طرز تهیه آب‌دوغ‌خیار به روش مجلسی

طرز تهیه آب‌دوغ‌خیار مجلسی و لذیذ

آب‌دوغ‌خیار از غذا‌های بسیار دلچسب و سنتی ایرانی است که در برخی کشور‌های همسایه از جمله ترکیه و ارمنستان نمونه‌های مشابه آن تهیه می‌شود. این غذای خنک و خوشمزه، سرشار از مواد غذایی مقوی و انرژی‌زا بوده و به‌خوبی می‌تواند دمای بدن را در فصل گرما متعادل سازد. درعین‌حال، این غذا با اینکه از برنج و گوشت تهیه نشده ولی توانایی این را دارد که تا چند ساعت شما را سیر نگه دارد. از دیگر ویژگی‌های بارز یک آب‌دوغ‌خیار خوشمزه، عطر برخاسته از سبزی‌های معطر و تازه آن است که طرف‌داران آن را پایبند خودکرده است. بدین ترتیب، شما را به آموزش طرز تهیه آب‌دوغ‌خیار مجلسی دعوت می‌کنیم.

مواد لازم جهت درست‌کردن آب‌دوغ‌خیار مجلسی

مواد لازم برای تهیه آب‌دوغ‌خیار خوشمزه

با اینکه آب‌دوغ‌خیار نیازی به مراحل طولانی و اجاق‌گاز برای پختن ندارد، اما مواد اولیه آن به‌قدری متنوع است که برای دست‌یابی به طعم و مزه مطلوب بایستی بیشتر آن‌ها مانند ماست، خیار، کشمش و سبزی را تهیه کنید. درهرصورت، تمام مواد لازم جهت تهیه این غذای مناسب فصل گرما، برای ۷ نفر به‌قرار زیر است:

مواد لازم مقدار موردنیاز
ماست پرچرب ۴ پیمانه
گردو ۲۰۰ گرم
کشمش ۲۵۰ گرم
خیار ۴ عدد متوسط
خامه یک فنجان
دوغ ترش یا آبعلی ۱.۵ لیتر
سبزی خشک (نعنا، پونه، ترخون، گشنیز) ۳ قاشق غذاخوری
پیازچه ۳ عدد
تربچه قرمز ۵ عدد
نان خشک به مقدار دلخواه
نمک و فلفل سیاه به میزان لازم

مراحل طرز تهیه آب‌دوغ‌خیار مجلسی

مراحل درست کردن آب‌دوغ‌خیار خوشمزه

اصولا وقتی نام آب‌دوغ‌خیار را می‌شنویم، احساس می‌کنیم یک غذای ساده و بدون دردسر در پیش داریم. البته با اینکه این گمان تا حدودی درست است، ولی اگر به همین سادگی توجه لازم نشود، ممکن است آب‌دوغ‌خیار درست‌شده با آن چیزی که مدنظرتان بوده است کمی تفاوت داشته باشد؛ لذا مراحل زیر را بادقت پیگیری کنید.

  • مرحله‌ی اول: ابتدا به سراغ پیازچه رفته و قسمت ته و ریشه مانند پیازچه را بریده و دور بریزید. سپس انتهای نازک و معمولا زرد شده آن را نیز جدا کنید. دست آخر، باقی قسمت‌های پیازچه را به‌خوبی ریزریز کنید.
  • مرحله‌ی دوم: تربچه قرمز را نیز پس از جداکردن قسمت‌های ریشه مانند و زائد، ریزریز کرده و به ظرف حاوی پیازچه منتقل کنید.
  • مرحله‌ی سوم: اکنون به سراغ مغز گردوها رفته و از نبود پوست سفت و خشک بیرونی و درونی گردو در میان آن‌ها اطمینان حاصل کرده و سپس آن‌ها را با چاقو خرد کنید. دقت داشته باشید نباید گردو را رنده یا پودر کنید. به عبارتی تکه‌های گردو بایستی هنگام خوردن آب‌دوغ‌خیار، زیر دندان حس شوند.
  • مرحله‌ی چهارم: کشمش‌پلویی و درشت را از وجود هرگونه سنگ‌ریزه و بخش دم مانند آن بررسی کرده، سپس آن‌ها را برای مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه در آب بخیسانید تا کمی حجم گرفته و کثیفی و آلودگی آن‌ها به آب داده شود. پس از این مدت، کشمش‌ها را آبکش کرده و روی دستمال پارچه‌ای پهن کنید تا از مقدار آب اضافی آن‌ها کاسته شود.
  • مرحله‌ی پنجم: در این مرحله از دستور طرز تهیه آب‌دوغ‌خیار مجلسی و خوشمزه به سراغ خیار‌های سالادی رفته و آن‌ها را بشویید. دقت داشته باشید اگر خیار مورداستفاده پوست سالم و تمیزی داشت می‌توانید آن را با پوست خرد کنید، در غیر این صورت، حتما خیار‌ها را پوست گرفته و سپس به فرم مکعبی ریز، خرد کنید.

آب‌دوغ‌خیار خنک برای روز‌های گرم تابستان

  • مرحله‌ی ششم: تقریبا کار تمام شده است! اکنون یک ظرف مناسب با سایز بزرگ را انتخاب کرده و ماست پرچرب را در آن بریزید. برای رقیق کردن ماست، دوغ ترش یا آبعلی را درون آن سرازیر کرده و سپس هم بزنید تا بافت یکدستی حاصل آید.
  • مرحله‌ی هفتم: هرچند استفاده از خامه در دستور اصلی تهیه این غذای خنک و خوشمزه اجباری نیست، اما می‌توانید مقداری خامه را نیز به ترکیب لبنیات خود افزوده و دوباره مواد را مخلوط کنید.
  • مرحله‌ی هشتم: حال، نمک و فلفل سیاه را اضافه کرده و پس از هم زدن، از غذا مزه بگیرید. در صورت نیاز و سلیقه می‌توانید مقدار فلفل را بیشتر کنید. سپس مخلوط سبزی‌های خشک را که حاوی نعنا، پونه، ترخون و گشنیز است، به ظرف اضافه کنید.
  • مرحله‌ی نهم: اکنون بایستی تمام موادی را که تاکنون خرد و آماده کرده‌اید، یکی پس از دیگری به ظرف سرو منتقل کنید؛ بنابراین ابتدا کشمش و خیار و سپس پیازچه، تربچه و گردو را اضافه کنید. حال، مواد را خوب مخلوط کنید تا بافت سنگین و پرملات این غذای خوشمزه را بهتر ببینید.
  • مرحله‌ی دهم: در آخرین مرحله یادتان باشد که مقداری یخ خردشده داخل ظرف سرو ریخته تا از گرم‌شدن غذا جلوگیری شود. سپس مقداری نان خشک را مهیا نموده و در سبد نان بگذارید تا هر کس به‌اندازه و سلیقه خود آن را در ظرف شخصی‌اش بریزد. در صورت تمایل می‌توانید مقداری خیار، مغز گردو و کشمش را در ظرفی ریخته و به‌منظور پذیرایی مجلسی‌تر روی میز قرار دهید. نوش جان!

نکاتی که در هنگام تهیه آب‌دوغ‌خیار باید بدانید

راز‌های خوشمزه شدن آب‌دوغ‌خیار مجلسی

با اینکه این غذای خوشمزه و مقوی، از غذا‌های پختنی نبوده و مواد اولیه آن اگر دیریازود به هم افزوده شوند مشکل خاصی پیش نمی‌آید، باز هم نیاز به نکات ریزودرشت برای کسب بهترین طعم و مزه حس می‌شود. بدین منظور، پیشنهاد می‌کنیم نکات ساده زیر را نیز از نظر بگذرانید:

  • سعی کنید از خیار‌های طبیعی و غیر گلخانه‌ای برای تهیه آب‌دوغ‌خیار استفاده کنید.
  • برای راحت‌تر هم زدن و ترکیب ماست، دوغ و خامه می‌توانید از همزن برقی با درجه کند استفاده کنید.
  • در صورت تمایل، قدری پودر گلپر یا پودر زیره را برای خلق طعم بهتر به آب‌دوغ‌خیار اضافه کنید.
  • اگر دوست دارید می‌توانید قدری به‌اندازه یک قاشق گلاب را نیز به محتویات غذا اضافه کنید.
  • اگر از پیازچه خوشتان نمی‌آید می‌توانید به‌عنوان جایگزین، از فلفل سوزنی سبز و شیرین یا شوید تازه بهره ببرید.
  • کشمش انتخابی آب‌دوغ‌خیار حتما باید از نوع پلویی و درشت بوده و نوع ریز و کشیده را انتخاب نکنید.
  • بنا بر سلیقه خود می‌توانید از ماست شیرین یا ترش استفاده کنید، اما از انتخاب ماست چکیده خودداری کنید.
  • برای تزیین مجلسی‌تر این غذا می‌توانید از گل سرخ خشک‌شده و شناور روی آب‌دوغ‌خیار بهره ببرید.
  • در برخی مناطق، برای اینکه طبع غذا از سردی خارج شده و در مزه‌اش تنوع حاصل شود از سیر یا موسیر رنده‌شده استفاده می‌شود.
  • اگر دوغ در منزل نداشتید، می‌توانید از مقدار بیشتری ماست در ترکیب با مقدار کافی آب بهره ببرید.
  • اگر خامه را از دستور تهیه آب‌دوغ‌خیار حذف کنید، مشکل خاصی به وجود نیامده و اتفاقا غذایتان به سبک قدیم آماده می‌شود.
  • دقت داشته باشید بهتر است مقدار این غذا را طوری اندازه بزنید که اضافه نیاید. زیرا اگر برای مدت طولانی در یخچال بماند، به سبب وجود پیازچه و دلایل دیگر، مزه غذا برگشته و حتی ممکن است پس از مصرف موجب دل‌درد شود.

آب‌دوغ‌خیار، غذایی مناسب روز‌های گرم تابستان!

اکنون که در روز‌های گرم تابستان به سر می‌بریم، شاید بهتر باشد از غذا‌های گرم که برای پختن و جاافتادن به حرارت بسیار نیاز دارند دست‌کم، برای یک وعده دست کشیده و این غذای خنک و خوشمزه را تهیه کنید. با اینکه طرز تهیه آب‌دوغ‌خیار، ساده بوده و فقط به کمی حوصله نیاز دارد، اما لیستی طولانی از مواد اولیه برای آماده‌سازی آن نیاز است.

بدین منظور، برای تهیه این اقلام پیشنهاد می‌کنیم آن‌ها را با سوپرمارکت تحویل فوری اسنپ سفارش داده تا در کسری از زمان به دستتان برسند. از طرفی اگر زمان کافی برای مهیا‌سازی این غذای لذیذ و مطبوع را ندارید، سفارش آنلاین غذای اسنپ در نزدیکی شماست تا هر آن چیزی که دلتان طلب می‌کند را برای شما دلیوری کند.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.