اصفهان از زیباترین شهرهای ایران است. شهری مملو از آثار فرهنگی که نمایانگر اصالت ایرانزمین است. بهدرستی اصفهان را نصف جهان مینامند. اصفهان مهد فرهنگ و هنر است و با معماری بینظیر و بناهای تاریخی بهعنوان پنجاه و دومین مقصد محبوب گردشگری در جهان شناخته میشود.
باتوجهبه حجم توریستی که سالانه به اصفهان سفر میکنند، بازار سوغاتیهای اصیل اصفهانی همواره داغ است. از صنایعدستی و هنر اصفهانی که بگذریم به شیرینیهای معروف اصفهان میرسیم که نظیرش در کمتر نقطهای از جهان پیدا میشود. گز، برشتوک، کرکی، گوشفیل و دیگر شیرینیهایی که در این مطلب قصد داریم تعدادی از آنها را به شما معرفی کنیم.
«خرید اینترنتی کیک و شیرینی تازه»
گز اصفهانی
بیگمان گز بهعنوان یکی از شیرینیهای معروف اصفهان است. اصولا گزها یا لقمهای هستند یا آردی؛ البته نمونههای دیگری نیز با خلاقیت اصفهانیها، امروزه در بازار به چشم میخورد. در مدل آردی تکههای گز را لابهلای آرد نگهداری میکنند. همین امر باعث میشود گز تازه بماند. حجم پسته و بادام بهکاررفته در گزهای اصفهان متفاوت است و بر قیمت و کیفیت محصول تأثیر مستقیمی میگذارد. غالبا نمونههای پر از پسته محبوبتر هستند و خریداران بیشتری دارند. بگذارید طرز تهیه گز اصفهان را با هم مرور کنیم.
برای تهیه گز ابتدا سفیدههای تخممرغ را جدا کرده و بهخوبی هم میزنند تا سفت شود. سپس درون قابلمه یک پیمانه آب و مقداری شکر میریزند و آن را حرارت میدهند. آنقدر شکر و آب را هم میزنند که به شربت تبدیل شود. در مرحلهی بعد، قدری بادکا یا گلوکز به آن اضافه میکنند تا محلول کشدار شود.
شهد گزی که آماده شده را با گلاب و سفیدههای تخممرغ مخلوط میکنند و ضمن حرارت دادن بهخوبی هم میزنند. در این مرحله، مقداری پسته به مخلوط اضافه میکنند. شعله را بسته و مایه گز را به اشکال دلخواه در میآورند و میگذارند تا خنک شود.
شیرینی کرکی
کرکی، از شیرینیهای معروف اصفهان است. در اعیاد باستانی نظیر یلدا، چهارشنبهسوری و عید نوروز بازار آن داغ است. برای تهیه کرکی از آرد برنج، پودر بادام، پودر کاکائو، آرد سفید، روغن جامد، پودر پسته، زعفران حل شده و پودر وانیل استفاده میکنند.
در طرز تهیه این شیرینی آمده، ابتدا روغن را با پودر قند مخلوط کرده و هم میزنند تا کاملا صاف شود. پودر وانیل را اضافه کرده و هم زدن را ادامه میدهند. سایر مواد یاد شده را بدون الککردن و همزدن به این محلول اضافه میکنند. حالا بستگی به خودتان دارد که کرکی کاکائویی میپسندید یا زعفرانی، پس هرکدام مطلوب شما است به مواد اضافه کنید. حالا مواد را از داخل قیف عبور میدهند و در سینی فر میگذارند. با حرارت ۲۰۰ سانتیگراد حدود یک ربع زمان لازم است تا کرکی آماده شود.
شیرینی برشتوک
کمتر جشنی در اصفهان میبینید که در آن خبری از برشتوک نباشد. شیرینی خوش طعم که طرفداران زیادی در شهرهای مختلف ایران پیدا کرده است. برشتوک از شیرینیهای معروف اصفهان بهحساب میآید و مواد اولیه آن را آرد گندم، آرد نخودچی، روغن جامد، پودر هل و پودر کاکائو تشکیل میدهند.
برای تهیه برشتوک، ابتدا آرد گندم را با شکر مخلوط کرده و الک میکنند. آنها را حرارت میدهند تا خامی گندم گرفته شود. سپس آرد نخودچی را اضافه میکنند و تفت میدهند. در ماهیتابه دیگری روغن را حرارت داده و مواد آماده شده را تفت میدهند. حالا پودر کاکائو و هل را اضافه میکنند.
گاهی برای رقیقتر شدن، به آن خامه اضافه میکنند و حین تفتدادن مرتب هم میزنند. روی خمیر را بازکرده و بین آن شکلات میریزند. حالا خمیر را در یخچال میگذارند. پس از سردشدن آن را برش داده و با خلال پسته تزیین میکنند.
پولکی
پولکی محبوب از شیرینیهای معروف اصفهان است که شهرت زیادی در بین ایرانیان دارد. هر جای شهر که بساط چای باشد، پولکی نیز کنارش به چشم میخورد. پولکی امروزه در طعمهای مختلفی تهیه میشود. طرز تهیه آن آنقدر راحت است که شما همین حالا هم میتوانید در منزل مقداری پولکی داشته باشید.
در مرحلهی اول تهیه پولکی باید زعفران را خوب بکوبید و ۳ قاشق آب جوش به آن اضافه کنید. درب ظرف را ببندید و روی اجاقگاز با شعله کم بگذارید تا دم بکشد. شکر و سرکه را به میزان لازم به زعفران اضافه کنید. چند بار قابلمه را تکان دهید تا محلول بهخوبی شکل بگیرد. بگذارید محلول ۱۵ دقیقه با شعله کم حرارت ببیند. بعد از اینکه کمی غلیظ شد طعم موردنظر را به آن اضافه کنید.
پسته، کنجد، نارگیل، تخمه، زنجبیل یا هر طعم دیگری که میپسندید. زمانی که مواد به رنگ کاراملی درآمد وقت خاموشکردن شعله است. حالا یخ بیاورید و مواد را روی یخ بریزید. بهمحض گذاشتن روی یخ مواد سفت و ترد شده و پولکی شما آماده است.
جوز قندی
جوز قندی از گرانترین خشکبار موجود در بازار است که طرفداران زیادی دارد. یکی از ارکان ثابت سفره یلدا و شیرینیهای معروف اصفهان که انرژی فوقالعادهای برای شما میسازد. جوز قندی برای کوهنوردان نیز مفید است و در زمانهای گذشته بهعنوان جیره سربازان جنگ از آن استفاده میشد. یک وعده غذایی کامل و مقوی که فاسد نمیشود و با گرفتن فضای اندک، کالری زیادی را تولید میکند.
جوز قندی را با انواع میوههای نیمهخشک شده، همچون هلو، انجیر، گلابی و آلو تهیه میکنند؛ اما انجیر و هلوی آن معروفتر است. برای تهیه آن، ابتدا میوهها را در آفتاب قرار میدهند تا نیمهخشک شود. سپس هسته را بیرون میکشند و میان آن را با پودر مخصوص و گردو پر میکنند و دوباره در معرض نور خورشید قرار میدهند.
برای نمونه، طرز تهیه جوز قندی هلو را برای شما به شکل کامل توضیح میدهیم. در این روش هلو را پوست میکنند و دو تا سه روز، زیر نور خورشید میگذارند. سپس هسته را جدا کرده و داخل آن را با ترکیب آرد، مغز بادام و گردو، پودر قند و برخی با هل پر میکنند. در هلو را میبندند و زیر نور آفتاب قرار میدهند تا کاملا خشک شود. جوزقندی در شبهای سرد زمستان به کمک شما میآید.
فرنی اصفهان
فرنی یکی از میانوعدههای غذایی جذاب اصفهان است که در لیست شیرینیهای معروف اصفهان قرار دارد و در شیرینیفروشیهای این شهر بهوفور دیده میشود. فرنی اصفهان، بینظیر است و با ترکیب شیره خرما یا شیره انگور، سرو میشود.
برای پخت فرنی اصفهانی ابتدا شیر را به همراه آرد مخلوط کرده و داخل قابلمه بهقدری هم میزنند تا یکدست شود؛ سپس حرارت داده تا قل بزند. حالا نشاسته ذرت را با آب مخلوط کرده و به قابلمه اضافه میکنند. آنقدر هم زده تا قدری سفت شود. بعد از سفتشدن، فرنی را داخل ظرف مخصوصی ریخته و داخل یخچال میگذارند. هنگام خوردن فرنی اصفهان، شیره انگور یا خرما را فراموش نکنید.
سخن پایانی
اصفهان، از مهمترین شهرهای گردشگری ایران بهحساب میآید. شهری مطرح در سطح جهان که به یکی از تاریخیترین شهرهای دنیا معروف است. در کنار معماری شگفتانگیز، فرهنگ اصیل و هنرهای باستانی، خوراکیهای اصفهانی نیز منحصربهفرد هستند. اهالی شهر بهخوبی پاسدار فرهنگ نیاکان خویش بودهاند و این خوراکیهای بومی را نسل به نسل حفظ کردهاند.
شیرینیهای معروف اصفهان از مهمترین سوغاتیهای این شهر بهحساب میآید و نهتنها در اصفهان، بلکه در سطح ایرانزمین طرفداران بیشماری دارد. اگر به نصف جهان سفر کردید، حتما شیرینیهای اصفهانی را امتحان کنید. همچنین در صورت تمایل به پخت هر یک از آنها در منزل، میتوانید وسایل موردنیاز آن را از سرویس سوپرمارکت اسنپ تهیه کنید. شما هم اگر با انواع خاصی از شیرینیهای این شهر آشنا هستید، آن را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید