قیمه نثار غذای اعیانی و سنتی از شهر قزوین است. اگر تابهحال به این شهر سفر کرده باشید بدون شک میزبان شما در یک وعده ناهار یا شام این غذای خوش طعم را برای شما کرده است. دستور پخت قیمه نثار ممکن است کمی سخت باشد، اما بد نیست بدانید که برخلاف اسمی که دارد اصلا شبیه خورشت قیمه نیست.
در اصل این غذا یک پلوی مخلوط شده با انواع مغزها و تکههای قیمه شده گوشت است که در ادامه بیشتر شما را با درستکردن قیمه نثار آشنا خواهیم کرد.
مواد لازم برای تهیه قیمه نثار
به دلیل اینکه دستور پخت قیمه نثار کمی پیچیده است و در اصل از ترکیب پلو و مغزیجات تشکیل شده، برخی از افراد این غذا را با مرصع پلو یا آجیل پلو اشتباه میگیرند. بد نیست بدانید که قیمه نثار یک غذای بسیار مقوی و لذیذ است که خوشبو و خوشرنگ و لعاب بوده و دیدن دیس پر شده با این غذا کافی است تا هوش از سر شما ببرد. در ادامه قصد داریم تا مواد اولیه برای طرز تهیه قیمه نثار را با شما به اشتراک بگذاریم.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
برنج | ۳ پیمانه |
گوشت قیمه شده | ۳۰۰ گرم |
پیاز | یک عدد درشت |
رب گوجهفرنگی | یک قاشق سوپخوری |
نمک، فلفل، زردچوبه | به میزان لازم |
آب | ۴ لیوان |
چوب دارچین | به میزان لازم |
هل | ۳ الی ۴ عدد |
زعفران دمکرده | به میزان لازم |
روغن | به میزان لازم |
خلال پسته و خلال بادام | به میزان لازم |
زرشک | به میزان لازم |
خلال پوست پرتقال | به میزان لازم |
طرز تهیه قیمه نثار
برخی از افراد تصور میکنند که غذای قیمه نثار یک خورشت است که آن را در کنار پلو سرو میکنند. اما نکته اینجاست که این غذا اصلا هیچ خورشتی با خود به همراه ندارد. حتی دیده شده که گاهی برخی از افراد اینگونه تصور میکنند که این غذا ریشه عربی دارد. اما باز هم در تکذیب این تصور باید بگوییم که خیر، این غذا یک غذای کاملا ایرانی و البته بهشدت سنتی است. مواد لازم برای طرز تهیه این غذا را به شما ارائه کردیم و در ادامه مرحلهبهمرحله با درستکردن قیمه نثار خوش طعم و خوشرنگ و لعاب با شما هستیم.
مرحلهی اول: در مرحلهی اول از دستور پخت قیمه نثار پیازها را پوست گرفته، شسته و بهصورت نگینی و کاملا ریز خرد کنید. بعد از آن در یک ماهی تابه روغن ریخته و پیازها را درون این روغن تفت بدهید. بهتر است که آب پیازها گرفته شده و در اصطلاح سبک شوند. نکته اینجاست که پیازها نباید بیش از اندازه سرخ و برشته شده باشند و تغییر رنگ بدهند.
مرحلهی دوم: در مرحلهی بعد، بعد از اینکه پیازها طلایی شدند، به آنها زردچوبه بزنید و تکههای گوشت قیمه شده را به پیازهای سرخ شده اضافه کنید. گوشت را خوب هم زده و تفت بدهید تا رنگ آن تغییر کند. بعد از تغییر رنگ گوشت، دارچین و فلفل را به آن اضافه کرده و مجددا بهخوبی هم بزنید. در این مرحله نمک اضافه نکنید تا از پختن و نرم شدن گوشت جلوگیری نکند.
مرحلهی سوم: بعدازاین مرحله، رب گوجهفرنگی را در روغن تفت بدهید، این مرحله در درستکردن قیمه نثار اهمیت زیادی دارد. دقت کنید که رب بوی خامی نداشته باشد و رنگ آن بهخوبی تغییر کند تا رنگ پلوی شما نیز جذاب و منحصربهفرد باشد.
مرحلهی چهارم: بعد از آن رب تفتداده شده را به گوشت اضافه کرده و دوباره باید مواد را بهخوبی هم بزنید. سپس زعفران دمکرده، آب جوش و دانههای هل را روی گوشت تفتداده شده بریزید و اجازه بدهید که گوشت بهخوبی پخته شود. حرارت شعله را کم کنید تا گوشت بهآرامی و با حرارت ملایم نرم شود. بعد از پختهشدن و نرم شدن کامل گوشت، میتوانید به آن نمک اضافه کنید.
مرحلهی پنجم: بعد از آن فراموش نکنید که در انتهای طبخ غذا باید دانههای هل را از ظرف خارج کنید. بهترین برنجی که برای تهیه قیمه نثار میتوان از آن استفاده کرد، برنج مرغوب ایرانی است. برنجها را چند ساعت قبل بهتر است که خیس کرده باشید.
مرحلهی ششم: در مرحلهی بعد برنج خیس کرده را در کمی آب، نمک و روغن پخته و آن را آبکش کرده و دم کنید. در حین پختن برنج خلالها را به مدت ۱۵ دقیقه در آب خیس کنید. بعد از ۱۵ دقیقه آب اضافی خلالهای بادام و پسته را گرفته و آنها را در روغن تفت بدهید.
مرحلهی هفتم: در گام بعدی فراموش نکنید که زرشکها باید تمیز و شسته شده باشند تا بتوانید آنها را در روغن تفت بدهید. بعد از تفت خوردن زرشکها، کمی شکر به آنها اضافه کنید. اگر تصمیم داشتید قیمه نثار خود را تزیین کنید، توصیه میکنیم خلالها را از زرشکها بهصورت جداگانه تفت بدهید. فراموش نکنید که خلال پوست نارنج و خلال پوست پرتقال حتما باید از قبل جوشانده شوند. بعد از آن آب ظرف را خالی کرده تا تلخی این خلالها گرفته شود.
مرحلهی هشتم: بعد از تفت دادن خلالها، برنج را در ظرفی که قصد دارید قیمه نثار را در آن سرو کنید ریخته و روی آن را با گوشت طعمدار شده، زرشک، خلال بادام و خلال پسته، همچنین خلال پوست پرتقال یا خلال پوست نارنج به همراه زعفران آب شده بهخوبی تزیین کنید.
قیمه نثار و طعمی از دیار قدیم
در این مطلب طرز تهیه قیمه نثار را با یکدیگر مرور کردیم. دستور پخت این غذا شاید کمی سخت و زمانبر باشد، اما شک نکنید که در انتها یک غذای لذیذ و بسیار منحصربهفرد را به شما ارائه خواهد داد. اگر به شهر قزوین سفر کردید حتما برای یکبار هم که شده این غذای لذیذ را در زادگاه خود، امتحان کنید چون بدون شک طعم آن با قیمه نثارهای دیگر کاملا متفاوت خواهد بود. درهرحال اگر هوس تهیه کردن و طبخ غذای قیمه نثار را در منزل داشتید اما مواد اولیه آن در دسترس شما نبود، سوپرمارکت تحویل فوری اسنپ در کوتاهترین زمان ممکن یعنی حداکثر ۳۰ دقیقه میتواند تمام مواد یک قیمه نثار خوش طعم و معطر را درب منزل به شما تحویل دهد. نوش جان!
دیدگاهتان را بنویسید