دریافت خسارت افت قیمت خودرو چگونه انجام می‌شود؟

در بعضی از تصادفات رانندگی، خسارتی که به خودرو وارد می‌شود، از ارزش آن به‌طور چشمگیری کم می‌کند. نتیجه چنین تغییر و تحمیل خسارتی به خودرو، افت قیمت آن است یعنی اگر بخواهید وسیله را در بازار به‌ فروش برسانید، قیمت آن بسیار کمتر از زمانی می‌شود که در صورت تصادف‌نکردن، فروخته می‌شد. کسی که در تصادف، باعث بروز چنین وضعیتی شده، باید خسارت را بپردازد. به این خسارت، خسارت افت قیمت خودرو گفته می‌شود. در ادامه، درباره آن بیشتر برایتان می‌گوییم.

افت قیمت خودرو به چه معناست؟

اگر خودرویی تصادف کند یا به هر دلیلی آسیب‌های جدی ببیند، دچار افت قیمت می‌شود. با تصادف و بروز حوادث شدید، قطعات و لوازم مختلف خودرو آسیب می‌بینند. بدیهی است که اگر قصد فروش چنین خودرویی را داشته باشید، مشتریان حاضر به پرداخت هزینه‌ای به اندازه خودروی نو یا حتی تمیز و دست دوم نخواهند بود. اینجاست که می‌گوییم، تصادف باعث افت قیمت خودرو شده است. از جمله عواملی که باعث افت ارزش خودرو در جریان تصادفات می‌شوند، باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • میزان خسارت؛
  • نیاز به عوض‌کردن قطعات؛
  • رنگ‌شدن نقاط مختلف بدنه؛
  • بخش‌های آسیب‌دیده خودرو و میزان اهمیتشان.

علاوه‌بر این موارد، دلایل دیگری هم باعث افت ارزش خودروها می‌شوند؛ مثلاً سال ساخت و میزان کارکرد خودرو هم می‌توانند روی قیمت آن، برای فروش و ارزش‌گذاری اثر بگذارند.

وظیفه پرداخت خسارت افت قیمت خودرو به عهده چه کسی است؟

در جریان تصادفات رانندگی، کسی که به خودروی دیگری آسیب می‌زند و باعث کاهش ارزش آن وسیله می‌شود، باید وظیفه پرداخت هزینه‌ها را هم به عهده بگیرد. براساس ماده ۲، قانون رسیدگی فوری به خسارت ناشی از تصادفات رانندگی، فرد مقصر در حادثه رانندگی وظیفه دارد هزینه تعمیرات و افت قیمت را به صاحب وسیله بپردازد. شاید بپرسید که چطور می‌توان از میزان افت قیمت خودرو مطلع شد. در واقع، آیا معیاری برای کاهش ارزش وسیله نقلیه در جریان تصادفات وجود دارد؟ باید بگوییم که بله. روند تعیین افت ارزش خودرو به شرح زیر است:

  • آسیب بخش‌هایی از خودرو که با اتصالات مختلف نظیر پیچ و مهره به هم و کل دستگاه متصل می‌شوند، افتی ۴درصدی به همراه می‌آورد. یعنی ارزش خودروی سالم را ۴درصد کاهش می‌دهد. منظور بخش‌هایی مانند گل‌گیر یا درهای وسیله نقلیه است.
  • در صورتی‌که بخش‌های پشت خودرو آسیب ببینند یا خسارت به اجزای اصلی و مهمی مانند شاسی وارد شود، افت قیمت وسیله معادل ۵درصد می‌شود.
  • هرگونه خسارت وارد بر سقف خودروها، ۱۰درصد از ارزش آن‌ها کسر می‌کند.
  • آسیب‌های قابل‌توجه که تمام بخش‌های وسیله را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد هم افت قیمتی ۶۰درصدی به همراه می‌آورد. برای مثال، اگر خودرو رنگ شود، ارزش آن به‌شدت و در حدود ۶۰درصد پایین می‌آید.

با بیمه شخص ثالث می‌توان هزینه خسارت افت قیمت خودرو را پرداخت کرد؟

بله، با بیمه شخص ثالث امکان پرداخت خساراتی وجود دارد که در یک تصادف به خودرویی دیگر وارد می‌شود. در واقع، براساس قوانین جدید، شرکت‌های بیمه ملزم هستند که هزینه افت قیمت را هم درمیان خدمات بیمه شخص ثالث خود قرار دهند. به‌طور کلی، زمانی که دو وسیله با هم تصادف می‌کنند، فرد خاطی باید به‌کمک شرکتی که خودروی خود را بیمه کرده، هزینه‌های وارد بر وسیله نقلیه دیگر را بپردازد.

بنا به اعلام سخنگوی دولت در تاریخ ۲۳ خردادماه سال ۱۴۰۳، وظیفه پرداخت هزینه‌های افت قیمت خودرو در جریان تصادفات رانندگی هم به‌عهده شرکت‌های بیمه است. این هزینه و خسارت به‌عنوان خدمتی در بیمه شخص ثالث پرداخت می‌شود. شرکت‌های بیمه اجازه دریافت هزینه‌ای بیشتر بابت پرداخت و پوشش‌دهی خسارت افت قیمت را هم ندارند. لزوم به‌عهده‌گرفتن هزینه خسارت افت قیمت از سوی بیمه‌گران تحت پوشش بیمه شخص ثالث در ماده ۳۰ قانون بیمه اجباری اضافه شده است.

مدارک و شرایط دریافت خسارت افت قیمت خودرو چیست؟

برای دریافت خسارت افت قیمت خودرو در جریان تصادفات، نیاز به مدارکی خاص وجود دارد. لازم است که کروکی تصادف کشیده شده باشد و پلیس بر این حادثه ناظر باشد. مدارک مالکان خودرو هم برای تسلیم به شرکت بیمه لازم هستند. برای اینکه مشخص شود که میزان افت قیمت خودرو چقدر بوده است، نیاز به حضور کارشناسی است که به‌طور دقیق، وضعیت را ارزیابی و میزان خسارت‌ها را اعلام می‌کند. در سال ۱۴۰۳، بازه قیمتی‌ای که بیمه شخص ثالث می‌تواند خسارت‌های ناشی از افت قیمت را پوشش دهد از ۴۰ میلیون تومان شروع می‌شود و به ۸۰۰ میلیون تومان می‌رسد.

اگر خسارت‌های وارد بر خودرو بسیار زیاد باشد و دیگر پوشش‌های بیمه شخص ثالث هم نتوانند به جبران آن کمک کنند، باید از روش دیگری هم استفاده شود. بیمه بدنه پوشش‌های مختلفی را در اختیار مشتریان خود قرار می‌دهد. اگر در زمان عقد قرارداد بیمه، خدمات و پوشش افت قیمت هم خریداری شود، در زمان بروز تصادفات، بیمه‌گران می‌توانند از مشتریان خود و صاحب بیمه حمایت کنند. در واقع، باقی هزینه‌هایی که از پوشش بیمه شخص ثالث خارج‌اند، با پوشش بیمه بدنه قابل‌پرداخت خواهند بود.

مدارک لازم برای ارائه به شرکت‌های بیمه و دریافت خسارت افت قیمت هم شامل این‌ها می‌شوند:

  • گزارش و کروکی تصادف؛
  • کارشناسی از سوی کارشناس بیمه شخص ثالث؛
  • بررسی وضعیت از سوی ارزیاب و کارشناس تعیین افت قیمت خودروی آسیب‌دیده؛
  • مرور و بررسی مدارک رانندگی و هویتی دو طرف سانحه رانندگی برای ارائه به شرکت بیمه.

چالش‌های دریافت خسارت افت قیمت در تصادفات رانندگی

گاهی‌اوقات، اوضاع آن‌قدرها ساده پیش نمی‌رود و طرفین یک تصادف به توافقات لازم برای اعلام وضعیت به بیمه و دریافت خسارت افت قیمت نمی‌رسند. در چنین موقعیت‌هایی، لازم است که به شورای حل اختلاف مراجعه شود. راننده‌ای که در جریان حادثه متضرر شده است، به شورای حل اختلاف شکایت خواهد کرد و باقی روند به دو حالت پیگیری می‌شود:

  • اگر افت قیمت خودرو کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد، رسیدگی به اعتراضات این پرونده در همان شورای حل اختلاف انجام می‌شود.
  • اگر افت قیمت خودرو بیشتر از ۲۰ میلیون تومان باشد، رسیدگی به اعتراضات این پرونده در دادگاه انجام می‌شود.

برای تعیین خسارت‌ها و افت قیمت تحمیل‌شده به خودرو هم کارشناس رسمی این نهادها به ارزیابی وضعیت مشغول خواهد شد. کسانی که دارای خودروهای گران‌قیمت خارجی هستند، در چنین موقعیت‌هایی معمولاً بیشتر متضرر می‌شوند. علت آن است که افت قیمت چنین خودروهایی معمولاً ضرری بسیار بیشتر به مالک وارد می‌کند. پرداخت هزینه با بیمه هم معمولاً تمام خسارات واردشده را پوشش نمی‌دهد. در نتیجه، بهتر است که صاحبان این وسایل نقلیه، بیمه بدنه و پوشش افت قیمت در آن را خریداری کنند، تا در صورت بروز چنین تصادفاتی، بتوانند هزینه‌های وارد بر ماشین خود را از بیمه دریافت کنند.

حالا شما بگویید!

اگر رانندگی می‌کنید، حتماً باید بیمه شخص ثالث داشته باشید. این بیمه برای تمام وسایل نقلیه اجباری است. همان‌طور که در این مقاله هم گفته شد، در زمان بروز تصادفات و تحمیل خسارت‌های کاهنده از ارزش و قیمت خودرویی دیگر، بیمه شخص ثالث به مدیریت خسارت‌ها کمک می‌کند. با وجود قوانینی که تازه وضع شده، دیگر هزینه‌ای اضافی هم برای پوشش هزینه افت قیمت از سوی بیمه شخص ثالث از مشتریان دریافت نمی‌شود. آشنایی با این قوانین به شما کمک می‌کند که در زمان بروز وقایع و مشکلات رانندگی، راحت‌تر اوضاع را کنترل کنید و به حقوقتان بیشتر واقف باشید.

تجربه تصادف و تحمیل خسارت به خودرویی دیگر را داشته‌اید؟ شاید هم طرف مقابل یک تصادف بوده‌اید و به شما خسارت‌هایی مانند افت قیمت تحمیل شده است. چطور اوضاع را مدیریت کرده‌اید؟ بیمه چطور به شما کمک کرده است؟

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *