با خواص ویتامین K، عوارض مصرف و علائم کمبود آن آشنا شوید

ویتامین K

ویتامین K ازجمله ویتامین­های محلول در چربی است که مقدار مازاد آن در کبد و بافت­های چربی ذخیره می­شود، اما به سرعت تجزیه شده و از طریق ادرار دفع می­شود؛ به همین دلیل مصرف زیاد آن چندان خطرناک نیست. این ویتامین خواص بسیاری برای بدن داشته و وظیفه اصلی آن فعال­سازی پروتئین­های مسئول انعقاد خون در بدن است. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا با منابع ویتامین K، خواص، عوارض مصرف بیش از حد و علل کمبود این ویتامین آشنا شوید.

«خرید اینترنتی میوه و سبزیجات تازه»

بنر سفارش غذا از سرویس اسنپ غذا

ویتامین K چیست؟

میزان مورد نیاز ویتامین K از طریق مصرف مواد غذایی گیاهی و جانوری جذب بدن می­شود. این ویتامین در فرایند ساخت پروتئین­های موجود در فرایند انعقاد خون مانند پروترومبین دخیل است. به طور کلی ویتامین K به دو صورت در مواد غذایی یافت می­شود:

  • فیلوکینون: در غذاهایی گیاهی مانند کاهو، کلم بروکلی و اسفناج وجود دارد.
  • مناکینون: از طریق مصرف غذاهای جانوری و غذاهای تخمیر شده جذب بدن می­شود.

با توجه به سرعت تجزیه این ویتامین، احتمال مسمومیت از طریق مصرف دوز بالای ویتامین K چندان شایع نیست. با این حال کمبود این ویتامین می­تواند بسیار خطرناک باشد.

انواع ویتامین K

ویتامین K را می­توان در سه نوع مختلف دسته­بندی کرد:

  • ویتامین K1: بدون وجود این ویتامین فرایند انعقاد خون امکان­پذیر نیست. ویتامین K1 به طور طبیعی در غذاهای گیاهی و لبنیات وجود دارد اما به طور تجاری نیز تولید می­شود.
  • ویتامین K2: این ویتامین نیز فعال­کننده پروتئین­های موثر در فرایند انعقاد خون است و از طریق غذاهای تخمیری و جانوری در روده­ها جذب می­شود. از دیگر فواید ویتامین K2 تولید کلسیم و تقویت استخوان­هاست.
  • ویتامین K3: این ویتامین در آزمایشگاه و به صورت مصنوعی تولید شده است. با توجه به اینکه مصرف این ویتامین موجب مسمومیت و برخی مشکلات می­شود، از آن در ساخت مکمل­های ویتامین K استفاده نمی­کنند.

منابع ویتامین K کدامند؟

ویتامین K از طریق مصرف مواد غذایی برای بدن تامین می­شود که در این بخش به معرفی مواد غذایی سرشار از این ویتامین می­پردازیم.

  • غذاهای گیاهی: انگور، انار، زغال‌اخته، گوجه‌فرنگی، کلم، جعفری، نخود سبز، آووکادو، آلو، کیوی، کلم بروکلی، کلم بروکسل، اسفناج و کلم پیچ
  • غذاهای جانوری: زرده‌ی تخم‌مرغ، گوشت چرخ‌کرده، جگر مرغ، جگر گاو و گوشت مرغ
  • لبنیات: خامه، کره، پنیر چدار، شیر
  • آجیل­ها: بادام‌زمینی، گردو، فندق و انجیر خشک شده

میزان نیاز بدن به ویتامین K

میزان مورد نیاز ویتامین K برای گروه­های سنی مختلف به تفکیک در جدول زیر ارائه شده است.

سن میزان توصیه شده
نوزادان
از بدو تولد تا ۶ ماهگی ۲ میکروگرم در روز
۷ تا ۱۲ ماهه ۵/۲ میکروگرم در روز
کودکان
۱ تا ۳ ساله ۳۰ میکروگرم در روز
۴ تا ۸ ساله ۵۵ میکروگرم در روز
۹ تا ۱۳ ساله ۶۰ میکروگرم در روز
نوجوانان تا بزرگسالان
۱۴ تا ۱۸ ساله ۷۵ میکروگرم در روز
خانم­های بالای ۱۹ سال ۹۰ میکروگرم در روز
آقایان بالای ۱۹ سال ۱۲۰ میکروگرم در روز

 

خواص ویتامین K

 خواص ویتامین K

ویتامین K خواص بسیاری برای بدن داشته و نقش مهمی در حفظ سلامت بدن دارد. در این بخش خواص این ویتامین را به تفصیل بررسی می­کنیم.

تقویت استخوان­ها

مصرف ویتامین K در افزایش استحکام بافت استخوان­ها نقش مهمی دارد. این ویتامین موجب فعال شدن آنزیم استئوکلسین شده که در رسوب کلسیم در بافت­های استخوانی موثر است. بر طبق مطالعات افرادی که دچار پوکی استخوان می­شوند، مقدار ویتامین K کمتری نسبت به دیگر افراد جذب می­کنند.

تاثیر بر فرایند انعقاد خون

اولین واکنش بدن پس از ایجاد جراحت، شکل­گیری لخته خون برای انجام فرایند انعقاد خون است. آنزیم پروترومبین، فاکتور انعقادی شماره ۲ در ایجاد لخته خونی است. ویتامین K موجب فعال­سازی این پروتئین می­شود، به همین دلیل مهم­ترین تاثیر ویتامین K را اهمیت آن در انعقاد خون می­دانند.

پیشگیری از سرطان

مصرف ویتامین K به دلیل خاصیت آنتی‌اکسیدانی موجب کاهش سطح رادیکال­های آزاد و جلوگیری از رشد سلول­های سرطانی می­شود. این ویتامین مانع از تقسیم بی­ر­ویه سلول­های بدن شده و خطر ابتلا به انواع سرطان­های روده بزرگ، معده و کبد را کاهش می­دهد؛ به همین دلیل مواد غذایی حاوی ویتامین K را به عنوان ترکیبات ضد سرطان می­شناسند.

بهبود عملکرد مغز

وجود ویتامین K برای انجام متابولسیم برخی از مولکول­ها در سلول­های مغزی ضروری است. همچنین این ویتامین با کاهش سطح رادیکال­های آزاد بدن از آسیب سلولی جلوگیری می­کند. به همین دلیل این ویتامین در عملکرد صحیح مغز ضروری است.

تضمین سلامت قلب

ویتامین K موجب بهبود سلامت قلب می­شود؛ زیرا یکی از خواص این ویتامین کاهش ریسک ابتلا به بیماری­های قلب و عروق است. ویتامین K از رسوب کلسیم در شریان­های خونی جلوگیری کرده و همچنین مانع معدنی شدن خون و افزایش فشارخون در اثر بالا رفتن سن می­شود.

کاهش مقاومت به انسولین

با افزایش مصرف قند و کربوهیدرات، میزان تولید انسولین در بدن افزایش می­یابد. این حالت ممکن است موجب افزایش مقاومت بدن به انسولین شود. مصرف ویتامین K میزان حساسیت به انسولین را بهبود بخشیده و به تنظیم سطح قند خون بدن می­پردازد.

بهبود سلامت دندان­ها

با توجه به نقش ویتامین K در فعال­سازی آنزیم­های مسئول رسوب کلسیم، این ویتامین موجب افزایش استحکام بافت دندان­ها می­شود. مصرف ویتامین K برای تقویت دندان و استخوان­ها به ویژه در کودکان اهمیت فراوانی دارد.

علائم کمبود ویتامین K

 ویتامین K

از آنجا که مهم­ترین نقش ویتامین K، اهمیت آن در فرایند انعقاد خون است، اصلی­ترین علامت کمبود آن نیز خونریزی شدید می­باشد. از دیگر علائم کمبود ویتامین K می­توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • خون­مردگی زیر ناخن
  • کبود شدن سریع بدن
  • مدفوع تیره رنگ همراه با خون
  • خون­ریزی شدید در دوران قاعدگی

علائم کمبود ویتامین K در نوزادان به شرح زیر است:

  • خون­ریزی پوست یا دیگر نواحی بدن
  • خون­ریزی بند ناف بریده شده
  • خون­ریزی مغزی
  • زردی پوست و چشم­ها
  • وجود خون در ادرار یا استفراغ
  • تغییر رنگ لثه­ها

علت کمبود ویتامین K

کمبود ویتامین K به ویژه در بزرگسالان چندان شایع نیست. اما ابتلا به برخی بیماری احتمال کمبود این ویتامین را افزایش می­دهد:

  • مصرف آنتی‌بیوتیک
  • مصرف داروهای رقیق­کننده خون
  • مشکل جذب چربی
  • بیماری سیستیک فیبروزیس
  • ابتلا به بیماری سلیاک
  • برداشتن قسمتی از روده در طی عمل جراحی
  • در صورتی که کبد نوزاد توانایی استفاده از ویتامین K را نداشته باشد.

تشخیص کمبود ویتامین K

تشخیص کمبود ویتامین K

در صورتی که دچار خون­ریزی­های بی‌دلیل در نواحی مختلف بدن مانند لثه­ها می­شوید و یا دیگر علائم کمبود ویتامین K را مشاهده کردید، باید به پزشک مراجعه کنید. برای ارزیابی غلظت ویتامین K در گردش، آزمایش خون انجام می­شود. همچنین پزشک ممکن است آزمایش انعقادی به نام آزمایش زمان پروترومبین (PT) را انجام دهد (این آزمایش مدت‌زمان لخته شدن خون را مورد بررسی قرار می‌دهد). در صورت تشخیص ابتلا به کمبود این ویتامین، مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین K و یا مکمل­های آن تجویز می­شود.

مکمل­های ویتامین K

در صورت مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین K، نیاز بدن به این ویتامین تامین می­شود؛ اما گاهی به دلیل ابتلا به برخی بیماری­ها و یا شرایط خاص دیگر، بدن دچار کمبود ویتامین K می­شود که در این صورت به مصرف مکمل­های این ویتامین نیاز خواهد بود. توجه داشته باشید که این مکمل­ها باید توسط پزشک تجویز شود و به دو صورت قرص و کپسول در بازار موجود است. در صورتی که دچار حساسیت­های دارویی خاصی هستید، پیش از تجویز مکمل ویتامین K؛ پزشک را در جریان قرار دهید. گاهی اوقات به نوزادان تازه متولد شده ویتامین K تزریق می­شود تا از خونریزی­های شدید جلوگیری شود.

عوارض ویتامین K

مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین K حتی به مقدار زیاد عوارض چندانی را به دنبال ندارد و تاکنون هیچ مسمومیت شناخته­شده­ای در رابطه با این ویتامین گزارش نشده است. با این حال مصرف مکمل­های ویتامین K ممکن است موجب بروز برخی عوارض جانبی خفیف زیر شود:

  • درد شکم
  • حالت تهوع
  • اسهال

مسمومیت ویتامین K در نوزادان تازه متولد شده با عوارض متفاوتی همراه است:

  • کم‌خونی همولیتیک
  • زردی
  • آسیب کبدی

تداخلات دارویی ویتامین K

مصرف مکمل­های ویتامین K با برخی داروها در تداخل است. توجه داشته باشید که پیش از تجویز این مکمل باید پزشک را در جریان کلیه داروهای مصرفی خود قرار دهید.

  • اورلیستات
  • وارفارین (داروی رقیق­کننده خون)
  • داروهای کاهش­دهنده چربی خون مانند کلستیرامین
  • انواع آنتی‌بیوتیک‌ها

ویتامین K در فعال­سازی فرایند انعقاد خون نقش داشته و خواص فراوانی دارد.

در این مطلب به معرفی خواص ویتامین K پرداختیم و میزان مصرف، عوارض و علل کمبود آن را معرفی کردیم. مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین K برای حفظ سلامت و عملکرد طبیعی بدن ضروری است. همان‌طور که گفتیم مصرف بسیاری از میوه­ها مانند انار، آووکادو و کیوی می­تواند نیاز بدن به این ویتامین را تامین کند. شما می­توانید با سفارش میوه آنلاین از طریق اپلیکیشن اسنپ بدون نیاز به خروج از منزل، میوه­­های مورد نیاز خود را به آسانی تهیه کنید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *