تخممرغ، یک ماده غذایی پرمصرف است که تقریبا در اغلب دستورهای آشپزی به آن نیاز داریم. اما گاهی محصولی که خریداری میکنیم، به دلیل ماندگاری بیش از حد، فاسد میشود.
در این شرایط نباید آن را مصرف کرد چرا که باعث ایجاد مشکلات جدی برای شما خواهد شد. استفاده از یک تخممرغ فاسد در غذا، باعث خرابشدن طعم و ایجاد بوی نامطبوع در آن نیز میشود.
بهتر است قبل از آنکه به سراغ آشپزی بروید، این مطلب را در مورد نحوه تشخیص تخممرغ سالم بخوانید. برای این کار نیاز به مهارت خاصی نخواهید داشت، تنها کافی است چند کار کوچک را انجام دهید.
تخممرغ را شناور کنید
اولین و شایعترین روش برای تشخیص تخممرغ خراب، شناور کردن آن است. بهتر است از قبل آنها را از یخچال بیرون بیاورید، تا دمایشان با دمای محیط یکسان شود.
اکنون یک ظرف آب آماده کرده و تخممرغها را یکییکی درون آن قرار دهید. میزان آبی که درون ظرف است، باید تقریبا دو برابر قد تخممرغهای شما باشد. در این شرایط سه حالت اتفاق میافتد:
- تخممرغ تازه (مثلا به میزان ۱ هفته پس از تولید) در ته ظرف باقی میماند. اما کمی مایل میشود.
- تخممرغ کهنه (مثلا به میزان ۳ هفته پس از تولید) در ته ظرف باقی میماند. اما سمت باریک آن به ته ظرف نزدیکتر است.
- تخممرغ فاسد به زیر آب نرفته و شناور باقی میماند.
بوی تخممرغ را بشناسید
یکی دیگر از روشهایی که به شما در تشخیص تخممرغ خراب کمک میکند. بو کردن آن است. برای این کار باید آنها را یکییکی از روی پوسته ببویید؛ بنابراین احتمالا با دو حالت مختلف، روبهرو خواهید بود:
- تخممرغ بوی خاصی ندارد که در این حالت سالم است.
- بوی تخممرغ بسیار قوی و ناخوشایند است که بهراحتی میتوانید فاسد بودن آن را تشخیص دهید.
تخممرغ را تکان دهید
روش دیگری که میتوانید از آن برای تشخیص تخممرغ خراب استفاده کنید، تکان دادن آن است. برای این کار آنها را یکییکی در کنار گوش خود تکان دهید:
- اگر تخممرغ سالم باشد، پس از تکاندادنش هیچ صدای را حس نخواهید کرد.
- اگر تخممرغ فاسد باشد، بهمحض تکان دادن، صداهایی را از درون آن خواهید شنید. این صداها ناشی از کیسههای هوایی موجود در داخل آن است که در اثر رطوبت و CO2 موجود در آن ایجاد شده است. هرچه تخممرغ کهنهتر، کیسه هوا بزرگتر و صدا بیشتر است.
تخممرغ را بشکنید
یکی دیگر از روشها که البته آسانترین راه تشخیص تخممرغ فاسد است، شکستن آنها در ظرفی جداگانه در زمان مصرف است. زرده و سفید در این شرایط میتواند در سه حالت مختلف قرار گیرد که نشانهای از سالم و فاسد بودن آنهاست:
- اگر زرده تخممرغ سالم باشد، باید یک کره کامل و برآمده را ببینید. سفیده نیز باید در اطراف آن قرار گرفته باشد. خطی که سفید و زرده را جدا میکند، واضح بوده و سفیده پخش نشود.
- در تخممرغی که هنوز فاسد نشده اما کهنه است، سفیده همچنان دورتادور زرده و در یک محیط مشخص قرار میگیرد، اما زرده کمی از حجم خود را ازدستداده است.
- در یک تخممرغ فاسد، پس از شکستن، زرده و سفیده در هم فرو خواهند رفت. هیچ مرزی بین این دو قسمت وجود ندارد. سفیده نیز در این شرایط در اطراف زرده پخش و روان میشود.
تخممرغ را بپزید
زمانی که تخممرغ را آبپز میکنید نیز میتوانید کهنه بودن آن را تشخیص دهید. در این مواقع نیز دو حالت اتفاق میافتد:
- اگر پوسته تخممرغ بهراحتی از سفیده جدا نشود، نشاندهنده سالم بودن آن است.
- درصورتیکه این پوسته بهراحتی جدا شود، تخممرغ کهنه بوده و بهزودی به مرحله فاسد شدن میرسد.
تخممرغهای شکسته همیشه فاسد نیستند!
در برخی مواقع تخممرغی که خریداری میکنیم، دارای یک ترک یا شکستگی است. این نشانه فاسد یا کهنه بودن آن نیست. برای تشخیص این ویژگی، باید آن را درون یک ظرف آب سرد و نمک قرار دهید؛ بنابراین:
- اگر شاهد حبابهای خارج شده از تخممرغ هستید، بدانید که ناسالم و فاسد است.
- اگر حبابی را مشاهده نکنید، میتوانید از سالم بودن آن مطمئن شوید. اما همیشه آنهایی که ترک دارند را سریعتر مصرف کنید.
ظاهر تخممرغ را بررسی کنید.
ظاهر نیز میتواند اطلاعات دقیقی را برای تشخیص تخممرغ خراب به شما نشان دهد. آنهایی که فاسد هستند، معمولا شکل کاملا متفاوتی دارند:
- تخممرغ سالم سطحی سفت و صاف دارد.
- تخممرغ فاسد یک ماده پودری روی سطح خود دارد که نشانهای از کپک است.
- همچنین ممکن است ترکهایی را روی آن ببینید یا پوسته آن کمی شل به نظر برسد.
رنگ محتویات تخممرغ را بررسی کنید
گاهی پس از شکستن تخممرغ درون یک ظرف شاهد تغییرات رنگ سفیده و زرده خواهیم بود:
- رنگ زرده تخممرغ سالم، را همه ما میشناسیم. رنگی در محدوده زرده کمرنگ تا پررنگ که بهخوبی قابل تشخیص است.
- زرده و سفیده تخممرغ فاسد، ممکن است به رنگهای صورتی، آبی یا سبز تبدیل شده باشند که غیر معمول است.
تاریخ انقضا را بررسی کنید
روی برخی از تخممرغهایی که خریداری میکنید، تاریخ تولید و انقضا درج شده است. حتما باید به این تاریخها توجه کنید. البته این تاریخ برای مواقعی است که در فضایی خنک و ایدهآل قرار گرفته باشند. تشخیص تخممرغ فاسد با استفاده از تاریخ نیز امکانپذیر است.
از یک منبع نور استفاده کنید
یکی دیگر از روشهای جالب برای تشخیص تخممرغ سالم و فاسد استفاده از یک نور روشن مانند شمع است. آنها را جلوی این نور نگه دارید تا بتوانید تازگیشان را بررسی کنید.
سلول هوا یا حباب موجود در داخل آن در این شرایط بهراحتی قابل تشخیص بوده، این حباب در قسمت بزرگ قرار گرفته است. حباب باید کوچک باشد و اندازه بزرگ آن نشاندهنده کهنگی و در مواقعی فاسد بودن تخممرغ است.
تخممرغ را بچرخانید
آخرین روش تشخیص تخممرغ سالم در این مطلب چرخاندن آن است. یک سطح صاف را انتخاب کنید و آنها را مانند فرفره بچرخانید. در نتیجه:
- اگر تخممرغ بهراحتی و در یک محور مشخص چرخید، سالم است.
- درصورتیکه تخممرغ بهراحتی نچرخد، فاسد است.
رگهها رنگی در تخممرغ نشاندهنده خراب بودن آن نیست!
رگههای رنگی در تخممرغ
گاهی ممکن است پس از شکستن تخممرغ درون یک ظرف متوجه رگههایی شوید که به دو صورت خود را نشان میدهند:
- رگههای خونی: این رگهها نشاندهنده فاسد بودن تخممرغ نیست. در واقع در زمان شکلگیری مویرگهای خونی جذب شده و ما آنها را روی زرده به این شکل میبینیم.
- رگههای سفید: این رگهها نیز نشانه فاسد بودن نیست. زمانی که تخممرغ در حال تشکیل شدن است، رگههای سفید، مانند یک اسکلت برای آن عمل میکنند، تا زرده درست در وسط ایجاد شود.
سخن پایانی
بهطورکلی تخممرغها بین ۳ تا ۵ هفته قابلاستفاده هستند. پس از آن کمکم وارد مرحله فاسد شدن میشوند. روش نگهداری از آنها نیز در مدتزمان نگهداری مؤثر است.
باید آنها را در فضایی خنک قرار دهید، تا تازگیشان حفظ شود. مصرف نمونههای فاسد به دلیل آلودگی آنها به سالمونلا باعث اسهال، تب و استفراغ خواهد شد. این موضوع بهخصوص در افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند، یا کودکان و افراد بالای ۶۵ سال بیشتر دیده میشود.
روشهای تشخیص تخممرغ سالم به شما کمک میکند تا از ایجاد این مشکلات جلوگیری کنید. شما میتوانید برای خرید تخممرغ تازه از اسنپ اکسپرس استفاده کنید تا در سریعترین زمان آن را تحویل بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید