برای ما ایرانیها انواع کوکو و کتلت، پای ثابت وعده شام و حتی میان وعدهها است. این نوع غذا به دلیل فرم قوامدار و جذاب خود بسیار محبوب بوده، بهطوریکه میتوان آن را لقمه کرده و بهعنوان میان وعده در مدرسه، دانشگاه، محل کار و حتی غذای توراهی در سفر در نظر گرفت. اگر شما نیز تنها برخی از کوکوها را فقط برای خانواده خود تهیه میکنید، تا انتهای مطلب همراه ما باشید تا با دیگر کوکوهای خوشمزه و مقوی که در شهرهای دیگر طبخ میشوند، آشنا شده و بتوانید ازاینپس آنها را نیز در وعدههای غذایی خود بگنجانید.
مجموعه کوکوهای محبوب ایرانی
در بخش زیر، لیست کاملی از انواع کوکوهای محبوب و لذیذ ایرانی آورده شده است. با اینکه برخی از کوکوها در هر شهر به روش متفاوت و مناسب آن شهر تهیه میشود، ما دستور اصلی و روتین این کوکوها را انتخاب و مواد اولیه آنها را بیان کردهایم؛ بنابراین خودتان میتوانید آنها را با مواد اولیه مخصوص شهر خودتان و نیز کمی ذوق و سلیقه، تغییر داده و طبخ کنید. بدین ترتیب، بدون اتلاف وقت شما را به خواندن بخش زیر دعوت میکنیم:
۱- کوکوسبزی
بهجرئت میتوان گفت که هروقت نام کوکو را میشنویم، اولین چیزی به ذهن بیشتر ما خطور میکند، کوکوسبزی است. کوکوسبزی با مجموعهای معطر از سبزیهای تازه و مغذی که با آن طبخ میشود، برای سیستم گوارشی بدن بسیار مفید بوده و حرکات منظم روده را سبب میشود. ازاینرو توصیه میشود بهجای تهیه دیگر غذاهای سرخکردنی، دستکم هفتهای یکبار این کوکو را درست کنید.
لازم به ذکر است که در سادهترین شکل تهیه کوکوسبزی میتوانید این کوکو را فقط با سبزی، تخممرغ و ادویهها تهیه کنید. در نوع دیگر که میتوان آن را در میهمانیها نیز سرو کرد، از زرشک، گردو و مانند آنها استفاده میشود. درهرصورت، مواد اولیه کوکوسبزی موردنظر بهقرار زیر است:
- سبزی کوکویی (تره، شوید، جعفری، گشنیز)
- تخممرغ
- آرد
- ادویهها
۲- کوکو سیبزمینی
از گذشته تهیه کوکو سیبزمینی در بین اقوام گوناگون به طرق مختلف مرسوم بوده است. این کوکو که اساسا بر پایه سیبزمینی تهیه میشود، با افزودن ادویههای مخصوص شهرهای گوناگون، طعم و مزه دلچسبی پیدا میکند که بهجرئت میتوان همه را لذیذ دانست. برای مثال در نوعی از کوکو سیبزمینی که در گیلان تهیه میشود از زعفران دمکرده برای دادن رنگ طبیعی و عطر و مزه بهتر استفاده میشود.
در ادامه در برخی شهرها مانند کرمانشاه، از ادویههای مخصوص مانند ادویه کوهی برای تهیه کوکو سیبزمینی استفاده میشود که عطر بهغایت خوشی به این کوکو میبخشد. درهرصورت، کوکو سیبزمینی مانند کوکوسبزی، متعلق به شهر خاصی نبوده و بهنوعی همه شهرها در خلق آن با هم سهیم هستند.
لازم به ذکر است که برای تهیه کوکو سیبزمینی میتوان دوراه را انتخاب کرد. در اولین مورد، سیبزمینیها را ابتدا رنده درشتزده و سپس با مواد کوکو، سرخ میکنند. در نوع دوم، سیبزمینیها را در مرحله اول پخته و سپس به شکل پوره در میآورند و در نهایت با دیگر مواد کوکو ترکیب و حاصل را سرخ میکنند. درهرصورت، مواد اولیه لازم برای تهیه کوکو سیبزمینی به شرح زیر است:
- سیبزمینی
- تخممرغ
- پیاز
- آرد
- سبزی معطر
- پودر سیر
- ادویهها
۳- کوکو بادکوبهای
بهجرئت میتوان یکی از خوشمزهترین کوکوهای محلی را کوکو بادکوبهای نامید. این کوکو که در استان گیلان و دیگر استانهای شمالی کشور بیشتر تهیه میشود، نهتنها یک وعده شام سبک و لذیذ را سبب میشود، بلکه مرسوم است از آن برای پذیرایی در میهمانیها و حتی کنار غذای اصلی در عروسیها استفاده شود.
همانطور که نام این کوکو جذاب به نظر میرسد، نحوه برش زدن آن نیز جالب بوده و هرکسی را مجاب به امتحان کردن میکند. علاوهبرآن، یکی از ویژگیهای بسیار خوب این کوکو آن است که بعد از چند بار گرمکردن، نهتنها طعم خوب خود را از دست نمیدهد، بلکه به طرز عجیبی بهتر نیز میشود. ازاینرو برای آشنایی با مواد اولیه این کوکو خوشمزه گیلانی، توجه شما را به لیست زیر جلب میکنیم:
- مرغ
- پیاز
- سیبزمینی
- تخممرغ
- پودر سیر
- رب گوجهفرنگی
- زردچوبه
- فلفل سیاه
۴- کوکو پونه
کوکو پونه از کوکوهای خوشمزه و بومی استان آذربایجان است. این کوکو که ظاهری شبیه به کوکوسبزی دارد، خواص زیادی را بهواسطه وجود پونه و دیگر سبزیها ارائه میدهد. شاید با خودتان بگویید که این کوکو نیز نوعی کوکوسبزی است با این تفاوت که در آن پونه نیز بهکاررفته است.
در پاسخ باید بگوییم که یکی از نکات مهم تهیه کوکو پونه آذربایجانی این است که باید میزان پونه و سایر سبزهای کوکو، به یک نسبت باشد. به عبارتی پونه فقط بخشی از سبزی نبوده و در واقع نیمی از آن را تشکیل میدهد. اکنون بیایید با مواد اولیه تهیه کوکو پونه به طور دقیقتر آشنا شویم:
- پونه
- سبزی کوکو
- تخممرغ
- پودر سیر
- زردچوبه
- سایر ادویهها
۵- کوکو مرغ
معمولا افرادی که برای خوردن گوشت محدودیتی داشته یا رژیم دارند، ترجیح میدهند از کوکو مرغ بهجای کوکو گوشت یا کتلت گوشت استفاده کنند. تنها نکته مهم این است که گوشت مرغ را باید پیش از اضافهکردن به سایر مواد کوکو، مزهدار کرده و بوی زهم آن را بگیرید.
علاوهبرآن، میتوانید برای تهیه این کوکو از ران مرغ که آبدارتر و نرمتر استفاده کرده یا سینه مرغ را که بدون استخوان است استفاده کنید. درهرصورت، انتخاب این موارد بر عهده شما بوده و مجموعه مواد اولیه تهیه این کوکوی لذیذ به شرح زیر است:
- مرغ
- سیبزمینی
- زعفران دمکرده
- پودر سوخاری
- پنیر پیتزا
- ادویهها
۶- کوکو گوشت
بهجرئت میتوان گفت که بین انواع مختلف کوکو، کوکو گوشت یا کتلت گوشت بهقدری محبوب است که تقریبا نمیتوان کسی را پیدا کرد که این کوکو را دوست نداشته باشد. در تهیه این کوکو میزان گوشتی که به کار میرود، تعیینکننده مزه نهایی آن است. برای مثال اگر از سیبزمینی بیشتری در تهیه کوکو گوشت استفاده میکنید، یا سهم گوشت نسبت به سیبزمینی در تهیه این کوکو بیشتر باشد، مزه نهایی کوکوها با هم بسیار متفاوت میشود.
درهرحال، میزان گوشت موجود در این کوکو تماما به شما بستگی دارد. همچنین لازم به ذکر است که در برخی از شهرها از سبزیهای مختلف برای ترکیب با مایه کوکو گوشت استفاده میشود که طعم آن را خوشمزهتر و متفاوتتر میکند. درهرصورت، مواد اولیه لازم برای تهیه کوکو گوشت بهقرار زیر است:
- گوشت چرخکرده
- سیبزمینی
- پیاز
- سیر
- جعفری خردشده
- زردچوبه و سایر ادویهها
۷- کوکو لوبیاسبز
قطعا این کوکو بهاندازه کوکوسبزی، کوکو سیبزمینی یا کوکو گوشت معروف نیست، اما در برخی از شهرها محبوبیت خودش را دارد. همانطور که میدانید لوبیا سبز بهواسطه فیبر بالایی که دارد، برای افرادی که رژیم لاغری دارند یا به طور مکرر ورزش میکنند، بسیار مفید است.
البته با اینکه این کوکو از میکس لوبیا سبز با سایر مواد کوکو تهیه میشود، ظاهر و رنگ سبز کوکوسبزی یا کوکو پونه را ابدا نداشته و آن به دلیل استفاده از سیبزمینی است. بدین ترتیب، برای آشنایی بیشتر با مواد اولیه تهیه این کوکو، به لیست زیر دقت کنید:
- لوبیا سبز
- سیبزمینی
- زعفران دمکرده
- تخممرغ
- هویج
- پودر پیاز
- ادویهها
۸- کوکو بادمجان
فرقی نمیکند بادمجان، دلمهای باشد یا قلمی و سیاه، تمام بادمجانها مجموعه خواص فوقالعادهای را ارائه میدهند که بهتر است علاوه بر اینکه این ماده خوشمزه را فقط در کشک بادمجان یا خورش بادمجان میل کنید، در تهیه کوکو بادمجان نیز به کار ببرید. در تهیه این کوکو شما میتوانید پوست براق و سیاهرنگ بادمجان را نیز دور نریخته و به مایه کوکو اضافه کنید.
البته اگر از سیاه شدن رنگ کوکو چندان خوشتان نمیآید، مانعی نداشته و میتوانید پوست آن را بهسادگی جدا کنید. علاوهبرآن، پیشنهاد میکنیم از بادمجانی استفاده کنید که تخمدار نبوده یا در صورت وجود، بتوان بهراحتی آنها را از گوشت بادمجان جدا کرد. درهرصورت، مواد اولیه موردنیاز برای تهیه این کوکو بهقرار زیر است:
- بادمجان
- آرد
- تخممرغ
- پودر پیاز
- پودر سیر
- فلفل قرمز
- سایر ادویهها
۹- کوکو کدوسبز
معمولا وقتی اسم کدو سبز به میان میآید، یاد خورشت کدو سبز میافتیم که بسیار لذیذ است. خوب میدانیم که کدو سبز خواص بسیار زیادی دارد؛ ازاینرو پیشنهاد میکنیم، کدو سبز را در تهیه کوکو نیز به کار برده و این کوکو را نیز به جمع کوکوهای روتین خود اضافه کنید.
برخلاف اینکه در تهیه بیشتر کوکوها از سیبزمینی بهعنوان یکی از مواد پایهای استفاده میشود، در تهیه این کوکو، سیبزمینی به کار برده نشده و بخش اعظم آن را خود کدوسبز تشکیل میدهد. در ادامه مواد اولیه تهیه این کوکو برای شما آورده شده است و میتوانید باتوجهبه آن، یک کوکو بسیار مقوی و رژیمی را تهیه کنید:
- کدو سبز
- تخممرغ
- پیاز
- پودر سیر
- آرد
- فلفل قرمز
- سایر ادویهها
۱۰- کوکو عدس
عدس نیز مانند سایر حبوبات، بسیار مغذی بوده و مصرف آن به طور مکرر برای رفع کمخونی توصیه میشود. ازآنجاییکه هرکسی علاقه به خوردن عدسی ندارد، پیشنهاد میکنیم کوکو عدس را در برنامه غذایی خود قرار دهید. ازاینرو تنها کافی است عدس را مدتی قبل از پخت، برای چند ساعت در آب بخیسانید تا مرحله پخت آن سریعتر شده و نفخ آن گرفته شود.
در ادامه، سایر مواد کوکو با عدس پختهشده، میکس شده و بافت نهایی کوکو به دست میآید. همانطور که انتظار دارید، این کوکو واقعا خوشطعم میشود. ازاینرو برای آمادهکردن این کوکو، نگاهی به مواد اولیه در بخش زیر بیندازید:
- عدس ریز
- آرد
- تخممرغ
- گشنیز
- تره
- جعفری
- ادویهها
۱۱- کوکو تره
همانطور که میدانید سبزی تره مقادیر فراوانی آهن دارد و برای کسانی که کمبود آهن دارند، مصرف منظم آن مابین دیگر سبزیهای تازه توصیه میشود. ازاینرو برای کسانی که این سبزی را دوست دارند، پیشنهاد میکنیم که کوکو تره را نیز امتحان کنند. مواد بیس تهیه این کوکو، سیبزمینی و تره تازه است و دیگر سبزیها در آن بهصورت پودر شده یا خشک اضافه میشوند.
یادتان باشد که اگر قصد تهیه این کوکو را داشتید، ابدا تره را خیلی ریزریز نکرده و فقط قدری ساطوری کنید تا تره در میان سیبزمینی قابلرؤیت باشد. در بخش زیر، مواد لازم برای تهیه کوکو تره آورده شده است:
- سبزی تره
- سیبزمینی
- پودر پیاز
- پودر سیر
- آرد
- بکینگ پودر
- تخممرغ
- پودر گشنیز
- پودر شنبلیله
- پودر آویشن
- سایر ادویهها
۱۲- کوکو پاستا یا کوکو ماکارونی
ازآنجاییکه ۹۹% بچهها عاشق ماکارونی هستند؛ ولی تعداد کمی از این افراد، کوکوهای معمولی را دوست دارند، شاید وقت آن باشد که کوکو پاستا یا ماکارونی را امتحان کرده و ببینید که چطور بچهها برای خوردن آن با هم رقابت میکنند. البته این کوکو صرفا برای بچهها قرار نیست مفید باشد، چراکه همه ما به تنوع نیاز داریم؛ بنابراین این بار که هوس ماکارونی کردید یا قرار بود کوکویی را برای میان وعده خود تهیه کنید، کوکو ماکارونی را انتخاب و طبخ کنید. بدین منظور، برای تهیه کوکو پاستا یا ماکارونی به مواد زیر نیاز دارید:
- پاستا فرمی یا رشتهای
- پیاز
- سیر
- هویج
- قارچ
- فلفلدلمهای رنگی
- تخممرغ
- پنیر پیتزا و گودا
- پودر آویشن
- فلفل قرمز و سیاه
۱۳- کوکو ماهی
برای کسانی که به غذاهای دریایی خصوصا ماهی علاقه زیادی دارند، پیشنهاد میکنیم اگر کوکو ماهی را تاکنون امتحان نکردهاند، حتما آن را یکبار تهیه و میل کنند. البته اگر از غذاهای دریایی بیزار هستید نیز باز هم خوردن این غذا را توصیه میکنیم. چراکه گوشت ماهی در این کوکو بهخوبی مزهدار شده و عطروطعم متفاوتی را به خود گرفته است.
برای تهیه کوکو ماهی تنها نکتهای که باید دقت داشته باشید این است که حتما از ماهیهای بدون استخوان ریز یا فیله ماهی استفاده کنید. مابقی مواد اولیه، نکته بهخصوصی نداشته و در لیست زیر آنها را بیان کردهایم:
- فیله ماهی
- پیاز
- سیبزمینی
- پودر سیر
- گشنیز تازه
- آرد
- تخممرغ
- زردچوبه
- پاپریکا
- سایر ادویهها
۱۴- کوکو خاویار ماهی یا اشپل ماهی
شاید این کوکو برای شما آشنا نبوده و حتی برای اولینبار باشد که اسم آن را میشنوید. کوکو خاویار ماهی، مخصوص استان گیلان بوده و از تخم ماهی یا همان اشپل، بهعنوان ماده اصلی برای تهیه کوکو استفاده میشود. مرسوم است این کوکو را نه بهعنوان غذای اصلی بلکه در کنار سایر غذاهای مجلسی گیلانی سرو کرده و همچنین برای میان وعدهها میل میکنند.
همانطور که میدانید خاویار ماهی، سرشار از ویتامینهای مختلف و مواد مغذی گوناگون مانند امگا ۳ بوده که برای بدن بسیار مفید است. البته ناگفته نماند اگر چربی خون داشته یا میزان کلسترول خون شما بالاست، نباید در مصرف این کوکوی خوشمزه افراط کنید. درهرصورت، اگر تصمیم دارید این کوکو مقوی و کمنظیر را امتحان کنید، بایستی مواد اولیه زیر را تهیه کنید:
- خاویار ماهی (برای مثال ماهی سفید)
- پیاز
- پودر سیر
- سیبزمینی
- تخممرغ
- سبزی معطر (جعفری، گشنیز، تره، شوید)
- زردچوبه
- فلفل سیاه
۱۵- کوکو سویا
اگر از کسانی هستید که رژیم گیاهخواری دارید یا به دنبال جایگزینی برای گوشت در تهیه کوکو هستید، بهترین انتخاب برای شما سویا است. البته سویا به دو صورت در تهیه کوکو استفاده میشود. در نوع اول از سویا تازه و فراوری نشده استفاده شده و در نوع دوم با سویایی که در سوپرمارکتها میبینید این کوکو تهیه میشود.
در نوع دوم تنها کاری که بایستی انجام دهید خیساندن دانههای سویا برای مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه و سپس چرخ کردن آن در بلندر یا چرخگوشت است. در ادامه بهراحتی میتوانید سویا ریز شده را با سایر مواد، ترکیب کرده و یک کوکو بسیار لذیذ درست کنید. شما برای تهیه این کوکو سالم به مواد زیر نیاز دارید:
- سویا
- پیاز
- سیبزمینی
- آرد
- تخممرغ
- قارچ (اختیاری)
- جعفری و گشنیز خردشده
- فلفل و زردچوبه
۱۶- کوکو ذرت
کوکو ذرت یکی دیگر از کوکوهایی است که شاید کمتر با آن آشنا باشید. این کوکو معمولا در رستورانها و برخی شهرها سرو شده و مزه بسیار دلچسب و خوشایندی دارد. در واقع این کوکو بهواسطه استفاده از ذرت شیرین و شیر، مزهاش قدری شیرین بوده و بنابراین میتواند گزینه خوبی برای بچههایی باشد که هر نوع کوکو بدون گوشت یا گیاهی را دوست ندارند؛ بنابراین برای تهیه این کوکو خوشرنگ و پرکالری به مواد اولیه زیر نیاز دارید:
- ذرت شیرین
- شیر
- بکینگ پودر
- تخممرغ
- آرد
- فلفلدلمهای
- پودر سیر
- پودر آویشن
۱۷- کوکو کالباس یا ژامبون
چه خوب چه بد، اکثر ما خوردن فرآوردههای گوشتی مانند کالباس، سوسیس، ژامبون و مواد مشابه را دوست داریم. فارغ از اینکه میتوان نوع مرغوب این محصولات را تهیه کرد، بهتر است همراه با آنها از مواد گیاهی یا مغذی دیگری استفاده کنیم و ضرر آنها را به حداقل برسانیم.
بدین ترتیب، علاوه بر اینکه باید به دنبال کالباس بدون نیترات و با درصد مواد پروتئینی بالای ۸۰% باشید، پیشنهاد میکنیم آن را در تهیه کوکویی بسیار خوشمزه به کار ببرید. با همین کار ساده، میزان مصرف کالباس پایین آمده و جای آن با مواد مفیدی چون سیبزمینی پر میشود. برای دانستن مواد اولیه این کوکو پرطرفدار، به لیست زیر دقت کنید:
- کالباس یا ژامبون
- سیبزمینی
- تخممرغ
- پودر نان یا پودر سوخاری
- پنیر پیتزا
- آویشن
- فلفل سیاه
۱۸- کوکو اسفناج
همانطور که میدانید مصرف اسفناج نیز خاصیتهای زیادی برای بدن دارد که از جمله این خاصیتها میتوان به تأمین آهن بدن اشاره کرد. در واقع بهتر است در غذاهایی که از سبزی پختهشده استفاده میشود، از مقادیری اسفناج نیز استفاده کنید. جدا از این کار، شما میتوانید از کوکو اسفناج که منحصرا میزان بیشتری اسفناج در تهیه آن به کار میرود، استفاده کنید. بدین ترتیب فقط کافی است مواد اولیه این کوکو را تهیه کرده و از خوردن این کوکو گیاهی لذت ببرید:
- اسفناج
- سیبزمینی
- تخممرغ
- آرد
- گردو (اختیاری)
- پودر پیاز
- پودر سیر
- ادویهها
شما کدامیک از کوکوهای محبوب ایرانی را دوست دارید؟
شاید تا قبل از اینکه این مطلب را بخوانید، وقتی اسم کوکو را میشنیدید فقط به یاد کوکوسبزی یا کوکو سیبزمینی میافتادید. درحالیکه اکنون وضعیت فرق کرده و با طیف وسیعی از کوکوهای خوشرنگ و خوشمزه ایرانی آشنا شدید؛ بنابراین از این مطلب استفاده کرده و در تهیه این کوکوهای مقوی کوشا باشید تا علاوه بر تنوع، از مواد مغذی بیشتری در وعدههای غذایی خود خصوصا شام استفاده کنید.
بدین منظور میتوانید سرویس سوپرمارکت اسنپ را برای تهیه مواد اولیه موردنیاز این کوکوهای خوشمزه مدنظر قرار داده و آنها را سفارش دهید. از طرفی شما میتوانید بدون دغدغه برای درستکردن این کوکوها، هرکدام از آنها را که دوست دارید با سرویس غذای اسنپ سفارش داده، تا در کسری از زمان، درب منزلتان دلیوری شود.
دیدگاهتان را بنویسید