جاذبه‌های گردشگری نخجوان در آذربایجان

جاذبه‌های گردشگری نخجوان

نخجوان یکی از شهر‌های بسیار زیبای کشور آذربایجان است که با داشتن دیدنی‌های فراوان، یک مقصد گردشگری عالی به‌حساب می‌آید. این شهر کوچک با مساحت ۱۵ کیلومتری، نزدیک به مرز ایران قرار داشته و فاصله آن از شهر جلفا، به‌اندازه ۴۰ کیلومتر است. با دنبال‌کردن جاذبه‌های گردشگری نخجوان، حتما علاقه‌مند به سفر به این شهر و بازدید از جذابیت‌های عالی آن خواهید بود.

در این مطلب قصد داریم که نگاهی به جاذبه‌های گردشگری و دیدنی‌های نخجوان بیندازیم. با ما همراه باشید.

جاذبه‌های گردشگری نخجوان

از جمله دیدنی‌های این شهر در جمهوری خودمختار آذربایجان، می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

مقبره مؤمنه خاتون

مقبره مؤمنه خاتون نخجوان

مقبره مؤمنه خاتون، یکی از مشهورترین جاذبه‌های گردشگری نخجوان در آذربایجان به‌حساب می‌آید. این مقبره در حقیقت یک سازه آجری است که ارتفاع آن به ۲۶ متر می‌رسد. این مقبره به شکل یک هشت ضلعی ساخته شده است که در هر وجه آن یک تورفتگی با تزئینات جزئی دیده می‌شود. همین‌طور کاشی‌کاری‌های فیروزه‌ای شکل این مقبره، فوق‌العاده ظریف بوده و زیبایی خاصی به این بنا بخشیده است.

این مقبره از قرن ۱۲ام به‌یادگارمانده و آرامگاه شاه شمس‌الدین الدنیز و تنها همسر او بود. شاه شمس‌الدین الدنیز، کسی بود که سلسله آتابی را بنیان گذاشت و البته بعد‌ها در دهه ۵۰ام میلادی، تابوت وی به شهر سن‌پترزبورگ انتقال یافت. در حقیقت در حال حاضر بقایای اجساد این پادشاه و همسر وی در مقبره مؤمنه خاتون نیست، بلکه تنها یادگار‌هایی تصویری از قبر آن‌ها برجای‌مانده است.

برای بازدید از این مقبره، چیزی بین یک تا ۲ ساعت زمان نیاز خواهید داشت و ممکن است علاقه‌مند باشید که در محوطه اطراف نیز به گردش پرداخته و در حال و هوای تاریخی آن، قدم بزنید.

دریاچه باتابات نخجوان

دریاچه باتابات

دریاچه باتابات نخجوان، دریاچه‌ای بسیار زیبا و دیدنی است که آب آبی و آرام آن، آرامشی بی‌انتها را به بازدیدکنندگان القا خواهد کرد. در حوالی این دریاچه نیز سرسبزی فوق‌العاده‌ای دیده شده و تفرج در آن برای شما خالی‌ازلطف نخواهد بود.

برای بازدید از این دریاچه باید به جایی در ۶۲ کیلومتری شمال شرقی رشته‌کوه‌های قفقاز بروید. پس از گردش در این منطقه و لذت بردن از آب‌وهوای مطبوع و زیبایی بی‌پایان دریاچه، می‌توانید از استراحتگاه‌ها و رستوران‌هایی که در اطراف قرار دارند نیز بهره‌مند شوید. صرف یک وعده غذایی خوشمزه در این رستوران‌ها، تجربه‌ای فوق‌العاده خواهد بود که هرگز نباید آن را از دست بدهید. بدیهی است که بازدید از دریاچه و تفرج در زمین‌های سرسبز حوالی آن کاملا رایگان است و برای استفاده از رستوران‌ها باید هزینه مربوط به آن را بپردازید.

موزه قوچ‌های سنگی نخجوان

موزه قوچ‌های سنگی نخجوان

یکی دیگر از جاذبه‌های گردشگری نخجوان که برای بازدیدکنندگان کاملا رایگان خواهد بود، موزه قوچ‌های سنگی این شهر در کشور آذربایجان است. برای بازدید از این موزه، حتما به حداقل یک ساعت زمان نیاز خواهید داشت. قوچ‌های سنگی موزه در یک فضای باز قرار گرفته و حداقل یک‌ساعتی مشغول بازدید از آن‌ها خواهید شد.

به‌علاوه جالب است بدانید که به جز بازدید از قوچ‌های سنگی قرار گرفته در این موزه، فرصت آن را خواهید داشت که از اینجا، جلوه‌ای بی‌نظیر از کوه آرارات را مشاهده کرده و از زیبایی بی‌پایان آن لذت ببرید.

غار اصحاب کهف

غار اصحاب کهف نخجوان

حتما پیش‌ازاین داستان و ماجرای حقیقی اصحاب کهف و خواب طولانی‌مدت آن‌ها (نزدیک به ۳۰۰ سال) را شنیده‌اید. این افراد که همگی مسیحی بودند در پی آزاری که از حاکم ظالم و دستگاه او در دوران خود می‌بردند، به غاری پناه برده و در آن جا پنهان شدند. در اینجا بود که طبق روایات به فرمان خداوند به خوابی ۳۰۰ساله فرورفته و زمانی که از خواب بیدار شدند، شرایط به‌کلی تغییر کرده بود.

غاری در شهر نخجوان وجود دارد که منصوب به غار اصحاب کهف است. البته لازم به ذکر است که چندین غار دیگر در جهان از جمله در فلسطین و سوریه نیز وجود دارند که به آن‌ها نیز غار اصحاب کهف گفته شده و به طور دقیق مشخص نیست که کدام یک به‌صورت حقیقی غار اصلی هستند. بااین‌همه توریست‌ها توجه زیادی به غار نخجوان داشته و به نظر می‌رسد که با احتمال بیشتری این غار، منصوب به اصحاب کهف باشد.

غار اصحاب کهف در شهر نخجوان در ۱۸ کیلومتری شمال شرق این شهر واقع شده است. هنوز مردم شهر احترام خاصی برای این مکان قائل بوده و در روز‌های خاصی از سال و به‌ویژه اعیاد مذهبی، در اینجا قربانی کرده یا نذورات خود را اهدا می‌کنند.

برای واردشدن به محوطه این غار، باید از یک مسیر سربالایی که با ۲۰۰ پله همراهی می‌شود، بالا بروید. به‌علاوه در محوطه این غار، چندین آلاچیق نیز برای استراحت کردن، وجود دارد و در صورت تمایل می‌توانید از چایخانه و بوفه آن نیز استفاده کنید.

همین‌طور در اینجا به جز غار اصحاب کهف، می‌توانید از چندین بقعه و مکان مذهبی دیگر که البته کمتر شناخته شده هستند نیز بازدید کنید. به طور مثال پیش از واردشدن به خود غار، می‌توانید از یک مسجد سرخ دیدن کنید که همیشه تعدادی زائر نیز در حال نماز خواندن در آن هستند.

دقت داشته باشید که به‌هیچ‌وجه نباید در این محوطه زباله یا هرگونه شیء زائدی را روی زمین ر‌ها کرده یا رفتار‌هایی خلاف هنجار‌های اجتماعی داشته باشید. هرگونه یادگاری نویسی روی سنگ و چوب‌های اینجا، خلاف مقررات خواهد بود.

سنگچین‌های آرزو در غار اصحاب کهف

رسم جالبی در این غار برقرار است که با ایجاد سنگچین‌ها، آرزو‌ها را به مسیر برآورده شدن فرستاده و امیدوار هستند که آرزو‌هایشان به این شکل، به ثمر بنشیند. به‌ویژه مردم بومی این منطقه برای گره‌گشایی و رسیدن به حاجات، به سنگچین‌های غار اصحاب کهف، بسیار معتقد هستند.

مقبره حسین جاوید

مقبره حسین جاوید نخجوان

مقبره سفیدرنگ حسین جاوید، یکی از نماد‌های اصلی شهر نخجوان محسوب می‌شود. جلوه عالی معماری این بنا تحسین‌برانگیز بوده و از مسیری دور زیبایی و شکوه آن، هر بیننده‌ای را محسور خواهد کرد. این مقبره را معمار مشهور آذربایجانی به نام راسیم علی‌اف ساخت. البته عمر الداراف نیز در تزئینات و ساخت شمایل‌ها همکاری داشته است.

در اینجا حسین جاوید یا بهتر بگوییم حسین راثی‌زاده خفته است. او شاعری ترک بود که در شهر نخجوان دیده به جهان گشود. حسن جاوید به جز شاعری، نمایشنامه‌نویس موفقی نیز بوده و نمایشنامه‌های فاخری از او برجای‌مانده است.

در این مقبره، به جز قبر خود شاعر؛ چند قبر دیگر در سردابه‌های بالا و پایین مقبره او قرار دارد که منصوب به همسر و دختران حسین راثی‌زاده هستند. لازم به توضیح است که بازدید از این مقبره کاملا برای مردم رایگان بوده و احتمالا چیزی کمتر از یک ساعت برای آن نیاز داشته باشید.

موزه دولتی فرش نخجوان (خان سارایی)

موزه دولتی فرش نخجوان

در سال ۱۹۹۸ میلادی بود که موزه دولتی فرش نخجوان افتتاح شده و مورد بهره‌برداری قرار گرفت. در اینجا می‌توانید انواع فرش‌های دستباف زیبا با هویت تاریخی را دنبال کنید. همین‌طور قالی‌ها و تجهیزات قالی‌بافی و فرش‌بافی را از نزدیک مشاهده کرده و درباره آن‌ها اطلاعات به دست بیاورید.

این موزه موردتوجه گردشگرانی قرار دارد که به شهر نخجوان سفر کرده و حتی اگر علاقه‌ای به هنر و صنعت فرش‌بافی نداشته باشید؛ حتما از گشت‌وگذار در این موزه و تماشای فرش‌های فاخر و خاص آن، لذت خواهید برد.

آرامگاه و مقبره یوسف بن کوسیر

آرامگاه و مقبره یوسف بن کوسیر نخجوان

این آرامگاه در سال ۱۱۶۲ میلادی ایجاد شده است و شکل هرمی آن از دوردست‌ها جلب‌توجه می‌کند. عجمی ابن ابوبکر نخجوانی، همان شخصی که مقبره مؤمنه خاتون را بنا کرده، آرامگاه و مقبره یوسف بن کوسیر را نیز ساخته است. به همین ترتیب در این بنا نیز همان ظرافت‌ها و معماری باشکوه و خاص شرقی را مشاهده می‌کنیم.

این مقبره از یک دخمه در زیر زمین و همین‌طور یک بخش آرامگاه تشکیل شده است. آرامگاه به شکل هشت ضلعی بوده که از نمای بیرونی نیز به همین ساختار به چشم می‌آید؛ گنبد هرمی شکل آن نیز کاملا شاخص به نظر می‌آید. کتیبه‌های حول بنا نیز که آیاتی از سوره مبارکه آل عمران بر آن‌ها حکاکی شده است، فوق‌العاده جلب نظر کرده و بر ارزش این بنا افزوده‌اند.

مقبره و آرامگاه قره باغلار

مقبره و آرامگاه قره باغلار

این مقبره از جمله بنا‌های به‌یادگارمانده از دوران قرون‌وسطی است که حتی پس از گذشت این قرن‌ها، وجاهت و جلوه خود را حفظ کرده است. زمان ساخت مقبره و آرامگاه قره باغلار، به قرن ۱۳ام میلادی بازمی‌گردد. در اینجا یک مقبره باستانی و دو مناره را می‌بینیم که به طور کامل با سبک معماری دوران ساخت خود، هماهنگی دارد.

البته مقبره قره باغلار، چندین بار مورد مرمت قرار گرفته و بخش‌هایی از آن ترمیم شده‌اند. به طور مثال در قرن چهاردهم میلادی، یک طاقی به این مقبره اضافه شد که به‌وسیله آن، دو مناره به یکدیگر وصل شده‌اند. احمد بن ایوب حافظ نخجوانی، معمار مشهور این سازه است.

سنگ‌نوشته‌های کوفی این بنا نیز جلب نظر کرده و اگر درباره خط کوفی بدانید، حتما دنبال‌کردن نوشته‌ها برای شما جالب خواهد بود.

مسجد جامع رسول‌الله

مسجد جامع رسول‌الله نخجوان

مسجد جامع شهر نخجوان، درست در مرکز این شهر قرار گرفته است و مناره آن کاملا از فاصله‌ای دور به چشم می‌آید. این مسجد سازه‌ای آجری است که با سبک معماری اسلامی ساخته شده و کاشی‌کاری‌های آن، برگرفته از هنر معماری ایرانی و اسلامی است.

محوطه اطراف مسجد نیز با کمی بوته کاری، تا حدودی سرسبز شده و نیمکت‌هایی برای نشستن مراجعان در نظر گرفته شده است.

مقبره حضرت نوح (ع)

مقبره حضرت نوح (ع) نخجوان

در جنوب شهر نخجوان، مقبره حضرت نوح (ع) قرار گرفته که به شکل سازه‌ای قدیمی و باستانی به چشم می‌آید. البته به طور دقیق مشخص نیست که آیا به‌صورت حتمی این مقبره متعلق به حضرت نوح (ع) است یا خیر؛ زیرا چند مقبره دیگر نیز در بیت‌المقدس و عراق و همین‌طور لبنان و عربستان وجود دارند که ادعای مشابهی در مورد آن‌ها می‌شود.

بااین‌همه یکی از مشهورترین مقبره‌های منصوب به حضرت نوح (ع)، همین مقبره‌ای است که در شهر نخجوان قرار داشته و حتما بازدید از آن برایتان جذاب خواهد بود. این بنا هویت باستانی داشته و در سال ۲۰۰۸ میلادی نیز مورد مرمت‌هایی قرار گرفته است.

موزه تاریخ و مردم‌شناسی نخجوان

موزه تاریخ و مردم‌شناسی نخجوان

اگر به دانستن درباره تاریخ و فرهنگ، آداب‌ورسوم و حتی هنر مردم نخجوان علاقه‌مند هستید، حتما زمانی را برای بازدید از موزه تاریخ و مردم‌شناسی نخجوان اختصاص دهید. این موزه فضایی وسیع داشته و در آن آثاری مربوط به تاریخ و مردم‌شناسی ملت نخجوان قرار گرفته است. این موزه در سال ۱۹۲۴ میلادی افتتاح شده و برای بازدید از آن چیزی نزدیک به ۲ ساعت، زمان نیاز خواهید داشت.

برج ساعت شهر نخجوان

برج ساعت نخجوان

برج ساعت در پارک بزرگی در شهر نخجوان قرار دارد و زمان قرارگرفتن آن در این محوطه سرسبز به سال ۲۰۱۳ میلادی بازمی‌گردد. برج ساعت در حقیقت یکی از شاخص‌های شهر نخجوان محسوب می‌شود که قرارگرفتن آن در یک فضای سرسبز نیز مزیت دیگری خواهد بود. شما می‌توانید ضمن گردش و تفریح در این فضای سبز، از تماشای این برج و عکاسی کنار آن به‌خوبی لذت ببرید.

برج ساعت نخجوان نزدیک به ۲۱ متر ارتفاع دارد و از دوردست نیز بنای آن را مشاهده خواهید کرد.

برج آلینجا

برج آلینجا نخجوان

اگر به روستایی در حومه شهر نخجوان به نام روستای خانقاه بروید؛ قلعه‌ای زیبا و دیدنی به نام برج آلینجا را خواهید یافت. این قلعه تاریخی ارتفاعی نزدیک به ۱۸۱۱ متر از سطح دریا دارد و برای رسیدن به آن، باید از یک مسیر سربالایی بالا بروید. به شکلی که اگر در پیاده‌روی در مسیر سربالایی متبحر باشید، نزدیک به ۴۰ دقیقه باید به‌صورت پیوسته پیش بروید.

چشمه سیراب

چشمه سیراب نخجوان

در شمال شرق شهر نخجوان، از چشمه سیراب دیدن کرده و از هوای عالی و فضای سرسبز حومه آن نیز لذت ببرید. این چشمه در مجاورت روستای سیراب در شهربابک قرار داشته و بسیار دیدنی است. آب‌معدنی چشمه سیراب نیز در شهر نخجوان شهرت داشته و گفته می‌شود که دارای املاح و مواد معدنی بسیار باکیفیت است. از این روی یک کارخانه آب‌معدنی نزدیک به این چشمه تأسیس شده است.

یادبود دده قورقود

مجسمه یادبود دده قورقود در نخجوان

یادبود دده قورقود، مربوط به افسانه منصوب به آن، مجسمه‌ای است که ارتفاع آن به ۳.۵ متر می‌رسد. این مجسمه هیبتی به شکل چهارزانو نشسته را نشان داده که نیزه‌ای در دست داشته و حالتی غوطه‌ور در افکار خود دارد. بنای یادبود دده قورقود در سال ۱۹۹۹ میلادی در شهر نخجوان ساخته شده و در جای خود قرار گرفت.

سفر به شهر زیبای نخجوان، سفری تاریخی

همان‌طور که در میان جاذبه‌های گردشگری نخجوان در بالا مشاهده کردید، بیشتر دیدنی‌های این شهر را بنا‌های تاریخی و دارای قدمت باستانی به خود اختصاص می‌دهند. از این روی با سفر به این شهر، سفری تاریخی را تجربه خواهید کرد. برای خرید بلیط هواپیما به مقصد آذربایجان، پیشنهاد می‌کنیم که از سرویس بلیت سفر اسنپ استفاده کرده و بهترین تجربه خرید بلیط هواپیما با قیمت عالی را داشته باشید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *