اگر تا به حال نسبت به خرید هر یک از انواع بیمه نامه اقدام کرده باشید، حتما با موضوع فرانشیز بیمه روبرو شدهاید. این که فرانشیز بیمه چیست و در خصوص هر بیمه نامه، به چه اندازه تعریف شده است؛ اهمیت زیادی دارد. این لغت در صنعت بیمه، کاربرد زیادی دارد و پوششهای مختلف بیمه، گرفته از بیمههای خودرو تا انواع بیمه تکمیلی درمانی، با آن سر و کار دارند. اگر شما نیز کنجکاو هستید که در خصوص این که فرانشیز یعنی چه، اطلاعات مناسبی کسب کنید، تا انتهای این مطلب با ما همراه بمانید.
فرانشیز بیمه
به زبان ساده معنی فرانشیز در بیمه، به مبلغ و درصدی از خسارت وارد آمده، گفته میشود که بیمه پرداخت نکرده و باید خود شخص بیمه شده، آن را پرداخت کند. جالب است بدانید که این درصد فرانشیز، یک موضوع جهانی در صنعت بیمه بوده و تنها مختص به شرکتهای بیمه ایرانی نیست.
یک مثال ساده؛
به طور مثال در خصوص بیمه شخص ثالث خودرو، اگر فرانشیز بیمه ۲۰ درصد باشد و شما خسارت ۱۰۰ میلیون تومانی به بار آورده باشید، فرانشیز و میزان پرداخت خسارت از سوی شرکت بیمه، چطور خواهد شد؟ در این صورت پس از برآورد خسارت توسط کارشناس شرکت بیمه، میزان ۸۰ میلیون تومان آن از سوی شرکت به فرد خسارت دیده پرداخت شده و شما خود مسئول پرداخت ۲۰ میلیون تومان خواهید بود.
همین طور در بیمه بدنه خودرو، اگر فرانشیز به اندازه ۱۵ درصد تعریف شده و خودروی به سرقت رفته شما، ارزش ۳۰۰ میلیون تومانی داشته باشد، شرکت بیمه چقدر خسارت بابت آن پرداخت خواهد کرد؟ در این صورت به اندازه ۴۵ میلیون تومان از خسارت سرقت کلی و درجای خودرو، بر عهده خود فرد بیمه گذار بوده و باقی مانده مبلغ، یعنی ۲۵۵ میلیون تومان را شرکت بیمه به عنوان خسارت بیمه بدنه، پرداخت خواهد کرد.
انواع فرانشیز بیمه
انواع فرانشیز بیمه در چهار فرمت زیر، محاسبه میشود:
فرانشیز درصدی از مبلغ بیمه
در این فرمت فرانشیز در قالب درصدی از مبلغ بیمه، مشخص شده است. بدیهی است که در این شرایط هر چه قدر مبلغ بیمه بالاتر باشد، فرانشیز بیشتری نیز شامل حال آن، خواهد شد.
فرانشیز مبلغی
فرانشیز مبلغی، به میزان فرانشیزی گفته میشود که در زمان قرارداد بیمه، به صورت یک مبلغ عددی، تعیین شده است. معمولا در این شرایط، سقف پرداخت خسارت تعیین شده و باقی مانده مبلغ خسارتی که رخ داده باشد، باید به وسیله خود فرد بیمه گذار، پرداخت شود.
فرانشیز خسارت ثابت
درصد فرانشیز چیست؟ فرانشیز درصدی، به نوعی از فرانشیز بیمه گفته میشود که در آن درصدی از کل خسارت، به عنوان میزان مسئولیت بیمه گذار تعیین میشود. به طور مثال ممکن است در یک نوع بیمه، درصد فرانشیز، به اندازه ۱۰ درصد از کل مبلغ خسارت، تعیین شود.
فرانشیز ترکیبی
فرانشیز ترکیبی به فرمی از فرانشیز بیمه گفته میشود که در آن هم از سقف پرداخت خسارت و هم درصد فرانشیز، استفاده میشود.
چرا فرانشیز بیمه، اهمیت دارد؟
در بالا دیدیم که حق فرانشیز چیست و فرانشیز بیمه چه انواعی دارد. اما احتمالا این سوال برای شما مطرح میشود که چرا به کلی چیزی به عنوان فرانشیز در قراردادهای بیمه، وجود دارد. در نظر داشته باشید که صنعت بیمه نیز باید فرمول سودآوری خود را داشته باشد تا عقد قراردادهای بیمه، برای شرکتهای مختلف بیمه، توجیهی اقتصادی داشته باشد. در چنین شرایطی به طور مثال در بیمه شخص ثالث، لازم است که مبلغی بر عهده فرد بیمه گذار باشد تا پرداخت خسارت و عقد قراردادهای بیمه، برای شرکتهای بیمه، معنا پیدا کند.
به علاوه موضوع مهم دیگر این است که در بیمه نامههایی چون، بیمه شخص ثالث یا بیمه بدنه خودرو، احتیاط با راننده است. در صورتی که تمام مبلغ خسارت، از سوی شرکت بیمه پرداخت شود، فرد نگرانی چندانی نداشته و ریسک پرداخت خسارتی برای خود متصور نخواهد بود. به این ترتیب بی احتیاطیها بالا گرفته و آمار تصادفات ناشی از بیقانونی و بیاحتیاطی رانندگان نیز شدت پیدا میکند. اما در شرایطی که رانندهها نیز در صورت بروز تصادفات، خود را متوجه خطر پرداخت خسارت ببینند و همه مبلغ برعهده شرکت بیمه نباشد، احتیاط بیشتری به خرج داده و آمار تصادفات و تلفات جادهای و خیابانی نیز پایین میآید.
سخن پایانی
در این مطلب دیدیم که فرانشیز بیمه چیست و انواع آن کدامند. شما در خصوص معنی فرانشیز در بیمه و توجیه آن برای هر دو طرف بیمه گذار و بیمه گر، چه نکات دیگری را اضافه میکنید؟ حتما نظرات خود را در این رابطه با ما و دیگر کاربران ما، به بحث و اشتراک بگذارید. همین طور پیشنهاد میکنیم که این مطلب را برای دوستان و آشنایان خود ارسال کرده و آنها را نیز با معنی فرانشیز در صنعت بیمه آشنا کنید.
دیدگاهتان را بنویسید