اگر به باستانشناسی و محلهای تاریخی علاقهمند هستید، حتما در فرصتی از قلعه الموت قزوین دیدن کنید. این قلعه در قرن ۵ هجری قمری ساخته شده و برای مدتها بهعنوان محل زندگی حسن صباح، رئیس فرقه اسماعیلیان بوده است. این قلعه پررمزوراز، روزگار پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشته و معرفی آن برای علاقهمندان به بناهای تاریخی، خالیازلطف نیست.
با ما همراه باشید.
معرفی قلعه الموت
اگر چه گفته میشود که در ابتدا این قلعه محل زندگی حسن صباح بود، اما بعدها در دوران صفویها، از آن برای مدتی به عنوان زندان استفاده میشد.
قلعه الموت در زمینی به مساحت ۲۰ هزار مترمربع ساخته شده و در ارتفاع قرار داشتن آن، باعث شده تا شکوه بیشتری به خود بگیرد. بهعلاوه اگر قصد بازدید حضوری از این قلعه را داشته باشید، حتما با طیکردن مسیری، باید کمی ایستاده و نفسی تازه کنید. با رسیدن به ورودی قلعه، میتوانید در دوردستها، نمایی بینظیر از دره الموت و رودخانه اندج را نیز مشاهده کنید.
برای واردشدن به این قلعه، باید از ورودی اصلی آن که در بخش پایانی ضلع شمال شرقی قرار گرفته است، پیش بروید. در حقیقت این تنها ورودی محسوب میشود و مسیرهای دیگر، دسترسی به ورودی قلعه ندارند.
تاریخ پرفرازونشیب قلعه الموت قزوین
این حسن صباح بود که برای زندگی و فعالیتهای خود، به دنبال منطقهای مناسب میگشت و در قزوین، به سراغ این قلعه در ارتفاعات آمد. البته این قلعه در زمان حسن صباح ساخته نشده و به گواهی مورخان، زمان ساخت آن به دوران اولیه ظهور اسلام در ایران بازمیگردد. اما حسن صباح کسی بود که باعث شد این قلعه به شهرت برسد. گفته میشود که او برای خرید این قلعه، چیزی نزدیک به سه هزار دینار طلا پرداخت کرد.
پس از او در سال ۶۵۴ هجری قمری بود که هلاکوخان مغول وارد این قلعه شد و نخستین کاری که انجام داد، آتشزدن کتابخانه قلعه بود. هلاکوخان مغول، این قلعه را به یک تبعیدگاه و زندان تبدیل کرد و مخالفان خود را در آن نگه میداشت.
در دوران قاجاریه نیز آسیبهای زیادی به این قلعه وارد شد و در نهایت ناباوری بخشی از آجرهای آن از بنا جدا شده و برای ساختوساز، به کار گرفته شدند.
این قلعه چیزی نزدیک به ۱۲۰ متر طول داشته و عرض آن به ۳۵ متر میرسد. در ساخت این قلعه از آجر، سنگ، کاشی، ملات گچ، تنبوشههای سفالی و … استفاده شده است. همینطور در بخشهای مختلف آن، میتوانید کلافهای چوبی را مشاهده کنید.
اگرچه بخشهای زیادی از قلعه تخریب شده، اما هنوز میتوان سه برج شرقی، شمالی و جنوبی آن را مشاهده کرد که در جای خود باقیماندهاند.
ورود به قلعه الموت
برای ورود به این قلعه، باید از همان بخش شرقی وارد شده و ابتدا از یک تونل عبور کنید. با عبور از این تونل، به برج جنوبی میرسید و از آن جا دیوار جنوبی قلعه قابلمشاهده خواهد بود. در اینجا پلههایی وجود دارد که در دوران قاجاریه به قلعه اضافه شده و رفتوآمد را سادهتر میسازد. جالب است بدانید که پیش از اضافهشدن این پلهها، عبور و مرور در این مسیر سربالایی با کمک چهارپایان اتفاق میافتاده است. در اینجا نخستین چیزی که خواهید دید، اتاق نگهبانی است. کمی که پیشتر روید دو اتاق دیگر در بخش شمال غربی وجود دارد که در یکی از آنها نیز چاله آبی دیده میشود.
در این قلعه چندین آبانبار وجود دارد که هنوز میتوان آنها را در ساختاری شبیه به ساختار اولیه یافت. در بخشی میان قسمت شرقی و غربی قلعه، فضایی وجود دارد که آن را میدانگاه قلعه مینامند.
موقعیت جغرافیایی قلعه الموت
این قلعه در بلندای ۲۱۶۳ متری از سطح دریا در بخش شرقی روستای گازرخان در منطقه الموت قزوین واقع شده است. این منطقه در بخش شمال شرقی روستای گازرخان، بسیار پرپیچ و خم بوده و پر از صخره و تپه است که رسیدن به قلعه را به یک کوهپیمایی واقعی تبدیل میسازد.
بهترین زمان بازدید از الموت
بهترین زمانی که میتوانید به این منطقه سفر کنید، ماههای پایانی بهار و آغازین تابستان است. در این منطقه بهترین هوای منطقه را احساس خواهید کرد و اگر بخواهید در فصل زمستان به این منطقه سفر کنید، سرمای زیادی از هوا را تجربه خواهید کرد. بهعلاوه دقت داشته باشید که باتوجهبه صعبالعبور بودن منطقه، لازم است که حتما کفش راحتی به پا داشته باشید. همینطور تجهیزات دیگر چون عینک آفتابی، کلاه، کرم ضدآفتاب و … را نیز در نظر بگیرید.
همینطور در این منطقه حتما از دریاچه زیبای اوان نیز دیدن کنید که در جای خود فوقالعاده جذاب و زیبا به نظر میرسد.
سفر به قزوین و بازدید از الموت
پیشنهاد میکنیم که برای سفر به قزوین، از سرویس بلیت سفر اسنپ استفاده کرده و بهترین وسیله نقلیه را برای سفر به این منطقه انتخاب کنید. همینطور شما میتوانید در سرویس رزرو هتل اسنپ، یکی از بهترین هتلهای قزوین را برای اقامت در این شهر برگزیده و اقامتی بینظیر داشته باشید. شما چه اطلاعات دیگری در خصوص قلعه الموت دارید که در بالا به آنها اشاره نکرده باشیم؟
دیدگاهتان را بنویسید