انواع آش ایرانی؛ ۳۰ آش خوشمزه و جذاب برای تمام سلیقه‌ها!

انواع آش ایرانی

آش غذای محبوب ایرانی‌ها است و دلایل قانع‌کننده‌ای هم برای این شهرت و محبوب‌بودن وجود دارد. دنیای آش‌ها به‌شدت متنوع است و تقریبا با هر سلیقه‌ای، یک آش محبوب برای خود از فهرست بلندبالای این غذای ایرانی پیدا می‌کنید. ترکیب غذایی آش‌های ایرانی هم بسیار غنی و مقوی است. در این مقاله می‌خواهیم از انواع آش ایرانی برایتان بگوییم.

«سفارش غذای ایرانی»

بنر سفارش غذا از سرویس اسنپ غذا

۱. آش رشته

۱. آش رشته

نمی‌شود از آش صحبت کنیم و اشاره‌ای به معروف‌ترین گزینه فهرست آش‌های ایرانی نداشته باشیم. ترکیب انواع حبوبات در کنار سبزی و کشک، آش رشته را هم خوشمزه می‌کند و هم مقوی. این غذای معروف پای ثابت دورهمی‌های عصرگاهی و وعده‌های دیگر بوده و هست. شاید یکی از دلایل خوشایندبودن آن برای بسیاری از افراد هم همین باشد که یادآور روزهای شاد و مراسم مختلف است. دستور پخت یا طریقه آش رشته ایرانی آسان است ولی دستورهای مختلفی درباره ترکیب سبزی‌های موجود در آن وجود دارد. جالب‌تر هم آن است که بیشتر این ترکیب‌ها خوشمزه‌اند و خوش‌طعم.

۲. آش ترخینه

از میان آش‌هایی که در استان‌های مرکزی ایران پخته می‌شود، آش ترخینه شاخص‌ترین است. علت اینکه شهرتش از خاستگاهش فراتر رفته هم ریشه در ترکیب خوشمزه آن دارد. در این آش از ترخینه دوغ، لوبیا، عدس و سبزی استفاده می‌شود. چهره مهم و اثرگذار ترکیب این آش هم ترخینه است.

۳. آش عباسعلی

این آش از ابتکارات کرمانشاهی‌ها است. آش عباسعلی سرشار از مواد مغذی است و در آن سبزی، گندم، برنج، حبوبات مختلف و گوشت وجود دارد. یکی از جذاب‌ترین مواد موجود در این آش هم روغن حیوانی یعنی جزئی جدایی‌ناپذیر از غذاهای کرمانشاهی است.

۴. آش ماست

برنج، لپه، گوشت و البته ماست ترکیب برنده این آش ایرانی خوشمزه را می‌سازند. اگر فقط عادت به مصرف آش رشته ایرانی دارید، یادتان باشد که انواع آش ایرانی وجود دارد و هریک با ترکیبات خوشمزه‌‌شان می‌توانند در مجالس و مهمانی‌های مختلف صرف شوند. آش ماست هم یکی از همین موارد است و طرفداران زیادی دارد.

۵. آش عدس

به‌دنبال آشی متفاوت هستید و می‌خواهید غذایی مقوی و خوشمزه را راهی سفره کنید؟‌ آش عدس بپزید. در این آش از عدس، ماش و سبزی‌های خوش‌عطری مانند گشنیز و جعفری استفاده می‌شود. پیاز و سیر در کنار نعنا هم طعمش را جذاب‌تر می‌کنند.

۶. آش شله قلمکار

قرارگرفتن حبوبات مختلف و گندم در کنار یکدیگر غذای بسیار مقوی و پرخاصیتی به‌ وجود می‌آورد. در آش شله قلمکار از گوشت هم استفاده می‌شود و اگر طرفدار غذاهای پرگوشت هستید، به‌احتمال زیاد از این گزینه هم بسیار خوشتان می‌آید.

۷. آش قلیه

گیلانی‌ها از خلاق‌ترین آشپزهای ایران و حتی دنیا هستند. آش‌هایی که از این ناحیه معرفی می‌شود هم طعم و رنگ کم‌نظیری دارند. گیلانی‌های دوست‌داشتنی در آش قلیه‌شان از سبزی، چغندر، هویج، حبوبات مختلف، قیصی، کشمش، آبغوره و گوشت چرخ‌کرده استفاده می‌کنند. این مواد متنوع در کنار هم طعم دلچسبی خلق می‌کنند که باید آن را بچشید.

۸. آش شولی

برای روزهای سرد پاییز و زمستان، آش شولی هم پیشنهاد خوبی است. این آش را یزدی‌ها درست می‌کنند و در آن سبزی، چغندر، سرکه، آرد و عدس می‌ریزند. اضافه‌کردن پیاز و نعناع داغ به آش شولی هم ایده خوبی است که نباید فراموش کنید.

۹. آش گوجه

با کمی برنج، حبوبات، سبزی آش و البته گوجه می‌توانید آشی بپزید که در هر فصل و برای هر وعده‌ای خوشمزه و مناسب است. آش گوجه شکل و شمایل خوبی هم دارد و می‌توانید آن را به عنوان یک آش مجلسی و مناسب سر سفره مهمانی‌ها بیاورید.

۱۰. آش جو

آش جو درمیان انواع آش ایرانی از محبوب‌ترین‌ها است. این آش خوشمزه با ترکیبی از انواع سبزیجات، حبوبات و با جو به‌عنوان نقش نخست این صحنه از آش‌های مجلسی ایرانی است. به‌گفته آشپزهای چیره‌دست، برای اینکه آش جو و انواع آش ایرانی خوشمزه‌تر شوند، باید حتما حبوباتشان را شب قبل از پختن خیس کنید. اضافه‌کردن عصاره گوشت یا آب قلم به آش هم روی بهبود طعمش اثرات بسیار مثبتی می‌گذارد.

۱۱. آش دوغ

این آش اردبیلی هم از پرطرفدارترین‌ها میان ایرانی‌ها است. با دوغ محلی و سبزی، نخود و بلغور گندم می‌توانید آش دوغ خوشمزه‌ای بپزید و از طعم خوب و خاصیت زیادش لذت ببرید.

۱۲. آش ترشی

آش ترشی هم از آش‌های ایرانی است که در نواحی مرکزی ایران پخته می‌شود. دوستداران طعم‌های ترش و ملس از این آش خوش‌شان می‌آید. با انواع حبوبات، سبزی آشی، سرکه و شیره یا شکر می‌توانید طعم مطلوب و خاص این آش را در کاسه‌ای خوشمزه از مزه‌ای کم‌نظیر بچشید.

۱۳. آش انار

این آش هم از انواع آش ایرانی است که با طعم ترش و شیرینش حسابی به‌دل می‌نشیند. همان‌طور که مشخص است، نقش نخست این دستور غذایی را انار بازی می‌کند. همراهی آن با گلپر، برنج، تره، جعفری، گشنیز و اسفناج، آب قلم و لبو بسیار خوشمزه می‌شود.

۱۴. آش آلو

با برنج، لپه، آب‌لیمو، کمی شکر و سبزی آش هم می‌توانید آش خوشمزه آلو را آماده کنید؛ البته وجود و حضور مهم آلو در این آش هم که دیگر نیاز به یادآوری ندارد. برای دوستداران طعم‌های ملس، این آش هم گزینه واقعا خوبی خواهد بود.

۱۵. آش گندم

آش گندم سرشار از مواد مقوی است. وجود این آش در برنامه هفتگی غذایی‌تان به شما کمک می‌کند که بسیاری از مواد معدنی، پروتئین و مواد مغذی دیگر را به بدن برسانید. در آش گندم از انواع حبوبات استفاده می‌شود و سبزی هم ندارد.

۱۶. آش ماش

با برنج، ماش، گوشت گوسفندی، جو، سبزی آشی و کشک می‌توانید دوباره وعده‌ غذایی بسیار مقوی و خوشمزه‌ای آماده کنید که نامش آش ماش است. حضور این غذای مقوی را هم درمیان وعده‌های غذایی هفتگی‌تان به‌خاطر بسپارید.

۱۷. آش اوماج

اوماج از آش‌هایی است که بیشتر آذری‌ها درست می‌کنند. در این آش خوشمزه که برای سرماخوردگی و فصل‌های سرد مناسب است، نوعی خمیر هم وجود دارد. به‌عبارت دقیق‌تر، ترکیب سبزی، عدس، آب گوشت و ادویه با کمی آرد است.

۱۸. آش ترشک

این آش را مردمان شهر اقلید می‌پزند. بهار که می‌رسد، گیاه پرخاصیتی به‌نام ترشک را از صحرا می‌چینند و با آن آش خوشمزه ترشک را آماده می‌کنند. اقلیدی‌ها با این آش، سبزی و آمدن بهار را جشن می‌گیرند. ترشک برای کاهش فشار خون و مشکلات عروقی مختلف مفید است.

۱۹. آش بی‌بی‌ سه‌شنبه

این آش برای نذری و پذیرایی در مراسمی مذهبی به‌نام سفره بی‌بی‌ سه‌شنبه پخته می‌شود. در آش بی‌بی سه‌شنبه از نخود، لوبیا، عدس، سبزی، کوفته‌ریزه یعنی گلوله‌های کوچک گوشت چرخ‌کرده و پیاز و سیر داغ می‌ریزند.

۲۰. آش جوش‌پره

این آش ساختار و ترکیبات عجیبی دارد؛ در واقع، با بسیاری از انواع آش ایرانی متفاوت است. در جوش‌پره از آرد و آب در کنار نمک خمیری درست می‌کنند و به‌شکل قطعه‌های مربعی درمی‌آورند. این تکه‌های خمیری در ترکیب با مواد دیگر آش یعنی حبوبات، گوشت، کشک و نعنا بسیار خوشمزه و متفاوت می‌شود.

۲۱. آش برگ مو

انواع آش ایرانی از تنوع زیادی برخوردار است. ایرانی‌های خوش‌ذوق، بنا به اقلیمی که در آن زندگی می‌کنند و موادی که در اختیار دارند، آش‌های خوشمزه‌ای می‌پزند. آش برگ مو هم یکی از نمودهای خلاقانه آشپزی ایرانی است که با گوشت چرخ‌کرده، برگ مو، برنج، سبزی، بلغور، لپه و مواد دیگر آماده می‌شود.

۲۲. آش ترخون

سبزی خوش‌عطر ترخون در ترکیب با بلغور گندم، برنج، لوبیا، نخود، ماش، عدس و سبزیجاتی نظیر تره و نعنا داغ می‌تواند آشی خوشمزه به‌نام آش ترخون بسازد. از کشک یا ماست هم برای سِروکردن این غذا استفاده می‌شود.

۲۳. آش خیار چنبر

این آش ایرانی آن‌چنان معروف نیست و بیشتر در استان‌های مرکزی کشور پخته می‌شود. در این آش از عدس، پیاز، بلغور گندم، سبزی آش، کشک و البته خیار چنبر استفاده می‌شود.

۲۴. آش غلغل

خوزستانی‌ها هم آش جذاب غلغل را با گوشت قرمز، برنج، لیمو امانی، پیاز، گندم و حبوبات می‌پزند. این آش هم از غذاهای خوشمزه و البته مقوی است که با امتحان‌کردن آن، به‌احتمال زیاد به فهرست غذاهایی اضافه می‌شود که دوست دارید در طول هفته میل کنید.

۲۵. آش غوره

اگر به‌دنبال یک آش ایرانی با موادی متفاوت هستید، آش غوره را از یاد نبرید. این آش با رب گوجه، لوبیا چشم‌بلبلی، بلغور گندم، تره و جعفری، آب قلم و آب‌غوره و غوره درست می‌شود. طرفداران طعم‌های ترش از آن خوش‌شان می‌آید.

۲۶. آش کدو

وجود کدو در آش کمی عجب به‌ نظر می‌رسد اما اگر آش کدو را میل کنید، نظرتان تغییر خواهد کرد. در این آش از کدو حلوایی، برنج، گردو، زنجبیل و کمی شکر استفاده می‌شود و طعم بسیار متفاوت و خاصی دارد.

۲۷. آش گزنه

این آش مازندرانی با گیاه گزنه درست می‌شود. مازندرانی‌ها هم غذاهای خوشمزه‌ای به ما معرفی می‌کنند. این آش را هم با آرد گندم، نخود، لوبیا، عدس، چغندر، باقلا، کدو حلوایی و جعفری می‌پزند.

۲۸. آش سماق

با مغز گردو، سماق، چغندر، بلغور گندم و لوبیا چیتی می‌توانید آش خوشمزه و مقوی سماق را بپزید. این آش برای فصل‌های سرد سال گزینه مناسبی است و طعم متفاوت و جدیدی نسبت به انواع آش ایرانی دارد.

۲۹. آش زرشک

مزه غالب این آش خوش‌رنگ ترشی است و با زرشک، آب زرشک، رشته، لوبیا چیتی و قرمز، آرد سفید، مرزه، آب قلم و نعناداغ آماده می‌شود. اصالت این آش به خراسان برمی‌گردد و در روزهای سرد سال، گزینه مطلوبی برای میل‌کردن است.

۳۰. آش شلغم

اگر سرما خورده‌اید، حتما آش شلغم بخورید. این آش مقوی به بهبود اوضاع در سرماخوردگی کمک زیادی می‌کند. برای تقویت بدن در روزهای سرد سال هم می‌توانید این آش را به وعده‌هایتان اضافه کنید. در آش شلغم از موادی مانند عدس، ماش، شلغم، سبزی آش، برنج و البته شلغم استفاده می‌شود.

حالا شما بگویید

در این مقاله، انواع آش ایرانی را معرفی کردیم. البته این فهرست همچنان می‌تواند ادامه داشته باشد. خلاقیت ایرانی‌ها در آماده‌کردن انواع آش خوشمزه و مقوی بی‌نظیر است. با مواد متنوع که به گروه‌های مختلفی از خوراکی‌ها و مواد مغذی تعلق دارند، خروجی‌های خوشمزه‌ای به‌اسم آش تدارک دیده می‌شود.

شما کدام‌یک از این آش‌ها را بیشتر دوست دارید؟ آش محلی یا دستور دیگری برای پخت آشی خوشمزه سراغ دارید؟ ما را هم در جریان بگذارید. انواع آش ایرانی برای هر سلیقه و هر اقلیمی، پیشنهادی دارد و این عالی است.

 

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *