تصادف با عابر پیاده، بدترین اتفاقی است که در زمان رانندگی ممکن است رخ دهد. چرا که به جز حادثه ناگوار رخ داده، قانون تصادف با عابر پیاده نیز سختگیرانهتر است و تبعات قانونی برای راننده در پی خواهد داشت. از این رو لازم است که راننده هر نوع وسیله نقلیه موتوری، با جدیت تمام، نسبت به عابران پیاده دقت داشته باشد و در ضمن، قوانین تصادف با عابر پیاده را نیز به درستی بداند.
در این مطلب قصد داریم نگاهی به این قوانین انداخته و به طور کلی تصادف عابر پیاده با ماشین را از نگاهی نزدیکتر دنبال کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.
تصادف با عابر پیاده
پیش از هر چیزی بیایید عینک مقصر دانستن همیشگی راننده حاضر در صحنه تصادف را کنار گذاشته و موضوع را عادلانهتر قضاوت کنیم. همیشه هم به طور ۱۰۰ درصد راننده مقصر نیست. گاهی اوقات اوضاع به شکلی پیش میرود که حتی محتاطترین و قانونمندترین راننده هم قادر به کنترل شرایط و حفظ جان عابر پیاده نیست. به طور مثال زمانی که در یک بزرگراه، تمام خودروها با سرعت در حال حرکت هستند و پل عابر پیاده نیز وجود دارد، به راستی راننده در بروز حادثه تصادف با عابر پیاده مقصر نیست. در چنین شرایطی عقل سلیم حکم میکند که اگر عابری قصد عبور از عرض بزرگراه را داشته باشد، به دلیل شرایط اتوبانی، حتما از پل عابر پیاده استفاده کند.
از این رو اگر چه در هر شرایطی انتظار میرود که راننده با سرعت مطمئنه حرکت کند و تمام تلاش خود را برای جلوگیری از برخورد با عابر پیاده به کار بگیرد، اما قانون چنین شرایطی را نیز پیش بینی کرده و حقوقی برای راننده و وظایفی برای عابر پیاده در نظر گرفته است.
تحت شرایطی راننده مقصر شناخته میشود و در شرایطی دیگر ممکن است که عابر پیاده مقصر حادثه باشد. اگر چه در اکثر مواقع، کارشناسان راهنمایی و رانندگی، یک شرایط بینابینی را در نظر میگیرند.
چه زمانی راننده در تصادف با عابر پیاده مقصر است؟
در شرایط زیر، راننده مقصر شناخته میشود:
- گواهینامه معتبر نداشته باشد.
- رانندگی با سرعت غیرمجاز باشد.
- راننده از اصول و قوانین راهنمایی و رانندگی عبور کرده باشد.
- خودرو دارای نقص فنی باشد.
- راننده به اندازه کافی برای پیشگیری از تصادف، تلاش نکرده باشد. به طور مثال شاید راننده بتواند به جای برخورد با عابر، خودروی خود را به گارد ریل خیابان بکوبد.
- رانندگی در حالت مستی، تحت تاثیر سوء مصرف مواد مخدر یا به هر شکلی عدم هشیاری کامل انجام بپذیرد.
در چه شرایطی عابر پیاده مقصر است؟
در شرایط زیر نیز به احتمال زیاد و با در نظر گرفتن همه موارد و موقعیت راننده و شرایط او، ممکن است قانون عابر پیاده را در حادثه تصادف، مقصر بداند:
- زمانی که عابر پیاده به جای عبور از پیادهرو، در خیابان پیش برود. (در شرایطی که خیابان فاقد پیادهرو باشد، این موضوع تفاوت دارد.)
- عابر پیاده به جای عبور از عرض خیابان در محل خط کشی یا پل عابر پیاده، از دیگر مناطق رد شود.
- عابر پیاده در مسیر عبور وسایل نقلیه ایستاده باشد.
- عابر پیاده چیزی در مسیر خودرو یا موتورسیکلت بریزد که موجب سر شدن زمین و لیز خوردن وسیله نقلیه شود.
نکته: جالب است بدانید که اگر در حادثه رانندگی، عابر پیاده مقصر شناخته شود و خودروی راننده نیز آسیب دیده باشد؛ ملزم به پرداخت خسارت به راننده بابت آسیب نقدی خودرو خواهد بود.
فرار راننده از صحنه تصادف با عابر پیاده
در صورتی که راننده پس از تصادف با عابر پیاده، از محل حادثه فرار کند، مطابق قانون، مجازات او به اندازه دو سوم بیش از مجازات تعیین شده در ماده ۷۱۷ قانون مجازات اسلامی که دو تا شش ماه حبس را برای راننده مقصر در نظر گرفته، خواهد بود.
قانون تصادف منجر به فوت
مطابق چیزی که در قانون مجازات اسلامی آمده است، فوت عابر پیاده در تصادف، قتل غیرعمد شناخته میشود و موضوع قصاص منتفی است. اما در این صورت ممکن است بسته به شرایط و نظر قاضی، راننده مقصر، به ۳ ماه تا ۳ سال حبس محکوم شود. در نظر داشته باشید که این مجازات به عنوان جنبه عمومی جرم لحاظ شده و در صورتی که محکوم شرایط لازم را داشته باشد، امکان اعمال تخفیف در مجازات یا تبدیل آن به مجازات جایگزین وجود دارد. از جمله این شرایط میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- رضایت اولیای دم متوفی
- تلاش محکوم برای نجات دادن جان متوفی پس از تصادف
- عدم وجود سابقه کیفری موثر
البته در نظر داشته باشید که در هر صورت باید دیه تصادف با عابر پیاده، متناسب با ماه عادی یا حرام، به اولیای دم او پرداخت شود و تخفیف در مجازات، ارتباطی با پرداخت دیه نخواهد داشت. مگر این که اولیای دم از گرفتن دیه تصادف با عابر پیاده، خودداری کنند.
تصادف با عابر پیاده منجر به فوت، بدون گواهینامه
در صورتی که راننده گواهینامه نداشته باشد، با مجازات سنگینتری روبرو خواهد شد. در این صورت ممکن است قاضی حکم حبس را تا ۵ سال افزایش دهد. به این ترتیب مجازات عمومی جرم، بیشتر بوده و در اغلب مواقع با تخفیف هم، همراه نخواهد شد.
نکته: در صورتی که ثابت شود تصادف عمدی بوده و راننده از روی نیت، مرتکب قتل شده است؛ این مورد به عنوان قتل عمد در نظر گرفته شده و مجازات قصاص را در پی خواهد داشت. به این ترتیب حتی ممکن است مراحل شکایت تصادف با عابر پیاده، متفاوت از حالت قبلی بوده و مستلزم اثبات قتل عمدی از سوی راننده باشد.
سخن پایانی
در این مطلب نگاهی به قوانین تصادف با عابر پیاده انداختیم و دیدیم که لزوما همیشه راننده مقصر نبوده و تبعات قانونی متوجه او نیست. به هر ترتیب خرید بیمه شخص ثالث، یک رکن ضروری و اجباری برای هر وسیله نقلیه موتوری است که در زمان بروز حادثه، بتوان از طریق آن خسارات جانی و مالی را جبران کرد. شما چه اطلاعات و تجربیات دیگری در خصوص تصادف با عابر پیاده دارید؟ حتما تجربیات و نظرات خود در این باره را با ما و دیگر کاربران ما به بحث و اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید