هر مایع آشامیدنی که قابلیت شرب داشته باشد را نوشیدنی میگویند. در جهان امروزی نوشیدنی یکی از رایجترین مواردی است که در لیست تغذیه افراد قرار میگیرد. امروزه ما نوشیدنیها را در قالبهای ساده، میوهای، لبنی و گازدار و… مشاهده میکنیم، که هر یک طرفداران مخصوص به خود را دارند.
نوشیدنیهای لبنی و گازدار، به دلیل این که معمولا در کنار وعدههای غذایی مصرف میشوند؛ به ویژه در ایران از توجه زیادی برخورداراند و طرفداران زیادی نیز دارند. همچنین از این نوشیدنیها در هنگام صبحانه، نهار، شام، پذیرایی در مجالس و مهمانیها استفاده میکنند. در ادامه به بررسی کامل نوشیدنی گازدار و نوشیدنی لبنی پرداختهایم تا شما را بیشتر با این دو محصول دوست داشتنی و محبوب آشنا کنیم.
نوشیدنی لبنی چیست؟
نوشیدنیهای لبنی به نوشیدنیهایی گفته میشود که بر پایه شیر ساخته شده باشند. این نوشیدنیها در کارخانههای مربوط با طی فرایندهای خاص و افزودنیهای خوراکی به یک نوشیدنی بسیار خوش طعم تبدیل میشوند و نکته قابل توجهی که در نوشیدنیهای لبنی وجود دارد، این است که شما هرگز حین نوشیدن آنها مزه شیر را احساس نمیکنید.
نوشیدنیهای لبنی از کشورهای اروپایی وارد ایران شدند و در آنجا نیز از محبوبیت بالایی برخوردار هستند برای مثال کشور سوئیس جز کشورهای است که سرانه مصرف نوشیدنیهای لبنی در آنجا بسیار زیاد است و به طبع مردم آن کشور نیز از سلامت بیشتری برخوردار هستند.
فرایند تولید نوشیدنیهای لبنی
پس از رواج نوشیدنیهای لبنی در ایران، با گذر زمان واردات آن به صرفه نبود به همین دلیل پس از مدتی تولیدات این محصول در داخل کشور رواج پیدا کرد و برندهای معتبری در این حوزه روی کارآمدند و دیگر نیازی به واردات این محصولات از کشورهای خارجی نبود. تولید نوشیدنی لبنی از پیچیدگی زیادی برخوردار نیست.
- برای تولید آنها ابتدا شیر تازه را از دامداری تهیه کرده و در دستگاههای پالایش شیر، عمل جداسازی پروتئین و چربی را آغاز میکنند.
- مایع به جا مانده (پس از جداسازی شیر و چربی) غلظت خود را از دست داده و حالت رقیق پیدا میکند.
- این محلول رقیق شامل مواردی مانند کلسیم، املاح معدنی و ویتامینهای مفید و لازم برای بدن است. در انتهای کار در صورت گازدار بودن نوشیدنی، گاز به مقدار لازم به نوشیدنی افزوده میشود.
- در نوشیدنیهای لبنی به جای اسید سیتریک، از محصول تخمیر شیر (اسید لاکتیک) استفاده میشود و آسیب به بدن را به حداقل میرساند.
معایب و مزایای نوشیدنیهای لبنی
فراوردهها و نوشیدنیهای لبنی از دیرباز دارای مزایای بسیار زیادی برای بدن هستند و تمامی پزشکان مصرف این گونه نوشیدنیها را به تمامی افراد جامعه در مقاطع سنی مختلف پیشنهاد میکنند. البته توجه کنید هر نوشیدنی خالی از عیب نیست و به طبع مضراتی نیز برای بدن دارد. در ادامه معایب و مزایای نوشیدنیهای لبنی را بررسی میکنیم:
مزایای نوشیدنیهای لبنی
نوشیدنیهای لبنی به دلیل این که از مشتقات شیر هستند، دارای کلسیم و املاح مغذی زیادی بوده و برای بدن بسیار مفید هستند. این نوشیدنیها از بروز اختلالات استخوانی جلوگیری کرده و پیدایش آن را در بدن کاهش میدهند.
از طرفی دیگر این محصولات غنی از انواع ویتامینهای A و B به ویژه B2 است و از پوکی استخوان جلوگیری میکند. همچنین باعث افزایش استحکام دندان و کاهش بروز پوسیدگی در آن میشود.
شاید باورش برای شما سخت باشد، اما این نوشیدنیها از بروز سرطان روده بزرگ و سینه در زنان جلوگیری میکند. برای مثال آمار ابتلا به سرطان در کشور سوئیس به خصوص در مردان بسیار کمتر از سایر کشورها است، چراکه همانطور که گفته شد این کشور نسبت به سایر کشورها از نوشیدنیهای لبنی بیشتر استفاده میکند.
علاوه بر اینها، موارد زیر نیز جز مزایای استفاده از نوشیدنیهای لبنی است:
- پیشگیری از بیماریهای قلبی
- تأمین کلسیم بدن
- کاهش ابتلا به دیابت نوع ۱ و ۲
- کمک به بهبود روند کارکرد دستگاه گوارش
معایب نوشیدنیهای لبنی
نوشیدنیهای لبنی نیز مانند نوشابه، حاوی مقدار زیادی گاز هستند و امکان دارد باعث بروز مشکلاتی مانند نفخ، ریفلاکس یا حتی سوزش معده شوند. پیشنهاد ما این است اگر مشکلات گوارشی دارید حتما زیر نظر پزشک از این نوشیدنیها استفاده کنید.
در این نوشیدنیها به دلیل حضور لاکتوز (نوعی قند طبیعی)، امکان دارد در صورت استفاده زیاد از آن باعث بروز چاقی یا اضافه وزن در افراد شود. همچنین برخی از افراد به این قند حساسیت داشته باشند، که باعث بروز مواردی مانند اسهال، نفخ و… میشود.
نوشیدنی گازدار چیست؟
در ایران نیز مانند سایر کشورهای جهان از انواع نوشیدنیهای گازدار استفاده میشود که به صورت تولیدات داخلی یا واردات خارجی در اختیار افراد قرار میگیرد. این نوشیدنیها با برندهای مختلفی در بازار به فروش میرسند و محصولاتی مانند نوشابه، آبمیوه گازدار و حتی آب گازدار و… دارد.
این نوشیدنیها در سالهای اخیر محبوبیت بسیار زیادی پیدا کردهاند. برندهای معتبری مانند پپسی، اسپرایت، فانتا، کانادا و… روی کار آمدهاند و رقابت تنگاتنگی را با یک دیگر در پیش گرفتهاند. این نوشیدنیها طعمها و مزههای مختلفی دارند که اغلب از میوههای محبوب مشتق شدهاند. همچنین در کنار گازدار بودنشان حس خوب و لذت بخشی را به افراد منتقل میکنند.
فرایند تولید نوشیدنیهای گازدار
تولید نوشیدنیهای گازدار مراحلی دارد که نیازمند دقت بسیار است. در واقع فرایند تولید نوشیدنیهای گازدار به این صورت است که:
- ابتدا اجزای تشکیلدهنده، یعنی آب، شکر و عصاره به آن اضافه میشود این عصارهها در طعمهای پرتغالی، کولا، توتفرنگی، آلبالو و… است.
- بعد از آن نوبت به مواد نگهدارنده میرسد، تا از بروز کپک و مخمرها جلوگیری کند.
- در آخر نیز گاز کربنیک به آن افزوده میشود و در نهایت در بطری و شیشههای مورد نظر توسط دستگاه پر میشوند. البته فرایند تولید نوشیدنی گازدار کمی فراتر و پیچیدهتر بوده اما پایه تولید تمامی آنها، فرایند گفته شده است.
معایب و مزایای نوشیدنی گازدار
نوشیدنیهای گازدار بر خلاف تصور عموم که فکر میکنند سرشار از ضرر است، مانند نوشیدنیهای لبنی فواید مخصوص به خود را دارند. البته شاید مزایای آن کمتر از نوشیدنی لبنی باشد اما در جایگاه خود مزایای خوبی برای بدن دارد.
مزایای نوشیدنیهای گازدار
نوشیدنیهای گازدار باعث بهبود روند هاضمه میشوند. نوشیدن یک لیوان نوشیدنی گازدار مانند نوشابه از تجمع موارد غیر قابل هضم در دستگاه گوارش جلوگیری میکند. این نوشیدنیها مانند اسید معده عمل کرده و درد شدید شکمی را کاهش میدهند.
مصرف نوشیدنیهای گازدار باعث افزایش انرژی در سطح روز میشود. باور ندارید؟ پس امتحان کنید! زمانی که در طول روز سطح انرژی شما کاهش پیدا کرده است میتوانید از نوشیدنیهای گازدار برای دوپینگ استفاده کنید.
یکی دیگر از فواید جالب و عجیب نوشیدنیهای گازدار، رفع حالت تهوع است. تجربیات نشان میدهد هنگام بروز حالت تهوع، یک نوشیدنی گازدار میتواند حال شما را بهتر کند.
معایب نوشیدنی گازدار
چاقی یکی از مضرات اصلی نوشابه است. به دلیل وجود کالری بالا در این نوشیدنیها، بروز چاقی افزایش پیدا میکند. پیشنهاد ما به کسانی که قصد دارند لاغر شوند این است که مصرف این نوشیدنیها را کاهش دهند.
قند زیاد در نوشابه باعث افزایش احتمال پوسیدگی دندان میشود. در واقع نوشیدنی گازدار به دلیل داشتن اسیدهایی مانند اسید فسفریک و اسید کربنیک که با قند نیز ترکیب میشوند در مدت زمان طولانی آسیب جدی به دندان و لثهها وارد میکنند.
افرادی که به طور مرتب نوشیدنیهای گازدار مصرف میکنند، بیشتر در معرض دردهای مفصلی قرار میگیرند. این آمار برای زنان خیلی بیشتر از مردان است.
سایر معایب نوشیدنیهای گازدار:
- مشکلات کلیوی
- مشکلات رفتاری
- نارسایی قلبی
تفاوت نوشیدنیهای گازدار و نوشیدنیهای لبنی
این دو نوشیدنی تفاوتهای زیادی با هم دارند چرا که پایه این نوشیدنیها با یکدیگر متفاوت است. نوشیدنیهای لبنی از شیر به عمل میآیند اما ساختار نوشیدنیهای گازدار آب و شکر است. همچنین نوشیدنیهای گازدار نسبت به نوشیدنیهای لبنی از تنوع بیشتری برخوردار هستند. علاوه بر این، فواید نوشیدنیهای گازدار از نوشیدنیهای لبنی کمتر است.
نوشیدنی گازدار یا لبنی؟
پاسخ به این سؤال که نوشیدنی لبنی مصرف کنیم یا نوشیدنی گازدار، بستگی به موارد زیادی دارد. پس از در نظر گرفتن علاقهی افراد به هر یک از نوشیدنیها، باید به مزایا و معایب هر یک از آنها توجه داشت؛ چرا که ممکن است، هر فردی به دلیل مشکلات گوارشی به این نوشیدنیها حساسیت داشته باشد. شما میتوانید برای سفارش انواع نوشیدنیهای گازدار و لبنی از سرویس سوپرمارکت اسنپ استفاده کنید. ما در این مقاله به صورت کامل مزایا، معایب و فرایند تولید هر یک از نوشیدنیها را بررسی کردیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. در پایان نظرات و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید