بیمه مسئولیت چیست و انواع آن کدام است؟

بیمه مسئولیت

همه ما ممکن است در شرایط مختلفی باعث آسیب یا صدمه به دیگران شویم که به‌صورت غیرعمدی است. در این صورت خسارت وارد شده به شخص ثالث باید به‌گونه‌ای جبران شود. گاهی این خسارات به‌قدری زیاد بوده که نمی‌توانیم از عهده آن برآییم. اینجاست که بیمه مسئولیت این خسارات را به بیمه منتقل می‌کند؛ بنابراین در یک توضیح کامل در مورد این نوع بیمه می‌توانیم بگوییم:

“در بیمه مسئولیت، شرکت بیمه‌گر متعهد می‌شود که در صورت وقوع هرگونه اتفاق، تمام یا بخشی از خسارات را به عهده بگیرد. “

انواع بیمه مسئولیت

بیمه مسئولیت را بر اساس نوع و شرایط خدماتی که ارائه می‌دهند، به سه دسته کلی تقسیم می‌کنند. هرکدام از این موارد خودشان به‌تنهایی دارای زیرمجموعه‌هایی هستند:

۱. بیمه مسئولیت مدنی

اگر خسارات مالی و جانی غیرعمدی باشد، این بیمه تعهد می‌دهد که ضرر و زیان ایجاد شده برای فرد را پرداخت کند. در واقع این نوع از بیمه مسئولیت، شامل تمام خساراتی خواهد شد که شخص به طور مستقیم یا غیرمستقیم در آن مقصر بوده و خودش به چند دسته کلی تقسیم می‌شود:

بیمه مسئولیت عمومی

این بیمه تمام اتفاقات روزمره و حوادثی که احتمال وقوع دارد، را شامل می‌شود. یعنی فرد در طول زندگی روزمره خود آسیب یا خسارتی را به شخص دیگری وارد کرده و مجبور به پرداخت مبلغی به‌عنوان خسارت است. از میان این اتفاقات می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • اتفاقات ناشی از عملیات ساختمانی
  • اتفاقات مربوط به آتش‌سوزی
  • اتفاقات مربوط به جامع شهرداری
  • اتفاقات درون شهربازی
  • اتفاقات مربوط به آسانسور‌ها

بیمه مسئولیت حرفه‌ای

این بیمه مربوط به افراد مختلف و مخصوص شغل و حرفه‌ای خاص است. افرادی که با دیگران در تعامل بوده و ممکن است باعث ایجاد ضرر و زیان و خساراتی در آن‌ها شوند. این خسارات ممکن است مالی یا جانی باشد که درهرصورت به‌صورت عمدی نخواهد بود. از میان مواردی که در زیرمجموعه این نوع از بیمه قرار می‌گیرند، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • اتفاقات مربوط به حرفه پزشکان
  • اتفاقات مربوط به حرفه پیراپزشکان
  • اتفاقات مربوط به مدیران بیمارستان، کلینیک، داروخانه و آزمایشگاه‌ها
  • اتفاقات مربوط به وکلای دادگستری
  • اتفاقات مربوط به مهندسین ناظر و طراحان

کارفرما به کارگر

کارفرمایی که وظیفه مدیریت و کنترل یک مجموعه را به عهده دارد، باید بتواند سلامت و جان نیرو‌های خود را تضمین کند. مسئولیت تمام این اتفاقات بر عهده کارفرما خواهد بود. بیمه مسئولیت در صورت بروز هرگونه خسارت احتمالی، مبلغ آن را به کارفرما می‌دهد. ممکن است این موارد شامل فوت، جراحت یا … باشد. این بیمه خودش به تنهایی در سه زیرشاخه قرار می‌گیرد:

  • بیمه کارفرما در برابر کارکنان ساختمانی
  • بیمه کارفرما در برابر کارکنان پروژه‌های عمرانی
  • بیمه کارفرما در برابر کارکنان صنعتی، تولیدی و خدماتی

۲. بیمه مسئولیت قراردادی

این بیمه مربوط به زمانی است که قراردادی بین دو فرد ایجاد شده و بر طبق آن باید امور مربوط به کار‌های مختلف توسط دو طرف معامله انجام شود. در این شرایط اگر یکی از طرفین بر طبق قرارداد عمل‌نکرده و مسئولیت کار‌های خود را به عهده نگیرد و به دنبال آن باعث ایجاد خساراتی شود، بیمه آن را به عهده خواهد گرفت. البته این مورد همان‌طور که درباره بیمه مسئولیت مدنی عنوان شد، باید غیرعمد باشد. دو بیمه مهمی که در این دسته قرار می‌گیرند، شامل موارد زیر هستند:

  • متصدیان حمل‌ونقل داخلی
  • متصدیان شرکت‌های بین‌المللی کالا از جاده

۳. بیمه مسئولیت متقابل

آخرین نوع بیمه مسئولیت را با نام متقابل می‌شناسیم. این مدل را یکی از منعطف‌ترین بیمه‌ها می‌دانیم. در این بیمه نیاز و درخواست شما بر اساس شرایط مختلف تغییر کرده و محدوده پوششی آن بسیار وسیع‌تر از انواع دیگر است. بیمه مسئولیت متقابل تنها در مواردی خاص صادر خواهد شد.

۴. بیمه مسئولیت تولید‌کنندگان کالا

در مواقعی برخی از افراد که دارای یک تولیدی هستند، باید این بیمه را فعال کنند. در این شرایط اگر هرگونه آسیبی به کارگری که در حال تولید کالاست، وارد شود، بیمه مسئولیت آن را پرداخت خواهد کرد.

نحوه محاسبه بیمه مسئولیت

نحوه محاسبه بیمه مسئولیت

تعیین نرخ بیمه مسئولیت، بر اساس شرایط مختلف تعیین شده و در نتیجه مبالغ متفاوتی را در مورد آن می‌بینیم. به‌عنوان‌مثال کسی که از بیمه مسئولیت پزشکان استفاده می‌کند، مسلما هزینه متفاوتی را نسبت به عملکردی که دارد در برابر بیمه مسئولیت ساختمانی پرداخت خواهد کرد؛ بنابراین اصلی‌ترین دلیل برای تعیین نرخ بیمه، خدمات و نوع بیمه است.

خسارات تحت پوشش بیمه مسئولیت پزشکان شامل چه مواردی است؟

خرید بیمه مسئولیت

 

در صورت فوت یا نقص عضوی که به‌صورت عمدی نباشد، بیمه مسئولیت هزینه‌های مربوط به آن را پرداخت خواهد کرد. البته حداکثر مبلغی که برای این موارد باید توسط بیمه پرداخت می‌شود، بستگی به پزشک داشته و توسط او تعیین می‌شود. بقیه آن نیز باید توسط خود پزشک پرداخت شود.

وظایف افرادی که در دو طرف قرارداد بیمه مسئولیت هستند، چیست؟

در ین بخش از مقاله به وظایف افرادی که در دو طرف قرارداد بیمه مسئولیت هستند، اشاره خواهیم کرد:

  1. تا زمانی که حق بیمه پرداخت شود، بیمه‌نامه باید برقرار بوده و بیمه‌گر فرد را تحت پوشش خود قرار دهد. به‌محض قطع حق پرداختی ماهانه این قرارداد فسخ خواهد شد.
  2. بیمه‌گذار باید تمام تغییرات لازم در زمینه بیمه‌نامه‌های مسئولیت را به بیمه‌گر اعلام کند.
  3. بیمه‌گذار باید پس از اتفاق و خسارات پیش‌آمده حداکثر تا ۵ روز، اطلاعات لازم را به بیمه‌گر برساند.

سخن پایانی

همان‌طور که مشاهده کردید، خود بیمه مسئولیت نیز دارای انواع مختلفی است که پرداختن به آن‌ها بیشتر از مواردی است که در اینجا عنوان شد. اما اکنون که با این نوع از بیمه آشنا شدید، بهتر می‌توانید در مورد خرید یا عدم خرید آن تصمیم‌گیری کنید. درصورتی‌که قصد استفاده از بیمه مسئولیت را دارید، سرویس بیمه اسنپ انتخاب خوبی خواهد بود. همچنین اگر تجربه‌ای در این زمینه دارید، حتما آن را با ما به اشتراک بگذارید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *