سفر با هواپیما اگرچه جذاب است، اما قوانین خاص خود را دارد و مسافران نمیتوانند هرچیزی را همراه خود داشته باشند. این مسأله چه در زمان ورود و خروج و چه در مورد داخل کابین و قسمت بار، مهم بوده و قوانین آن متفاوت است. اگر میخواهید سفری راحت را تجربه کنید، آشنایی با لیست اشیای ممنوعه در پرواز میتواند کمک زیادی به شما کمک کند.
اشیای ممنوعه در پروازهای داخلی
در حالت کلی، حمل بسیاری از وسایل، از طریق بخش بار ممکن است، اما مسافران نمیتوانند این وسایل را با خود به داخل کابین ببرند. از طرفی همراه داشتن بعضی از وسایل، کاملا غیرمجاز است و حتی میتواند برای شما مشکلساز هم باشد. توجه داشته باشید که بسیاری از مواردی که در ادامه بیان میکنیم، در مورد پرواز خارجی هم صدق میکند.
اشیای تیز
همراه داشتن هرگونه شی تیز در کابین هواپیما از جمله قیچی، چاقو، تیغ، کاتر، ناخنگیر، میخ و … غیرمجاز است و مسافران صرفا میتوانند این نوع وسایل را بهعنوان بار اصلی و داخل چمدان، تحویل مسئولان مربوطه دهند.
دخانیات
همراه داشتن دخانیات و لوازم مرتبط با آن مانند فندک و کبریت در کابین هواپیما غیرمجاز است. هرچند، معمولا ممانعتی در قرار دادن آنها داخل چمدان وجود ندارد؛ بااینحال نمیتوان این وسایل را با خود به داخل هواپیما برد.
مایعات
هر نوع مایعات مانند ادکلن و عطر، ژلها، اسپری و لوازم دیگری که دارای محفظه شیشهای هستند را فقط در صورتی میتوان داخل هواپیما برد که حجم مواد داخل آنها کمتر از ۱۰۰ میلیلیتر باشد. بهعلاوه، معمولا گفته میشود که مسافران باید این وسایل را در پلاستیک زیپدار یا شفاف قرار دهند. درصورتیکه حجم مایعات داخل شیشه یا ابعاد خود وسیله زیاد باشد، باید آن را از طریق بخش بار حمل کنید.
سرنگ پزشکی
سرنگهای پزشکی هم از وسایل تیز بهحساب میآیند و همراه داشتن آنها در هواپیما تنها با مجوز رسمی از سوی ایرلاین و بهمنظور مصارف پزشکی مورد قبول خواهد بود.
سلاح گرم و وسایل تدافعی
حمل سلاح گرم به داخل هواپیما در هر شرایطی غیرمجاز است و فقط افرادی که مجوز حمل سلاح گرم ورزشی، شکاری و … را دارند، در صورت ارائه مدرک معتبر میتوانند آنها را به بخش بار تحویل دهند. وزن اسلحه باید کمتر از ۵ کیلوگرم باشد و معمولا بهعنوان یک وسیله امنیتی هم پذیرش میشود.
فارغ از نوع استفاده، وسایلی مانند پنجهبکس، اسپری اشکآور، بیحسکننده و … از اشیای ممنوعه در داخل هواپیما هستند و باید آنها را از طریق بخش بار حمل کرد؛ این مسئله شامل وسایل مربوط به ورزشهای رزمی هم میشود.
ابزارآلات
مسافران فقط میتوانند وسایل متعارف و موردنیاز را داخل کابین ببرند و چیزهایی مانند ابزارآلات، حتی در صورت کم بودن وزن و حجم، مجاز نخواهد بود؛ این وسایل فقط باید از طریق بخش بار حمل شوند و اگر اندازه آنها خیلی بزرگ است، باید آنها را به بخش کارگو تحویل دهید.
لوازم غواصی
تجهیزات خاص غواصی مانند کپسولهای اکسیژن را نمیتوان به داخل کابین برد و باید به بخش بار تحویل داده شود، مگر اینکه اندازه کوچکی داشته و هوای داخل آنها کاملا خالی شده باشد. چراغ مشعل را هم فقط در حالتی میتوانید تحویل بخش بار دهید که باتری قابل جداشدن داشته باشد چرا که این وسایل جزء اشیای اشتعالزا هستند.
سایر وسایل
همراه داشتن هر نوع وسیله اشتعالزا، مواد الکل دار و … به داخل هواپیما غیرمجاز است و مسافران فقط میتوانند این وسایل را با شرایط خاص، در قسمت بار پذیرش کنند.
حمل لوازم آرایشی به داخل کابین تنها در حالتی مجار است که حجم آنها زیاد نباشد؛ در غیر این صورت باید آنها را به بخش بار تحویل داد.
اشیای ممنوعه در پروازهای خارجی
تقریبا همراه داشتن تمام لوازمی که بالاتر بهعنوان شی ممنوعه معرفی کردیم، در پروازهای خارجی هم غیرمجاز است. بااینحال، برخی قوانین در کشورهای مختلف هست که اطلاع از آنها میتواند مشکلات احتمالی را به حداقل برساند.
لوازم ورزشی
حمل هرگونه وسیله ورزشی به داخل هواپیما، غیرمجاز است و باید وسایلی مانند چوب بیلیارد، بیسبال، گلف و … را به بخش بار تحویل داد.
سلاح گرم
در کشورهایی که همراه داشتن اسلحه، جرم محسوب نمیشود، لازم است قبل از تهیه بلیط پرواز، به فرودگاه مراجعه کرده و ضمن پرکردن فرمهای مربوطه، مدارک مربوط به آن را هم تحویل دهید. همراه داشتن سلاح گرم در داخل کابین در پروازهای خارجی هم تحت هر شرایطی غیرمجاز است.
قوانین هر کشور البته در مورد سلاح گرم، متفاوت است؛ برخی میگویند هیچ باروتی نباید همراه اسلحه باشد، درصورتیکه برخی از ایرلاینها با دریافت هزینه بیشتر و قرار دادن اسلحه در جعبههای مخصوص، حمل آنها را حتی در سایزهای بزرگتر، امکانپذیر کردهاند.
دارو
اگرچه حمل دارو در هواپیما مجاز است، اما در برخی از کشورها، قوانین سختگیرانهای در این زمینه وجود دارد؛ مثلا در امارات، مسافران مجاز بههمراهداشتن قرصهای ضدبارداری، قرصهای کدئین و همچنین داروهای مربوط به ایدز و هپاتیت نیستند. در ژاپن، همراه داشتن داروهای دگزامفتامین و سودوافدرین میتواند عواقب بدی را برای مسافر به همراه داشته باشد و برای ورود مورفین و کدئین به این کشور حتما باید گواهی مواد مخدر تهیه کرد.
درصورتیکه از داروی خاصی استفاده میکنید، بهتر است توصیهنامه و دستور پزشک معالج را به همراه داشته باشید. بهعلاوه، بهتر است قبل از سفر حتما قوانین دارویی مربوط به کشور مقصد را مطالعه کرد تا در حین سفر، مشکلات به حداقل برسد. همراه داشتن چیزی مانند سیگار الکتریکی شاید در برخی از کشورها مجاز باشد، اما در سنگاپور و امارات غیرمجاز است.
مواد گوشتی و میوهجات
حمل مواد گوشتی مانند ژامبون و سالامی به بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا، غیرمجاز است و مسافران فقط میتوانند این مواد را در هنگام خروج از کشور خود همراهشان داشته باشند.
در برخی از کشورها مانند آمریکا، مسافران حق واردکردن هر نوع میوه و سبزیجات در حالتهای خشک و یخزده را ندارند چرا که این مسئله، تهدیدی برای امنیت سیستم کشاورزی کشور محسوب میشود. مسافرانی که همراه داشتن محصولات کشاورزی را مخفی میکنند، باید جریمههای سنگینی را بپردازند. در استرالیا نیز حمل هر نوع میوه باید از قبل گزارش شود.
سایر وسایل
برخی از محصولات و لوازم چوبی یا سازهای موسیقی که از عاج حیوانات در معرض انقراض تهیه میشوند، در بسیاری از کشورها غیرمجاز است. برخی از کشورها، لوازم چرمی که از پوست حیوانات کمیاب تولید شده باشد را هم غیرمجاز میدانند.
برخی از کالاها در یک کشور غیرمجاز هستند و در کشورهای دیگر مجاز؛ با این تفاسیر حتما باید در مورد قوانین کشور مقصد دررابطهبا محصولی که برای خودتان یا بهعنوان سوغات خریداری میکنید، بهاندازه کافی تحقیق کرده باشید تا متهم به نقض قوانین گمرکی نشوید.
اشیای ممنوعه برای خروج از ایران
معمولا قوانین سختگیرانهای در مورد خروج لوازم مختلف از ایران وجود ندارد و موقع خروج، معمولا به حجم و قدمت وسایلی که به همراه دارید، توجه میشود. مثلا همراه داشتن هرگونه کتابهای قدیمی و خطی، آثار تاریخی، آثار فرهنگی، فرشهای دستباف با متراژ بالاتر از ۲۰ متر و … مجاز نیست. حمل هر نوع محتوا یا وسیلهای که مطابق با قوانین اسلامی یا شئونات مذهبی نباشد، غیرمجاز است.
همراه داشتن زیورآلات و لوازم نقره، فقط تا حجم ۳ کیلوگرم و چیزهای گرانتری مانند نقره، پلاتین و طلا تا ۱۵۰ گرم مجاز است. بهعلاوه، مسافران نمیتوانند سکه طلا را با خود به خارج از ایران ببرند. حمل حیوانات زنده مانند سگ و پرنده هم قوانین خاص خود را دارد و حتما باید داخل قفسهای بزرگ و مخصوص قرار بگیرند.
اشیای ممنوعه برای ورود به ایران
قوانین موجود برای واردات، سختگیرانهتر هستند و کالای حجیم مانند تلویزیون و یخچال را نمیتوان بدون پرداخت مالیات، وارد کشور کرد. در صورت تمایل به ورود کالای نو به داخل کشور، حتما این وسیله باید برای مصارف شخصی باشد.
واردکردن زیورآلات مختلف مانند نقره و طلا و … تا وزن حداکثر ۱۵۰ گرم مجاز است و بیشتر از این میزان مشمول مالیات میشود. واردکردن سگ و گربه هم از موارد ممنوعه هستند و برای همراه داشتن پرنده، حتما باید از کشور مبدا گواهیهای لازم را تهیه کرد. مسافران همچنین نمیتوانند مواد دارویی و مکملهای بهداشتی را بدون دریافت مجوز از سوی سازمان بهداشت، وارد کشور کنند.
سخن پایانی
قوانینی که در این مقاله بیان کردیم، معمولا بهصورت بینالمللی و در تمام کشورها اجرا میشوند؛ بااینحال، این احتمال وجود دارد که هر ایرلاین بسته به شرایط، قوانین کمتر یا بیشتری را وضع کند؛ در این صورت، لازم است قبل از سفر حتما در مورد آنها اطلاعات کافی کسب کنید. برای خرید بلیط هواپیما میتوانید از سرویس بلیت سفر اسنپ استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید