جاده چالوس یکی از مسیرهای بسیار زیبایی است که مسافران شمال کشور در اغلب مواقع آن را برای رسیدن به مقصد خود انتخاب میکنند. در تمام نقاط این جاده، جذابیتهای دیدنی وجود دارد که بازدید از آنها خالی از لطف نیست. همچنین نزدیک به ۱۰ تونل را میتوانید در آن ببینید که کندوان نیز یکی از آنهاست. در این مطلب میخواهیم به معرفی جاده چالوس و زیباییهای آن بپردازیم و شما را با تاریخچهی ساخت این جاده بیشتر آشنا کنیم.
ساخت جاده چالوس و ایجاد مسیری جذاب برای عبور و مرور مسافران
در سال ۱۳۱۲ بود که جاده چالوس بهرهبرداری شد و در ابتدا تنها یک مسیر برای عبور و مرور مسافران بود. از زمانی که سد امیرکبیر در آن ساختهشد، توجه افراد بیشتری را به خود جلب کرد و وجود همین سد باعث شد تا سرسبزی و طراوت این جادهی ۱۶۰ کیلومتری بیشتر شود.
جاده چالوس از رشته کوه البرز عبور کرده و ساختوساز آن مربوط به دوران رضا شاه پهلوی است. به همین دلیل، افراد زیادی آن را یکی از مسیرهای غیرایمن برای سفر میدانند که در معرض خطر بهمن، ریزش کوه، رانش زمین و … است. اما با این وجود، هنوز هم مسافران زیادی آن را به عنوان مسیر اصلی خود برای سفر انتخاب میکنند.
چگونه به جاده چالوس برسیم؟
جاده چالوس از جنوب به استان البرز، از شمال به شهرستان چالوس در مازندران، از شرق به شهرستان شمیرانات و از غرب به طالقان میرسد و باید در هر نقطه کشور که هستید خود را به این مناطق برسانید تا وارد چالوس شوید. اغلب افراد ابتدا به تهران سپس از بزرگراه شهید لشکری یا همان جاده مخصوص، به سمت کرج و پس از آن به چالوس میرسند. همچنین اتوبان تهران-کرج، همت و تهران-شمال هم به این جاده منتهی میشوند.
مناطق دیدنی که در مسیر چالوس خواهید دید
در طول جاده چالوس شاهد اماکن زیبا، آبشارها، پلها، تونلها و روستاهایی خواهید بود که در اینجا به آنها اشاره خواهیم کرد:
رودخانه کرج رود
این مکان در مسیر کرج-چالوس واقع شدهاست و میتوانید آن را دقیقا در موازات جاده ببینید. منشا اصلی رودخانه، البرز جنوبی بوده و در مسیر خود از دشتهای کرج گذشته و در نهایت به جاجرود میپیوندد. به دلیل آبوهوای خوبی که در کنار این رودخانه وجود دارد، حاشیهی آن پر از درختان و گیاهان طبیعی است. این گیاهان در فصول گرم، سبز و در فصل پاییز هزار رنگ میشوند. افراد زیادی کرج رود را برای چادر زدن و اتراق در مسیر سفر خود انتخاب میکنند.
سد امیرکبیر
امیرکبیر، همان سد زیبای کرج است که در ۲۵ کیلومتری چالوس قرار گرفتهاست و از آب آن برای تامین آب آشامیدنی تهران و البته آبرسانی به زمینهای کشاورزی کرج استفاده میشود. این سد یکی از مراکز طبیعی پروش ماهی نیز به حساب میآید. زیبایی این منطقه باعث شدهاست تا بسیاری از مسافران هنگام عبور، در این منطقه توقف داشته باشند و در کنار لذت بردن از زیباییهای آن، از خود تصاویر زیبا ثبت کنند.
جنگل سرپوش تنگه
در یک منطقه میانی بین چالوس و مرزان آباد، یک جنگل سرسبز وجود دارد که تنگههایی سرپوشیده از درختان در آن قرار گرفتهاست. در مسیر پیمایش این تنگهها، شاهد آبشار، درختان سر به فلک کشیده، چشمههای متعدد و مناظر طبیعی زیبایی خواهید بود که آن را به یک منطقهی بکر و دیدنی تبدیل کردهاست. بهتر است برای رفتن به سرپوش تنگه، فصل بهار و تابستان را انتخاب کنید.
غار یخ مراد
برای علاقهمندان به غارنوردی، غار یخ مراد یکی از دیدنیترین اماکن خواهد بود. یخ مراد در نزدیکی روستای آزادبر و کهنه در گچسر قرار دارذ و به دلیل وجود زیباییهایی مانند قندیل، استالاگمیت و استالاگتیتهای یخیاش، معروف شدهاست. یخهایی که در غار واقع شده، شبیه به کریستال هستند و بر اساس عقیده ساکنین منطقه دارای خاصیت درمانی و شفابخش هستند.
روستای نوجان
نوجان، نام یکی دیگر از زیباییهایی است که در مسیر جاده چالوس قرار گرفته و جذابترین ویژگی آن آبشار نوجان است. برای رسیدن به این روستا باید در مسیر خود و پس از پورکان وارد یک فرعی شوید که با نام نوجان شناخته میشود. مسیر این روستا کمی پرپیچ و خم است و در این راه میتوانید به دو روستای دیگر با نامهای خوارس و آتشگاه نیز سر بزنید.
آبشار هریجان
روستای هریجان در حوالی گردنهی هزار چم منطقهی حفاظت شده، محل جذابی برای بازدید از حیات وحش مانند کبک، کل، خرس و پلنگهای منطقه است. آبشار هریجان نیز در همین روستا قرار گرفتهاست و در فصل بهار اطرافش پر از گلهای وحشی زیباست.
روستای سپهسالار
این روستا در نزدیکی سد کرج واقع شدهاست و در آن امامزاده ابراهیم که مقبرهی آن در داخل غار وجود دارد را هم میتوانید ببینید. در مرکز روستا یک رودخانه نیز جریان دارد که مقصد اصلی آن رودخانه کرج است و همین آب روان باعث شدهاست تا آبوهوای روستا دلپذیرتر باشد. همچنین میتوانید با کمی پیادهروی، به خارج از روستا بروید و از آبشار سپهسالار نیز دیدن کنید.
دیزین
یکی از شلوغترین مناطق در مسیر چالوس، دیزین است که با ورود به آن میتوانید از جذابیتهای گردشگری آن لذت ببرید. در این منطقه چندین قله معروف وجود دارد که مخصوص کوهنوردی هستند و همچنین پیست بینالمللی اسکی دیزین نیز در آن قرار گرفتهاست. در پیست دیزین تلهکابین، تلهسیژ، ۲۳ پیست اسکی، ۷ تله اسکی بشقابی، تله اسکی چکشی و پیست چمن واقع شدهاست. همچنین دیگر تفریحات مانند تنیس، والیبال، بازی کودکان و اسبسواری هم در آن قرار دارد.
روستای مورود
در ۳۲ کیلومتری جاده چالوس، یک روستای زیبای دیگر در دره قرار گرفتهاست که با نام مورود شناخته میشود. بهار بهترین فصل سفر به این منطقه بوده و با ورود به آن شاهد فرشی از گلهای زیبای قرمز و زرد خواهید بود. در نزدیکی مورود، آبشار چهارصد تنور هم دیده میشود.
آسارا
آسارا نزدیک به ۸۰ کیلومتری از جاده چالوس را شامل میشود که تقریبا ۵۶ روستا مانند آزادبر، ارنگه بزرگ، تکیه سپهسالار، نشترود، خوزنکلا، واریان و وینه با موقعیت و ویژگیهای مختلف در آن قرار گرفتهاست. همچنین تعداد زیادی منابع تاریخی و طبیعی و نزدیک به ۳ قله مرتفع و پیست اسکی بینالمللی دیزین نیز در همین منطقه واقع شدهاست.
ارنگه
ارنگه نیز نام یک روستای سرسبز است که در میان دو کوه پورا و گورا واقع شده که امامزاده حسین (ع) نیز در آن قرار گرفتهاست. در این روستا میتوانید قدیمیترین درخت چنار ایران را ببینید و همچنین از قبرستان چند هزار ساله ارنگه دیدن کنید. همچنین در نزدیکی این روستا آبشار هفتچشمه با ارتفاع ۹۰ متری قرار گرفته که زیباترین آبشار ایران است. بهار و پاییز بهترین زمان رفتن به ارنگه است.
روستای گچسار
قدمت روستای گچسار مربوط به دوران صفوی است و در بخش آسارا میتوانید آن را ببینید. با ورود به این منطقه، شاهد تعداد زیادی کورههای گچپزی خواهید بود که این منطقه را به یکی از منابع غنی گچ تبدیل کردهاست.
دریاچه ولشت
دریاچه آب شیرینی که در کوههای البرز وجود دارد و مساحتی نزدیک به ۲۰ هکتار دارد را نیز میتوانید در جاده چالوس ببینید که با نام ولشت شناخته میشود. این مکان، یکی از دریاچههای آب شیرین کشور بوده و آب آن از چشمهها و برف و باران تامین میشود. با رفتن به کنار ولشت میتوانید از تفریحاتی مانند قایقسواری نیز استفاده کنید.
آبشار خور
قبل از سد کرج یک فرعی به نام خوزنکلا در جاده چالوس دیده میشود که با ورود به آن میتوانید به آبشار خور برسید که در نزدیکی روستایی با همین نام قرار گرفتهاست. ارتفاع این آبشار ۵۰ متر بوده و باعث شده تا فضای این منطقه سرسبز شود.
روستای میدانک
کیلومتر ۶۰ جاده کرج شما را به روستای میدانک میرساند. در این منطقه شاهد برج آرامگاهی میدانک خواهید بود که با نام برج تهمینه با قدمتی مربوط به دوره تیموری نیز شناخته شده و نامش در میان آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. در این روستا یک غار هم دیده میشود که البته ارتفاع کمی دارد و برای بازدید باید به صورت نشسته یا سینهخیز وارد آن شوید.
شهرستانک
در دامنههای توچال نیز یک منطقه سرسبز و دیدنی به چشم میخورد که با نام شهرستانک شناخته میشود. ناصرالدین شاه یکی از طرفداران این منطقه بوده و کاخ شهرستانک یا ناصری را به عنوان استراحتگاه در آن ساختهبود. این منطقهی زیبا و دیدنی بعد از روستای آسارا واقع شدهاست و از همان ابتدای ورودتان میتوانید طبیعت بکر، درختان بلند و خانههای قدیمی را در آن ببیند. همچنین در تمام نقاط روستا درختان میوه قرار دارند و یک رودخانه نیز در مرکز آن دیده میشود.
کندلوس
کندلوس نام یک روستای تاریخی در جاده چالوس است که زیباترین بافتهای روستایی شمالی کشور را میتوانید در آن ببینید. کوچههایی که به صورت سنگفرششده هستند، خانههایی که با پنجرههای چوبی تزئین شدهاند و چشمههای گوارا، آبشار زیبا و درختان بلند از جمله ویژگیهای کندلوس است.
مرداب کندوچال
کندوچال نیز در مسیر جاده چالوس قرار گرفته و مردابی در میان درختان سرسبز است. در این منطقه شاهد نیزار و گیاهان مردابی زیادی خواهید بود، همچنین نیلوفرهای آبی نیز روی مرداب خودنمایی میکنند. در قسمتهایی از این مرداب انواع گونههای جانوری و پرندگان زندگی میکنند.
بهترین فصل برای رفتن به جاده چالوس
جاده چالوس در تمام فصول سال، زیبایی و جذابیتهای خاص خود را دارد. در این مکان انبوهی از درختان را خواهید دید که در بهار به رنگ سبز، در پاییز به رنگ زرد و نارنجی و در زمستان پوشیده از برف هستند. اگر میخواهید به کنار آبشار و رودخانهها بروید، بهار و تابستان بهترین زمان است و برای رفتن به دیزین، زمستان فصل مناسبی است.
بهترین رستورانهای جاده چلوس
از آنجایی که مسافران زیادی مسیر جاده چالوس را برای سفر انتخاب میکنند و در طول این مسیر برای صرف صبحانه، ناهار یا شام به دنبال مکانی مناسب میگردند، تعداد زیادی رستوران و سالنهای غذاخوری در این جاده ایجاد شدهاست که برخی از آنها شناخته شدهتر هستند. در این میان میتوانیم به اسامی زیر اشاره کنیم:
- رستوران میرزاییدر کیلومتر ۹ چالوس
- رستوران ارکیده در کیلومتر ۱۲ چالوس
- رستوران لاله در کیلومتر ۵ چالوس
اقامت در چالوس و ساخت شبی به یادماندنی
برای رفتن به چالوس بهترین راه، استفاده از وسیله شخصی است که بتوانید از مسیر لذت ببرید. اما اگر قصد دارید در یکی از توابع و روستاها که در بالا به آنها اشاره شد، اقامت کنید، میتوانید از طریق اپلیکیشن رزرو هتل اسنپ یا سرویس رزرو اقامتگاه های اقتصادی اسنپ استفاده کنید.
مطمئنا با این کار قبل از هر چیز مقدمات سفرتان آماده شده و تجربهی بهتری را از سفر چند روزه خود خواهید داشت. اگر شما هم تجربه طی کردن مسیر زیبای چالوس و بازدید از زیباییهای آن را داشتهاید، پیشنهادات خود را برای جذابتر کردن این سفر با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
- چه زمانهایی جاده چالوس یکطرفه میشود؟
معمولا در پایان روزهایی که قبل از آن چند روز تعطیلی بوده یا جمعههای آخر هفته، از ساعت ۱۴ تا ۱۷ این جاده به سمت تهران یکطرفه میشود.
- چه زمانهایی جاده چالوس خلوتتر است؟
در روزهای غیر تعطیل و ساعات اولیه صبح و آخر شب این جاده خلوتتر است.
- آیا رفتن به جاده چالوس در فصل زمستان خطرناک است؟
در صورتی که تجهیزات کافی برای سفری ایمن را به همراه داشتهباشید، این جاده خطری برای شما نخواهد داشت.
دیدگاهتان را بنویسید