فرودگاه آتاتورک نام یکی از بزرگترین فرودگاههای کشور ترکیه است که در بخش اروپایی شهر استانبول واقع شده و در گذشته، قطب اصلی شرکت ترکیش ایرلاینز بوده است. اگر میخواهید با فرودگاه آتاتورک و تاریخچه آن آشنا شوید، تا انتها همراه ما باشید.
درباره فرودگاه آتاتورک
فرودگاه آتاتورک استانبول، یکی از قدیمیترین مجموعههای هوایی در ترکیه است که نخستینبار در سال ۱۹۱۲، بهعنوان یک مجموعه نظامی در فاصله 24 کیلومتری غرب مرکز شهر و در منطقه یشیلکوی راهاندازی شد. در سال ۱۹۲۵، مصطفی کمال آتاتورک، یک شرکت هواپیمایی بزرگ به نام ترکیش ایرکرفت را راهاندازی کرد؛ سپس در سال ۱۹۳۳، شرکت ترکیش ایرلاینز امروزی، اولین پرواز خود را انجام داد تا فعالیتهای این فرودگاه بهصورت رسمی افزایش پیدا کند.
بعد از پیشرفت شهرهای مختلف و افزایش تقاضا برای جابهجایی مسافر و بار در ترکیه، کاربری آن در سال ۱۹۵۳ به یک فرودگاه همگانی تغییر کرد و انجام پروازهای داخلی و پروازهای خارجی در آن آغاز شد. فرودگاه استانبول آتاتورک سالهای دهه ۱۹۸۰ با نام «فرودگاه یشیل کوی» شناخته میشد، ولی در همان سالها، نام آن بهافتخار بنیانگذار جمهوری ترکیه یعنی مصطفی کمال آتاتورک، به «فرودگاه آتاتورک» تغییر پیدا کرد.
فرودگاه آتاتورک در سال ۲۰۱۷، بدون توقف برای ۲۷۳ منطقه مختلف پرواز داشت و همین مسئله باعث شد تا بعد از فرودگاه فرانکفورت، آتاتورک بهعنوان دومین فرودگاه دنیا با پروازهای بدون توقف به مقاصد مختلف شناخته شود. این فرودگاه همچنین در سال ۲۰۱۵ با جابهجایی بیش از ۶۰ میلیون مسافر در مسیرهای مختلف، عنوان دهمین فرودگاه شلوغ دنیا از لحاظ تعداد مسافر و همچنین یازدهمین فرودگاه پرکار جهان از لحاظ تعداد مسافران بینالمللی را از آن خود کرد. در سال ۲۰۱۷، حدود ۶۴ میلیون مسافر در این فرودگاه پذیرش شدند که بیش از ۴۴ میلیون نفر آنها از مسافران بینالمللی بودهاند.
رونق صنعت گردشگری در ترکیه باعث شد تا فرودگاه آتاتورک نتواند تمام نیازهای مسافران را بهخوبی برطرف کند. همین مسئله نیز باعث شد تا دولت به فکر راهاندازی یک فرودگاه جدید در شهر استانبول بیفتد و تمام پروازهای داخلی و خارجی مسافران را به فرودگاه آتاتورک استانبول جدید منتقل کند. این فرودگاه که در ادامه در مورد آن صحبت میکنیم، در نزدیکی همین فرودگاه واقع شده و یکی از شلوغترین مجموعهها بهحساب میآید.
فرودگاه آتاتورک در زمینه حملونقل بار نیز فعالیتی گسترده داشت و از طریق ترمینال اختصاصی کارگو، طیف گستردهای از بارها مانند مواد غذایی، لوازم صنعتی و حتی مواد رادیواکتیو را جابهجا میکرد. فعالیت کارگو این فرودگاه تا فوریه ۲۰۲۲ هم ادامه داشت، ولی در نهایت، شرکت ترکیش کارگو تمام فعالیتهای خود را از این تاریخ به فرودگاه استانبول منتقل کرد.
شمارهتلفن فرودگاه آتاتورک استانبول، ۲۱۲۴۶۳۳۰۰۰ با پیششماره ۹۰+ ترکیه است و در تمام ساعات شبانهروز، اطلاعات کاملی را در اختیار کاربران قرار میداده است. کاربران نیز برای مشاهده وضعیت پروازها میتوانستند به سایت اطلاعات پرواز فرودگاه آتاتورک استانبول به آدرس Ataturkairport.com مراجعه کنند.
