شیرینی‌های معروف همدان، روایتی از اعجاز عطروطعم

شیرینی‌های همدان

همدان زیبایی نفس‌گیری دارد. در گذشته این شهر را بنام هگمتانه می‌شناختند. دیدنی‌ها و جاذبه‌های همدان مانند سایر شهر‌های ایران فراوان است. خانه‌های تاریخی، تفرجگاه‌ها و البته غذا‌ها و شیرینی‌های لذیذ و جذاب که همگی در کنار هم از جاذبه‌های همدان محسوب می‌شوند. غذا‌های سنتی این شهر مانند تمام شهر‌های ایران زبانزد است و شیرینی‌ها در همدان معروف و خواستنی هستند. در این مطلب قصد داریم تا شیرینی‌های معروف همدان را به شما معرفی کنیم.

«سفارش آنلاین شیرینی و کیک»

بنر سفارش غذا از سرویس اسنپ غذا

همدان و شیرینی‌هایی که شیرینی نیستند

در شهر همدان نیز مانند سایر شهر‌های ایران شیرینی‌هایی متفاوت و به‌شدت لذیذ تهیه می‌شوند. شیرینی‌های معروف همدان در دسته سوغاتی‌های خیلی معروف و پرطرف‌دار این شهر قرار دارند. همدان نیز مانند دیگر شهر‌ها در تهیه خوراکی‌ها و شیرینی‌های سنتی خود از ادویه‌جات و مواد اولیه مخصوص این شهر استفاده می‌کند. اگرچه شما به‌راحتی می‌توانید شیرینی‌های این شهر را نیز در منزل تهیه کنید. اما نکته جالب اینجاست که فقط در همدان می‌توانید طعم اصیل و واقعی این شیرینی‌ها را بچشید.

کماج

نان کماج

نان کماج در میان شیرینی‌های معروف همدان، شهرتی به وسعت تمام ایران دارد. نان کماج در هر شهری به‌گونه‌ای متناسب با فرهنگ و سنت همان شهر تهیه می‌شود. در همدان نیز نان کماج را به شیوه سنتی خود تهیه می‌کنند. این نان محبوب و شیرین به ثبت ملی رسیده و کدبانو‌های هنرمند همدانی در تهیه آن از هیچ ترفند ماهرانه‌ای فروگذار نمی‌کنند.

نان کماج همدان را از آب، تخم‌مرغ، آرد، خمیرمایه، روغن، شکر، نمک، کره، گردو، شیر، کنجد، پودر دارچین و در صورت تمایل کمی شکلات تهیه می‌کنند. نان کماج در هوای سرد پاییز و زمستان به همراه یک فنجان چای یا شیر گرم می‌تواند شیرین‌کننده لحظه‌های زندگی شما باشد. طعم این نان به‌شدت مطبوع است و اگر آن را در خانه تهیه کنید، تمام در و دیوار‌ها عطر نان کماج به خود می‌گیرند.

 

انگشت‌پیچ

انگشت‌پیچ

یکی از خوراکی‌های پرطرف‌دار ماه رمضان در همدان، انگشت‌پیچ نام دارد. انگشت‌پیچ یکی از شیرینی‌های معروف همدان است که با قدمتی بیشتر از یک قرن به دست بانوان هنرمند همدانی تهیه می‌شود. این شیرینی لذیذ و خوشمزه از گلاب، شکر، سفیده تخم‌مرغ، جوهر لیمو و آب تهیه می‌شود. در همدان تمام اعضای خانواده افطار خود را با این شیرینی آغاز می‌کنند.

شیرینی انگشت‌پیچ معطر است و به دلیل کش‌آمدن در زمان سرو، به‌شدت محبوب و پرطرف‌دار است. در گذشته و در شهر همدان مانند سایر شهر‌های ایران، برای میل‌کردن غذا از قاشق استفاده نمی‌شد و در حالت کلی خوراکی‌ها را فقط با دست می‌خوردند. شیرینی انگشت‌پیچ هم به دلیل اینکه در زمان خوردن باید به‌دور انگشتان پیچیده می‌شده و سپس آن را نوش جان می‌کردند، با نام انگشت‌پیچ در میان مردم رواج پیدا کرد. این غذا نیز همانند نان شیرین کماج، به ثبت ملی رسید.

 

 

حلوا زرده‌ی همدان

حلوا زرده

حلوا‌ها در میان مردم ایران ارج‌وقرب خاصی دارند. در شهر همدان هم شما با یک حلوای خوش‌رنگ، مقوی و اصیل روبه‌رو هستید که طعم آن مثال‌زدنی است. در این حلوا که بنام حلوا زرده همدان شهرت دارد از شکر، زرده تخم‌مرغ، نشاسته، گلاب، روغن و زعفران استفاده می‌کنند. در ظاهر، این حلوا همانند سایر حلوا‌هایی است که در دیگر شهر‌های کشور تهیه می‌شوند.

ولی توصیه ما این است، اگر به همدان سفر کردید به‌شرطی طعم این حلوا را در آنجا بچشید که تنها یک هنرمند همدانی آن را تهیه کرده باشد. تعجب نکنید؛ اما جالب است که بدانید این حلوا نیز مانند دیگر شیرینی‌های معروف همدان به ثبت ملی رسیده است. یک دسر بی‌نهایت خوش‌رنگ و لعاب، شیرین، سبک و البته مقوی که در پایان غذا، تکمیل‌کننده سفره پربرکت مردمان شهر همدان محسوب می‌شود.

 

 

 

نان شیرمال

نان شیرمال

نان‌ها، از اعضای جدانشدنی سفره ما ایرانیان محسوب می‌شوند. نان‌هایی که در طعم‌های مختلف تهیه شده و در برنامه غذایی ما جایگاه ویژه‌ای دارند. یکی از نان‌های سنتی که در میان شیرینی‌های معروف همدان نیز قرار دارد، نان شیرمال است. هنرمندان همدانی با طرز تهیه خاص و ویژه خود این شیرینی را نیز به ثبت ملی رسانده‌اند.

در تهیه نان شیرمال همدان که یک خوراکی سنتی و بومی محسوب می‌شود از آرد، کشمش، گردو، تخم‌مرغ، شیر، روغن، ماست، کنجد، کره و نمک استفاده می‌شود. نان شیرمال طرف‌داران بسیار زیادی دارد و به دلیل ماهیت نان بودن، با تمام ذائقه‌ها سازگار است. البته این نان در تمام شهر‌های ایران با مواد اولیه همان شهر و طرز تهیه اصیل آن منطقه، تهیه می‌شود. نان شیرمال را می‌توانید به‌تنهایی یا در کنار مربا و عسل نوش جان کنید.

 

 

 

باسلوق

باسلوق

اگر به شهر همدان رفتید چه در فصل بهار و تابستان و چه در فصل پاییز و زمستان، حتما باسلوق را تهیه کنید. این شیرینی که از جمله شیرینی‌های معروف همدان محسوب می‌شود در استان‌های دیگر کشور نیز با راه و روش‌های همان شهر تهیه می‌شود. باسلوق یکی از شیرینی‌های پرطرف‌دار در عید نوروز است که اصالتا ایرانی بوده و در مراغه و اراک هم آن را به‌عنوان یک شیرینی سنتی و محلی تهیه می‌کنند. در تهیه باسلوق از دوشاب یا شیره انگور، مغز بادام، نشاسته، هسته زردآلو، مغز گردو و ادویه‌های بومی همان شهر استفاده می‌شود. امتحان‌کردن باسلوق همدان را در سفر به شهر هگمتانه فراموش نکنید.

 

 

 

برساق

برساق

شیرینی برساق همدان اگر زبان داشت خود را به‌عنوان لذیذترین شیرینی این شهر معرفی می‌کرد. این شیرینی را در همدان، کرمانشاه، ایلام و لرستان به روش‌های سنتی هر منطقه تهیه می‌کنند. عطروطعم بی‌نظیری دارد و نوش‌جان‌کردن آن را حتما به شما توصیه می‌کنیم. در همدان برای تهیه برساق از شکر، آرد، تخم‌مرغ، روغن، شیر، ادویه‌جات و نمک استفاده می‌شود. البته پرواضح است که در هرکدام از شهر‌های ایران برای تهیه این شیرینی از مواد اولیه مخصوص همان شهر و منطقه استفاده می‌کنند. اما فراموش نکنید که در شهر همدان شیرینی برساق طعم و مزه دیگری دارد.

 

 

 

 

 

 

نان نارگیلی

نان نارگیلی

نان نارگیلی یا شیرینی نارگیلی هم از آن دسته شیرینی‌های سنتی همدان است که بدون شک در تمام شهر‌های ایران تهیه می‌شود. اما نوع همدانی آن همان نوع بااصالت آن است. طعم این نارگیلی در کنار یک فنجان چای لب‌سوز، لب‌دوز و دبش ایرانی می‌تواند شما را مدهوش کند.

این شیرینی بومی و سنتی همدان از پودر نارگیل، آرد سفید یا آرد سبوس‌دار، پودر قند یا شکر، گلاب، نمک و تخم گشنیز به روش سنتی و بومی همدان تهیه می‌شود. نان نارگیلی را نیز حتما در شهر همدان امتحان کنید و طعم آن را در قلب و ذهن خود به‌خاطر بسپارید. ممکن است در دیگر شهر‌های کشور، شیرینی نارگیلی یا نان نارگیلی را با ظاهری کوچک‌تر و متفاوت‌تر مشاهده کنید که البته آن‌هم شیرینی نارگیلی نام دارد.

 

 

 

 

 

صنل (سنل)

شیرینی صنل مخصوص شهر همدان است و یکی از شیرینی‌های معروف همدان محسوب می‌شود. یک خوراکی بی‌نظیر که کاملا بومی این شهر است و حتی اگر تمام دنیا را به دنبال آن بگردید هیچ کجا آن را پیدا نخواهید کرد. در تهیه این شیرینی جذاب از روغن، زنجبیل، شکر، آرد بوداده، دارچین و جوز استفاده می‌کنند. کارشناسان تغذیه و طبیبان طب سنتی بر این باورند که شیرینی سنل برای درمان بیماری‌های زیادی مفید فایده است.

طرز تهیه شیرینی صنل، نسل به نسل و سینه‌به‌سینه در میان مردمان بومی همدان گشته و به نسل امروز رسیده است. سنل شیرین تنها در همدان یافت می‌شود و ظاهر عجیب‌وغریبی دارد. ناگفته نماند که تهیه‌کردن خمیر شیرینی سنل احتیاج به فوت کوزه‌گری دارد که فقط همدانی‌ها آن را می‌دانند. این شیرینی در درمان التهاب و اخلاط سرد بدن مفید است. همچنین اندام‌های داخلی بدن را گرم می‌کند. بعضی بر این باورند که ادویه‌های بکار رفته در این شیرینی سبب شده‌اند که آن به‌عنوان یک شیرینی مقوی و تقویت‌کننده معرفی شود.

 

 

 

مثل شیرینی‌های همدان، پرمغز و پرخاصیت

در این مطلب فقط شیرینی‌های همدان را به شما معرفی کردیم. فراموش نکنید که اگر به همدان سفر کردید علاوه بر شکم گردی و لذت‌بردن از غذا‌ها و خوراکی‌های این شهر، جاذبه‌های گردشگری آن را نیز تماشا کنید. همچنین از حضور در بنا‌های تاریخی این شهر نیز لذت ببرید. یک ضرب‌المثل قدیمی در مورد شهر همدان وجود دارد که می‌گوید: «همه چیز را همگان دانند و همدان یعنی همه‌دانان!» به این معنا که مردمان این شهر مردمانی به‌غایت دانا و آگاه هستند.

در نهایت اگر تصمیم گرفتید که شیرینی‌های شیرین و خواستنی شهر همدان را در منزل تهیه کنید، سوپرمارکت تحویل فوری اسنپ مثل همیشه در کنار شماست تا مواد اولیه و موردنیاز شما برای تهیه این خوراکی‌های لذیذ و خوش طعم را با بهترین کیفیت و در کوتاه‌ترین زمان ممکن، در اختیارتان قرار دهد.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *