کیفیت هر شات اسپرسو رابطه مستقیمی با نوع پودر قهوهای دارد که انتخاب میکنید. عطر، طعم و مزه قهوه وابسته به نوع پودر آن است. ترکیبات مناسب از انواع پودر قهوه (عربیکا و روبوستا)، به شما یک فنجان قهوه خوشمزه و دلخواه میدهد. برای اینکه قهوه خانگی باکیفیت و خوشعطرومزه از کار درآید، باید دانهها و پودرهای آنها را بشناسید. برای قهوههای حرفهای هم بهسراغ دانههای ریزتر آسیاشده قهوه بروید. در این مطلب، شما را با مناسبترین پودر قهوه برای دستگاه اسپرسو ساز آشنا میکنیم. البته یادتان باشد که قهوه دلخواه برای هرکس معنا و مفهوم مخصوص به خود را دارد و سلیقهها متفاوت است.
فهرست مطالب
- چرا انتخاب پودر قهوه برای اسپرسو ساز اهمیت دارد؟
- چه ویژگیهایی در پودر قهوه مناسب اسپرسوساز مهم است؟
- چه تفاوتی بین پودر قهوه تازه آسیابشده و صنعتی بستهبندی وجود دارد؟
- بهترین برندهای پودر قهوه برای اسپرسو ساز
- چند نکته طلایی برای دمکردن اسپرسو با پودر آماده
- جدول مقایسهای برندهای پیشنهادی پودر قهوه اسپرسو
- خرید پودر قهوه مناسب اسپرسوساز از فروشگاه اسنپ
- بهترین پودر برای اسپرسوساز کدام است؟
- پرسشهای پرتکرار
چرا انتخاب پودر قهوه برای اسپرسو ساز اهمیت دارد؟
انتخاب یک دستگاه اسپرسو ساز خوب در آمادهکردن قهوه خوب نقش دارد، اما هیچچیز مهمتر از پودر قهوه مناسب نیست. اما چرا پودر قهوه در آمادهکردن قهوه اسپرسو اینقدر مهم است؟ در دستگاه اسپرسو ساز، برای عصارهگیری به قهوه فشار زیادی وارد میشود. اگر نوع و میزان آسیاشدن قهوه مناسب نباشد، عصارهگیری طول میکشد و کیفیت نهایی قهوه هم خوب از کار درنمیآید.
در اینجا باید به نقش قهوه در تشکیل کرما (crema) و طعم نهایی اسپرسو و تفاوت در نتیجه عصارهگیری با پودرهای مختلف هم اشاره کنیم.
نقش نوع پودر در کرما (crema) و طعم نهایی اسپرسو
روی قهوه اسپرسو، یک لایه فوم طلایی شکل میگیرد که به آن کرِما میگویند. هرچقدر که این لایه غلیظتر و بیشتر باشد، یعنی کیفیت عصارهگیری پودر قهوه بیشتر و دانههای قهوه تازهتر بودهاند. برای همین باید در انتخاب مناسبترین پودر قهوه برای دستگاه اسپرسو ساز دقت بهخرج بدهید و حواستان به این ویژگیها در آن باشد:
- درصد هر نوع از قهوه (عربیکا/روبوستا) در ترکیب پودر قهوه مناسب باشد.
- پودر حاوی دانههای ریز و یکدست باشد.
- چربی طبیعی دانهها حفظ شده باشد.
دانه قهوهای که رُست متوسط تا تیره دارد (یعنی حسابی برشته شده)، کرمای غلیظتری ایجاد میکند و تلخی بیشتری دارد که اسپرسودوستان از آن، استقبال میکنند.
تفاوت در نتیجه عصارهگیری با پودرهای مختلف
برای انتخاب مناسبترین پودر قهوه برای دستگاه اسپرسو ساز باید با نتیجه بهکارگیری انواع پودر در فرایند تهیه آشنا باشید. مثلاً بدانید که:
- پودر با آسیاب خیلی درشت: طعم قهوه آبکی است و کرمای کمی دارد.
- پودر کهنه با کیفیت پایین: طعم مایل به ترش و بدون کرما.
- پودر با آسیاب خیلی ریز: طعم تلخ و سوخته.
چه ویژگیهایی در پودر قهوه مناسب اسپرسوساز مهم است؟
اگر میخواهید یک قهوه اسپرسو بسیار خوشبو درست کنید که عطر و مزه آن دلخواه و فراموشنشدنی است، باید به چند نکته در انتخاب مناسبترین پودر قهوه برای دستگاه اسپرسو ساز دقت کنید. در واقع، مجموعهای از عوامل که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، باعث میشوند که از نتیجه کارتان حسابی راضی باشید.
میزان ریزی آسیاب (Grind Size)
دستگاه اسپرسوساز در مدت زمان کوتاه و با فشار زیاد عصارهگیری میکند. پس برای اینکه آب خیلی یکدست و متوازن از پودر قهوه رد شود و عصارهگیری بهخوبی پیش برود، باید دانههای قهوه ریز و یکپارچه آسیا شده باشند. پودر درشت یا بیش از حد ریز مطلوب نیستند و در هر دو صورت، قهوه خوبی حاصل نمیشود:
- پودر درشت: اسپرسو رقیق، ترش، کمرنگ
- پودر خیلی ریز: اسپرسو تلخ، خیلی غلیظ یا گس
سطح رست (Roast Level)
به درجه برشتهشدن دانههای قهوه سطح رُست میگویند. این سطح درجهبندی دارد و روی طعم و ظاهر قهوه شما اثر میگذارد. پس باید به این موضوع در انتخاب مناسبترین پودر قهوه برای دستگاه اسپرسو ساز، حسابی دقت کنید:
- رُست روشن یا لایت: اسیدیته بالا، طعمهای میوهای و معطر با بادی ضعیف (بادی یعنی حس سنگینی و غلظت در قهوه) که برای اسپرسو معمولاً مناسب نیست چون کرمای خوبی تولید نمیکند.
- رست متوسط یا مدیوم: طعم متعادل، شیرینی خوب، بادی یا همان غلظت و حس سنگینی متوسط و اسیدیته ملایمتر و انتخاب محبوب برای دوستداران اسپرسو با طعمی متعادل و دلپذیر.
- رست تیره: تلخی بیشتر، بادی قویتر، اسیدیته کمتر، نتهای شکلاتی، دودی یا سوخته و انتخاب عالی برای کسانی که اسپرسوی غلیظ و سنگین میخواهند.
برای نوشیدن یک فنجان اسپرسوی خوشعطر با غلظت اندک بهسراغ رست مدیوم یا متوسط بروید و اگر قهوه تلخ و غلیظ میخواهید، رست تیره را انتخاب کنید. کسانی که بهتازگی به جرگه دوستداران اسپرسو پیوستهاند هم بهتر است که ابتدا نوشیدن این قهوه را با رست متوسط یا اصطلاحاً مدیوم شروع کنند.
ترکیب دانه (عربیکا، روبوستا، ترکیبی)
حتماً شما هم دو کلمه عربیکا و روبوستا را زیاد شنیدهاید. در دنیای قهوهخورها این دو نقش مهم و پررنگی دارند. در واقع، عربیکا و روبوستا دو نوع دانه قهوه هستند که هریک ویژگیهای مخصوصی دارند و درصد استفاده از آنها در ترکیب پودر قهوه باعث تغییر ویژگیهای آن میشود.
به تفاوتها و ویژگیهای این دو در جدول زیر نگاه کنید تا بتوانید مناسبترین پودر قهوه برای دستگاه اسپرسو ساز انتخاب کنید.
ویژگی | عربیکا | روبوستا |
---|---|---|
طعم | شیرین و میوهای | تلخ و دودی |
کافئین | حدود ۱.۵ درصد | حدود ۲.۷ درصد |
کرما | متوسط | زیاد و پایدار |
بادی | سبک تا متوسط | قوی و سنگین |
قیمت | گرانتر | ارزانتر |
استیبلنه | بالاتر | پایینتر |
ترکیب مناسب برای آمادهکردن یک اسپرسوی متعادل، ۷۰ درصد عربیکا و ۳۰درصد روبوستا است. این قهوه طعم متعادلی با غلظت و کرمای مناسب دارد. برای سلیقههای مختلف هم موارد زیر توصیه میشوند:
- ۱۰۰درصد عربیکا: عطر و بوی زیاد، اسیدیته بالا و مناسب قهوههای همراه با شیر.
- ۸۰درصد عربیکا و ۲۰درصد روبوستا: طعم متعادل با کرمای مناسب.
- ۵۰درصد عربیکا و ۵۰درصد روبوستا: طعم قوی و کرمای زیاد.
- ۱۰۰درصد روبوستا: طعم بسیار تلخ و کرمای خیلی غلیظ.
چه تفاوتی بین پودر قهوه تازه آسیابشده و صنعتی بستهبندی وجود دارد؟
قهوهای که تازه آسیا شده، عطر قوی و خوشایندی دارد، اما رایحه و بوی قهوههای صنعتی تقریباً از بین میرود. درجه ریزی و یکدستی دانههای قهوه تازه را میتوان کنترل کرد و آن را متناسب با نوع دستگاه اسپرسوساز تغییر داد، اما امکان کنترل درجه آسیای قهوه بستهبندی وجود ندارد و شاید با دستگاه شما تناسب نداشته باشد.
کرمای اسپرسوی آماده هم کمتر از قهوه تازه است. ضمن اینکه این قهوهها معمولاً قیمت پایینتری نسبت به قهوههای تازه دارند. همیشه، کارشناسان دنیای قهوه، مصرف دانههای تازه آن را توصیه میکنند، چون با آسیاکردن قهوه:
- بخشی از عطر آن در عرض ۱۵ دقیقه از بین میرود.
- با گذشت روزها، طعم و مزه افت قابل توجهی پیدا میکند.
- با گذشت هفتهها، قهوه مزه واقعی خود را از دست میدهد.
پودرهای صنعتی هفتهها و ماهها قبل از عرضه و رسیدن به دست مشتریان، آسیا شدهاند. در نتیجه، طبیعی است که عطر و طعم آنها در مقایسه با گزینههای تازه بسیار کمتر است. بااینحال، اگر تازهکار هستید و هنوز آسیا ندارید و بهدنبال یک گزینه ساده و بیدردسر میگردید، قهوههای آماده انتخاب بدی نیستند.
بهترین برندهای پودر قهوه برای اسپرسو ساز
انتخاب مناسبترین پودر قهوه برای دستگاه اسپرسوساز با شناخت برندهای مطرح بازار راحتتر میشود. در ادامه، ۵ برند مطرح بازار را به شما معرفی میکنیم. برند لاواتزا اسپرسو گرین، ایلی اسپرسو مدیوم و مولیناری اسپرسو کلاسیک ایتالیایی هستند و دو برند بنمانو و سِت هم در ایران تولید میشوند.
۱. لاواتزا اسپرسو گرین (Lavazza Espresso Crema e Gusto)
- ترکیب دانه: عربیکا و روبوستا
- سطح رست: متوسط و تیره
- اسیدیته: کم تا متوسط
- تلخی: متوسط تا زیاد
- بادی: متوسط
اگر بهدنبال یک قهوه باکیفیت هستید که طعم آن تلخ و همراه با رگههایی از شکلات است، لاواتزا اسپرسو گرین انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود. اسپرسودوستان از این قهوه استقبال میکنند، چون طعم خوش و واقعی یک قهوه باکیفیت را دارد.
۲. ایلی اسپرسو مدیوم (Illy Espresso Medium Roast)
- ترکیب دانه: تماماً عربیکا
- سطح رست: متوسط
- بادی: متوسط
- اسیدیته: متوسط
- تلخی: کم تا متوسط
ایلی اسپرسو هم یک برند ایتالیایی است که از چند نوع قهوه عربیکا در ترکیب آن استفاده میشود. نوعی عطر و طعم شکلاتی و میوهای در این قهوه احساس میشود. طعم پیچیده آن را باید کمکم مزه کنید و دریابید.
۳. مولیناری اسپرسو کلاسیک
- ترکیب دانه: روبوستا و عربیکا
- سطح رست: متوسط تا زیاد
- اسیدیته: پایین
- تلخی: زیاد
- بادی: زیاد
در میان برندهای موجود در بازار، مولیناری هم یک محصول ایتالیایی است که شهرت زیادی دارد. برای نوشجانکردن قهوهای با رنگ تیره و بافت غلیظ و البته طعم تلخ، مولیناری را بهخاطر بسپارید.
۴. قهوه بنمانو اسپرسو بلند
- ترکیب دانه: عربیکا و روبوستا
- سطح رست: متوسط تا زیاد
- بادی: متوسط تا زیاد
- اسیدیته: پایین
- تلخی: متوسط
بنمانو از برندهای محبوب و باکیفیت ایرانی است. اگر دلتان میخواهد که یک قهوه اسپرسو ملایم و با حجم زیاد بنوشید، محصولات این برند را از دست ندهید.
۵. قهوه ست (Set Coffee) اسپرسو دارک
- ترکیب دانه: عربیکا و روبوستا
- سطح رست: زیاد
- اسیدیته: کم
- تلخی: زیاد
- بادی: زیاد
دوستداران قهوههای تلخ و غلیظ باید حتماً محصولات قهوه ست را امتحان کنند. این برند ایرانی قهوههای کاراملی با طعم و عطر دودی عرضه میکند و بسیار تلخ است.
چند نکته طلایی برای دمکردن اسپرسو با پودر آماده
برای اینکه قهوه اسپرسو باکیفیت و دلخواهی داشته باشید، باید به نکات متنوع و مختلفی دقت کنید. دمکردن اسپرسو نیاز به دانش، حوصله، دقت و ظرافت دارد. مثلاً به نکات زیر حتماً دقت کنید:
- مقدار پودر قهوه: برای یک شات استاندارد، ۷ تا ۹ گرم قهوه لازم است.
- زمان عصارهگیری: بهترین مدت زمان عصارهگیری قهوه اسپرسو، تقریباً ۲۵ تا ۳۰ ثانیه است.
- دما و فشار آب: بهترین دما برای اسپرسو، ۹۰ تا ۹۶ سانتیگراد و فشار ایدئال پمپ آب اسپرسو ساز هم ۹ بار فشار است.
- تمپکردن یا همان فشردن پودر قهوه: بعد از ریختن پودر در ظرف مخصوص، با تمپر آن را بهطور یکنواخت درآورید و فشار دهید.
جدول مقایسهای برندهای پیشنهادی پودر قهوه اسپرسو
برای اینکه راحتتر بتوانید مناسبترین پودر قهوه برای دستگاه اسپرسو ساز را تهیه کنید، نگاهی به جدول زیر هم خالی از لطف نخواهد بود و سریعتر، شما را به انتخاب مناسب میرساند:
برند | ترکیب دانه | سطح رست | مناسب برای | مزیت اصلی |
---|---|---|---|---|
لاواتزا | ۷۰٪ عربیکا، ۳۰٪ روبوستا | متوسط و تیره | اسپرسوساز خانگی | کرمای بالا و طعم تلخ متعادل |
ایلی | ۱۰۰٪ عربیکا | متوسط | اسپرسو معطر | عطر بالا و اسیدیته ملایم |
مولیناری | ۷۰٪ عربیکا، ۳۰٪ روبوستا (با برچسب) | متوسط تا تیره | مصرفکنندگان دوستدار سبک قهوه ایتالیایی (لاته و کاپوچینو) | کرمای زیاد و طعم قوی |
بنمانو | ترکیبی | متوسط تا تیره | مصرفکننده ایرانی | طعم قابلقبول، مقرونبهصرفه |
ست | ۱۰۰٪ عربیکا و گاهی ۸۰٪ عربیکا + ۲۰٪ روبوستا | زیاد | دانشجو و دوستدار قهوه غلیظ | طعمهای قوی و عطر بالا |
خرید پودر قهوه مناسب اسپرسوساز از فروشگاه اسنپ
اگر قصد خرید مناسبترین پودر قهوه برای دستگاه اسپرسو ساز را دارید، سرزدن به فروشگاه اسنپ ایده بسیار خوبی است. در این فروشگاه، انواع برندهای قهوه ایرانی و خارجی را به آسانترین شکل ممکن سفارش بدهید. خرید از این فروشگاه مزایای فراوانی دارد. با خیال راحت میتوانید محصولات باکیفیت را سفارش بدهید و آن را درب منزل یا در هر نشانی دلخواه دیگری، بیمعطلی از پیک تحویل بگیرید.
تیم پشتیبانی فروشگاه همیشه در کنارتان هستند و اگر پرسش یا مشکلی وجود داشته باشد به آن رسیدگی میکنند. اصالت کالاها هم تضمین شده و تنوع محصولات هم بالاست. یادتان باشد، امکان خرید قسطی اسپرسو ساز از فروشگاه اسنپ و انواع پکیجهای قهوه هم وجود دارد.
بهترین پودر برای اسپرسوساز کدام است؟
انتخاب مناسبترین پودر قهوه برای دستگاه اسپرسو ساز تا حد زیادی وابسته به سلیقه و ذائقه شماست. البته باید ببینید که کدام نوع قهوه مناسب بودجه و مدل دستگاه اسپرسوسازتان است. بهطور کلی، برای خرید اسپرسوی قوی باید از پودرهای تیره با درصد روبوستا بیشتر استفاده کنید. چنانچه به عطر و طعم بیشتر اهمیت میدهید، پودرهای مدیومرست عربیکای ۱۰۰درصد به شما پیشنهاد میشوند. اگر تجربه یا پرسشی در این زمینه دارید، حتماً ما را در جریان بگذارید. برندهای دیگری که امتحان کرده و از نظرتان محبوب و مناسب بودهاند هم برایمان بنویسید.
پرسشهای پرتکرار
۱.چرا انتخاب پودر قهوه مناسب برای اسپرسوساز اهمیت دارد؟
- انتخاب پودر قهوه مناسب باعث عصارهگیری بهتر، ایجاد کرما باکیفیت و طعم مطلوب اسپرسو میشود و کیفیت نهایی قهوه را بهشدت تحت تأثیر قرار میدهد.
۲.بهترین میزان آسیا قهوه برای اسپرسوساز چقدر است؟
- پودر قهوه باید ریز و یکدست باشد تا عصارهگیری در زمان کوتاه و با فشار مناسب انجام شود. آسیاب خیلی درشت یا خیلی ریز هر دو باعث افت کیفیت اسپرسو میشوند.
۳.تفاوت بین دانههای عربیکا و روبوستا چیست؟
- عربیکا طعم ملایمتر، شیرینتر و اسیدیته بالاتری دارد، در حالی که روبوستا طعم تلختر، کرمای بیشتر و کافئین بالاتری دارد.
۴.سطح رست چه تأثیری روی طعم قهوه دارد؟
- رست روشن طعم میوهای و اسیدیته بالا دارد، رست متوسط تعادل خوبی بین طعم و تلخی ایجاد میکند و رست تیره طعم تلخ و غلیظتر با بادی سنگینتر دارد.