ترمینالها
فرودگاه آتاتورک، دو ترمینال اصلی دارد که هر دو به یکدیگر متصل شده و روزهای بسیار شلوغی را در گذشته سپری کردهاند.
ترمینال اول، در واقع یک پایانه قدیمی برای پروازهای داخلی است که اندازه کوچکتری دارد و تا زمانی که ترمینال دوم راهاندازی شود، پروازهای بینالمللی را هم مدیریت میکرده است. در این ترمینال، کانترهای اختصاصی و متعددی هست که بهصورت همزمان کار کرده و میتوانند جابهجایی تعداد زیادی از مسافران را مدیریت کنند. این ترمینال در طبقه بالایی خود، ۱۲ گیت خروجی با شمارههای ۱۰۱ تا ۱۱۲ دارد که تمام آنها به جتبریج یا همان پل هوایی برای اتصال مستقیم به هواپیما مجهز هستند. مسافران پروازهای ورودی هم از طبقه پایین به داخل سالن میآیند.
ترمینال دوم که در سال ۲۰۰۰ راهاندازی شد، پروازهای خارجی را مدیریت میکند تا از حجم کاری پایانه اول کاسته شود. این پایانه، یک سالن بزرگ با ۸ کانتر داشته و امکانات بسیار گستردهای از جمله دستگاههای خودپرداز، رستورانها، کافیشاپها و مراکز خرید را در آن میتوان پیدا کرد. ترمینال بینالمللی فرودگاه آتاتورک، ۲۷ گیت خروجی با شمارههای ۲۰۱ تا ۲۲۶ دارد که همه آنها هم به جتبریج مجهز هستند. این پایانه همچنین بهاندازهای بزرگ هست که بتواند هواپیماهای غولپیکری مانند بوئینگ ۷۷۷-300ERS را مدیریت کند.
فرودگاه آتاتورک استانبول جدید
با افزایش حجم مسافران و آمادهشدن فرودگاه جدید استانبول، فعالیت مسافری فرودگاه آتاتورک نیز بهصورت کامل در آوریل ۲۰۱۹ متوقف شد و تمام شرکتها نیز به فرودگاه جدید منتقل شدند. ساخت این فرودگاه، حدود ۱۶.۵ میلیارد دلار هزینه داشت. در همان سال و تا پیش از شیوع بیماری کرونا، فرودگاه جدید استانبول با پذیرش بیش از ۵۲ میلیون مسافر، سالی بسیار شلوغ را آغاز کرد. در سال ۲۰۲۱ نیز در این فرودگاه بیش از ۳۷ میلیون مسافر در مقاصد مختلف جابهجا شدند تا از این مجموعه بهعنوان شلوغترین فرودگاه استانبول یاد شود. در سال ۲۰۲۲ و با توسعه پروژه مربوط به ساخت فرودگاه استانبول، خدمات کارگو فرودگاه آتاتورک نیز بهصورت کامل این فرودگاه منتقل شد. در حال حاضر، این فرودگاه توانایی پذیرش سالانه ۸۰ میلیون مسافر را دارد و گفته میشود تا سال ۲۰۲۵ که ساخت آن به پایان برسد، ظرفیت پذیرش مسافر سالانه در آن به ۱۵۰ میلیون نفر خواهد رسید؛ ارقامی که بهخوبی نشاندهنده وسعت این پروژه هستند.
جالب است بدانید این فرودگاه بهواسطه طراحی خاص برج کنترل ترافیک خود موفق شد، جایزه مسابقه بینالمللی شیکاگو که در سال ۲۰۱۵ برگزار شده بود را از آن خود کند.
سخن پایانی
سرنوشت فرودگاه آتاتورک استانبول هنوز مشخص نیست چرا که بسیاری از افراد به دنبال تخریب آن هستند و برخی دیگر میگویند این فرودگاه باید مجددا احیا شود. به جز فرودگاه استانبول، فرودگاه صبیحا گوکچن نیز در این شهر همچنان فعالیتی گسترده دارد و روزانه میزبان بسیاری از گردشگرانی است که از سراسر دنیا به ترکیه سفر میکنند.
اگر میخواهید از کشور ترکیه و شهر رنگارنگ استانبول بازدید کنید، همین حالا میتوانید با استفاده از سرویس بلیت سفر اسنپ، بلیط هواپیما استانبول را با کمترین قیمت تهیه کرده و از تخفیفهای ویژه نیز برخوردار شوید.
دیدگاهتان را بنویسید