شیراز به اندازهای بزرگ و زیبا است که هر فردی پس از سفر به این شهر برای سفرهای بعدی خودش و دیدن تمام نقاط شیراز برنامهریزی میکند. از جمله جاذبههای شیراز که هنر اصیل معماران این شهر را به نمایش میگذارد میتوان به مسجد جامع شیراز اشاره کرد. معماری خاص این بنای تاریخی اولین گزینهای است که مورد توجه گردشگران قرار میگیرد.؛ اما داستان اساطیری این مسجد تازه زمانی شروع میشود که قدمهایتان را به درون آن میگذارید.
برای شناخت این مسجد تاریخی شیراز آماده هستید؟ با اسنپ همراه شوید و دیدنیهای اطراف این مسجد، نحوه دسترسی به آن و… را بشناسید.
معرفی مسجد جامع عتیق شیراز
بعد از اینکه اسلام وارد ایران زمین شد و مردم این کشور به سمت این دین تمایل پیدا کردند، مساجد و ابنیههای تاریخی زیادی در این کشور ساخته شد. این بناها در زمان سلسلههای مختلف و توسط پادشاهان و حاکمان متفاوت پدید آمدند و هر کدام از آنها معماری و امتیازات خاص خودشان را دارند. در شیراز که زمانی پایتخت ایران بوده نیز رد پای این بناهای تاریخی دیده میشود.
مسجد عتیق شیراز که به نام مسجد آدینه نیز شناخته میشود، یکی از بناهای تاریخی- اسلامی این شهر است که در نزدیکی حرم شاهچراغ ساخته شده؛ بنابراین اگر به حوالی حرم شاهچراغ بروید نیز میتوانید به این مسجد دسترسی داشته باشید و از آن دیدن کنید.
مسجد جامع عتیق شیراز کجاست؟
نحوه دسترسی مسجد عتیق اولین یا آدرس مسجد جامع عتیق شیراز اولین چیزی است که توریستها و مسافران برای رفتن به این بنای تاریخی به آن نیاز دارند. برای رسیدن به این مسجد میتوانید از سرویسهای حمل و نقل عمومی یا خودروی شخصی خودتان استفاده کنید.
اگر قصدتان استفاده از خودرو مترو برای رفتن به این مسجد است، تنها باید وارد مترو شیراز شده و در نزدیکی ایستگاه زندیه پیاده شوید. سپس با چند کیلومتر پیادهروی میتوانید خودتان را به مسجد برسانید. در صورتی که پیادهرویهای طولانی جزء سبک زندگیتان نیست، برای رسیدن به مسجد عتیق میتوانید از تاکسی یا اتوبوس استفاده کنید.
اتوبوسهایی که از خیابان لطفعلیخان زند عبور میکنند، بهترین راه دسترسی به این مسجد تاریخی شیراز محسوب میشوند. پس از سوار شدن در اتوبوس، لازم است که بین بلوار زینبیه و چهارراه مشیر پیاده شوید و تا مسجد پیادهروی کنید.
تاریخچه مسجد جامع عتیق شیراز
روایتها و قصهها و باستانشناسیهایی که انجام شده نشان میدهد که این مسجد روی بقایای یک عبادتگاه قدیمی ساخته شده. رد پای این عبادتگاه را میتوانید حتی در طراحی خاصی که برای مسجد عتیق شیراز در نظر گرفته شده مشاهده کنید.
تاریخ ساخت عبادتگاه قدیمی که زیربنای مسجد را تشکیل میدهد، متعلق به دوران قبل از اسلام است؛ اما مسجد عتیق شیراز در دوران حکومت عمرولیث صفاری که دومین پادشاه صفاریان است ساخته شده؛ یعنی قدمت ساخت این بنا به سالهای ۲۶۵ هجری قمری تا ۲۸۷ هجری قمری میرسد.
از آن زمان تا به امروز بارها این مسجد احیا شده و مورد بازسازی قرار گرفته، تا همچنان بتواند مانند یک نگین درخشان در شیراز بدرخشد و توجه افراد حاضر در این منطقه را به خودش جلب کند.
معماری مسجد جامع عتیق شیراز
مصالحی که در این مسجد استفاده شده از جنس گچ و سنگ و کاشی هستند. همان مواد و مصالحی که از دیرباز برای ساختن آثار تاریخی و به خاطر ماندنی ایران به کار گرفته میشدهاند. در نگاه اول به مسجد عتیق شیراز شاهد ۶ در خواهید بود که دور تا دور دیوارهای مسجد را احاطه کردهاند. حدود ۱۰ شبستان، ایوان، طاقنما و… نیز در این مکان به چشم میخورد که هر کدام معماری و جذابیت خاص خودشان را دارند.
حیاط و حوض مسجد عتیق
حیاط و حوض مسجد هندسی شکل ساخته شده و در ساعتهای ملکوتی اذان صدای آبی که از این حوض به گوش میرسد یک فضای روحانی در مسجد خلق میکند.
دارالمصحف مسجد جامع عتیق شیراز
خدای خانه یا دارالمصحف که نمایی شبیه قلعه اروپایی دارد در مکانی واقع در وسط حیاط این مسجد ساخته شده. دور تا دور این بنا ستونهای گرد و بزرگی قرار دارند که طاق این بنا را نگه داشتهاند و در قسمتهای مختلف آن میتوانید آجرهای تزیینی را مشاهده کنید. در قسمت بالایی این بنا نیز میتوانید آیات قرآن که با خط ثلث روی کاشیهایی به رنگ آبی کبود نوشته شدهاند را ببینید.
دیوار ندبه یک دیوار با خطایهای ویژه
دیوار ندبه در ضلع جنوبی این بنا قرار دارد و برای آن میتوانید یک آرم خاص را مشخص کنید. بخش دیگر این مسجد دروازه امام یا ورودی رو به قبله است. این قسمت در ضلع شمالی مسجد ساخته شده و آیات قرآن که به قلم استاد علاءالدین جواهری نوشته شدهاند را میتوانید در این بخش از مسجد مشاهده کنید. طاق مروارید نیز در همین قسمت از مسجد قرار دارد و با آجر مقرنسکاری شده و دو گلدسته بزرگ از بازدیدکنندگان مسجد و دوستداران آثار تاریخی دلبری میکند.
رواقها و شبستانهای مسجد
رواقهای اصلی مسجد در ضلع شرقی آن قرار دارند. این رواقها دارای ۱۰ تا ۳ دهانه هستند و انتهای آنها به شبستانهای مسجد ختم میشود. محرابهای مسجد عتیق نیز دارای نقش و نگارهها و کندهکاری هستند که جلوهای چشمنواز به این بنای تاریخی میبخشد. در هر چهار طرف مسجد ۴ شبستان طراحی شده و میتوانید کنار دروازه امام یکی از این شبستانها که در حال حاضر حالتی مخروبه دارد را مشاهده کنید.
بهترین زمان بازدید از مسجد عتیق شیراز
شیراز شهر بهارنارنج و شکوفههای رنگارنگ است. به همین دلیل است که اغلب افراد فصل بهار را برای سفر به این شهر انتخاب میکنند. در این فصل مسجد عتیق هم حتی زیباتر از سایر روزهای سال خودش را برای گردشگران به نمایش میگذارد. برای حضور در این مسجد نیاز به پرداخت هزینه نخواهید داشت. بهترین ساعت بازدید مسجد عتیق شیراز بین ۸ صبح تا ۸ شب است که دربهای مسجد به روی گردشگران و نمازگزاران باز میشود.
دیدنیهای اطراف مسجد عتیق شیراز
موقع سفر به شیراز میتوانید از دیدنیهایی که اطراف مسجد عتیق وجود دارند نیز بازدید کرده و سفر پرباری را به شیراز تجربه کنید. شاهچراغ درست در کنار این مسجد قرار دارد و حتی میتوانید از طریق یکی از دربهای حیاط مسجد به آن دسترسی داشته باشید.
بازار وکیل شیراز و حمام وکیل شیراز از دیگر دیدنیهای این شهر هستند که در اطراف مسجد عتیق قرار دارند. با کمی گشت و گذار در اطراف این مسجد تاریخی میتوانید از سایر دیدنیهای شیراز که در این مکان واقع شدهاند نیز بازدید کرده و خاطرات فراموشنشدنی را از سفر به شیراز برای خودتان ثبت کنید.
هتلهای نزدیک مسجد عتیق شیراز
هتل های شیراز با وجود امکانات مختلفی که دارند پذیرای افراد زیادی در طول سال هستند. اگر تصمیم دارید که در نزدیکی این هتل در طول سفرتان اقامت داشته باشید، لازم است که موقع رزرو هتل شیراز یکی از بهترین اقامتگاههایی که در نزدیکی این بنای تاریخی واقع شدهاند را در نظر بگیرید.
هتل سنتی نیایش شیراز، هتل بینالحرمین شیراز، هتل زیتون شیراز و هتل سنتی درباری شیراز از جمله مکانهایی هستند که در اطراف این مسجد واقع شدهاند و از مسافرانی که وارد شیراز میشوند پذیرایی میکنند.
بهترین راه برای سفر به شیراز و تماشای مسجد عتیق
اگر پلان مسجد جامع عتیق شیراز برایتان جذاب است و میخواهید همین حالا از این مکان دیدنی بازدید کنید، یا در سفرهای آینده خودتان برای بازدید از مسجد جامع عتیق شیراز برنامه دارید، بهترین راه این است که ابتدا بلیط هواپیما شیراز را تهیه کرده و به آسانی و در کمترین زمان به این شهر سفر کنید.
سخن پایانی
باورهای مردم و افسانههای مسجد عتیق شیراز زیاد هستند و مردم این شهر از دیرباز روایتهای متفاوتی را درباره این مسجد شنیدهاند و سینه به سینه به دیگران منتقل کردهاند. از جمله روایتهای این مسجد میتوان به نزول حضرت عیسی (ع) در این مسجد به همراه میکائیل و اسرافیل در این مکان اشاره کرد. در روایت دیگری به این با لقب مسجدالاقصی دادهاند و باور دارند که این مکان قبله اول مسلمانان بوده است.
اگر شنیدن قصههایی مانند ارتباط مسجد جامع عتیق شیراز و حافظ و…. برایتان جذاب است، پیشنهاد میکنیم خودتان از نزدیک از این بنای تاریخی مذهبی دیدن کرده و داستانهای آنها را تصور کنید. شاید قصهای در این بنا نهفته باشد که این بار شما کاشف آن باشید.
دیدگاهتان را بنویسید