با ارزش غذایی، فواید قارچ گانودرما و شیوه مصرف آن آشنا شوید.

قارچ گانودرما

اگر شما نیز نام قارچ گانودرما را شنیده باشید، به دنبال پاسخ این سوال خواهید بود که قارچ­های گانودرما چه هستند و چه فوایدی دارند؟ شاید تصور کنید که تمامی قارچ‌های قرمز سمی و مضر هستند؛ اما اینطور نیست. گانودرما نوعی قارچ قرمز رنگ است که امروزه در سراسر جهان شناخته شده و دارای مصارف خوراکی و دارویی است؛ چراکه خواص بسیاری دارد. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا با این قارچ آشنا شده و به ارزش غذایی، فواید و کاربرد آن پی ببرید.

گانودرما چیست؟

قارچ گانودرما (Ganoderma Mushrooms) به صورت خودرو بر روی تنه درختان و بافت‌های چوبی ایجاد می‌شود اما در سال‌های اخیر در مزارع پرورش قارچ کشت می‌شود. این قارچ دارای ۸۰ گونه مختلف است که ظاهری متفاوت از قارچ‌های چتری دارد.

بنر سفارش غذا از سرویس اسنپ غذا

شکل هاگدان گیاه، شبیه به کلیه انسان است و رنگ قرمز یا قهوه‌ای دارد. طبع گانودرما سرد و تر بوده و حاوی ۴۰۰ ماده غذایی ارزشمند است. این قارچ خواص درمانی بسیاری دارد و از گذشته در کشورهای آسیای شرقی جایگاه ویژه‌ای در طب سنتی داشته است.

مردم ژاپن در گذشته این قارچ را به عنوان پادشاه گیاهان دارویی می‌شناختند و برای آن ارزش زیادی قائل بوده‌اند. در آن زمان استفاده از گانودرما تنها برای پادشاهان و بزرگان فراهم بوده است و مردم عادی به آن دسترسی نداشتند. در چین باستان از قارچ گانودرما برای درمان بیماری‌های زیادی استفاده می‌شد و آن را ترکیبی برای افزایش طول عمر و جوانی می‌دانستند.

ارزش غذایی قارچ گانودرما

در حدود ۹۰ درصد این قارچ از آب تشکیل شده است و ده درصد دیگر آن شامل پروتئین، چربی، کربوهیدرات، فیبر و خاکستر می‌باشد. پروتئین موجود در این قارچ سرشار از لیزین و لوسین است و همچنین کلیه اسیدهای آمینه را تامین می‌کند.

میزان چربی کم موجود در قارچ گانودرما آن را به ماده غذایی مفیدی برای بدن تبدیل کرده است. این قارچ انواع ویتامین‌های گروه B، E، C و D را برای بدن تامین خواهد کرد. برخی مواد معدنی موجود در این قارچ در هر ۱۰۰ گرم از آن در جدول زیر ارائه شده است.

ماده معدنی مقدار در هر ۱۰۰ گرم
پتاسیم ۴۳۲ میلی گرم
کلسیم ۸۸/۱ میلی گرم
منیزیم ۹۵/۷ میلی گرم
منگنز ۲۲ میلی گرم
آهن ۲۲/۲ میلی گرم
مس ۲۶ میلی گرم
فسفر ۱۲۹ میلی گرم
سدیم ۸۲/۲ میلی گرم
روی ۷/۰ میلی گرم

 

فواید قارچ گانودرما برای سلامتی

گانودرما

مصرف قارچ گانودرما فواید بسیاری را برای بدن به همراه دارد که در این بخش به آن اشاره می‌کنیم.

تقویت سیستم ایمنی

یکی از فواید مصرف این قارچ تقویت سیستم ایمنی بدن از طریق افزایش تعداد گلبول‌های سفید خون است. گلبول‌های سفید همچون سدی در برابر عوامل بیماری‌زا عمل می‌کنند. تنظیم فعالیت سیستم ایمنی و همچنین کمک به سوخت‌وساز سلول‌ها از خواص مصرف این قارچ محسوب می‌شود.

کمک به سلامت پوست

قارچ گانودرما حاوی ترکیبات آنتی اکسیدان است که به کاهش سطح رادیکال‌های آزاد کمک کرده و موجب سم‌زدایی پوست می‌شود. همچنین افزایش جریان خون در اثر مصرف گانودرما برای سلول‌های پوستی مفید خواهد بود.

در نتیجه مصرف این قارچ برای درمان آسیب‌های پوستی، زخم، جوش و آکنه توصیه می‌شود. ترکیبات موجود در گانودرما از تخریب بافت‌های پوستی و پیری زودرس پوست جلوگیری می‌کنند.

پیشگیری از بیماری‌های کلیوی

کلیه‌ها وظیفه سم‌زدایی بدن را به عهده دارند و مصرف قارچ گانودرما موجب بهبود کلیه‌ها و کمک به فرایند سم‌زدایی می‌شود. بیماری‌های کلیوی اغلب به دلیل کلسترول و یا قند خون بالا اتفاق می‌افتد. استفاده از این قارچ با کنترل میزان قند خون و کاهش سطح کلسترول بد خون، مانع از ابتلا به بیماری‌های کلیوی می‌شود.

پیشگیری از ابتلا به سرطان

ترکیبات موجود در گانودرما موجب تنظیم فرایند تقسیم سلولی شده و مانع از ایجاد تومورهای سرطانی خواهند شد. افزایش سطح رادیکال‌های آزاد بدن زمینه‌ساز ابتلا به انواع سرطان خواهد شد که مصرف این قارچ میزان رادیکال‌های آزاد را کاهش می‌دهد. بر طبق مطالعات این قارچ از پیشرفت توده‌های سرطانی جلوگیری می‌کند.

کمک به سلامت قلب

میزان بالای کلسترول منجر به رسوب آن و تجمع پلاکت‌ها در عروق خونی می‌شود که در نهایت زمینه ابتلا به انواع سکته و بیماری‌های قلب و عروقی فراهم خواهد شد. استفاده از قارچ گانودرما موجب می‌شود تا میزان کلسترول بد در بدن کاهش یابد و از این طریق سلامت قلب تامین می‌شود.

کمک به لاغری

در صورتی که به دنبال کاهش وزن هستید، مصرف دمنوش گانودرما را در رژیم غذایی خود جای دهید. ترکیبات موجود در این قارچ منجر به تسهیل خون‌رسانی و افزایش میزان اکسیژن خواهند شد. در پی انتقال بیشتر اکسیژن به سلول‌ها میزان سوخت‌وساز افزایش یافته و تجزیه قندها و چربی‌ها سریع­تر اتفاق می‌افتد.

بهبود سلامت روان

استفاده از این قارچ برای آرامش اعصاب در طب سنتی چین از گذشته رواج داشته است. بر طبق مطالعات مصرف دمنوش گانودرما منجر به کاهش تنش‌های عصبی همچون اضطراب و استرس خواهد شد. همچنین ترکیبات این قارچ بر سلول‌های مغزی اثر گذاشته و علائم آلزایمر را کاهش می‌دهد.

تنظیم میزان قند خون

یکی از فواید مهم مصرف این قارچ گانودرما، کنترل میزان قند خون است. پلی ساکاریدهای موجود در گانودرما موجب می‌شوند تا میزان قند خون بدن کاهش یابد. دیابت نوع دو زمانی اتفاق می‌افتد که بدن نتواند به طور صحیح از انسولین استفاده کند؛ گانودرما میزان نیاز پلاسما به انسولین را فراهم کرده و مانع از ابتلا به دیابت می‌شود.

تقویت مو

خواص ضد التهاب گانودرما موجب می‌شود تا خون‌رسانی به پوست سر به طور کامل انجام شده و فولیکول‌های مو تغذیه شوند. فراهم شدن میزان اکسیژن و مواد غذایی برای فولیکول‌های مو به تقویت آن‌ها کمک کرده و مانع از تضعیف ریشه و ریزش مو خواهد شد. همچینین مصرف این قارچ از سفیدی زودرس مو جلوگیری می‌کند.

درمان بیماری‌ها

همانطور که گفته شد خواص آنتی اکسیدان و سایر ترکیبات موجود در قارچ گانودرما برای درمان بسیای از بیماری‌ها مفید خواهد بود. مصرف این قارچ به درمان بیماری‌های همچون نقرس، MS، کبد چرب غیر الکلی، روماتیسم، عفونت ادراری و غیره مفید است.

البته در صورتی که به بیماری خاصی مبتلا هستید و قصد دارید از گانودرما استفاده کنید، حتما ابتدا با پزشک مشورت کنید.

طریقه مصرف گانودرما

قارچ نوع گانودرما

قارچ گانودرما را می‌توان به دو صورت مصرف نمود تا از خواص آن بهره‌مند شد:

  • مصرف قسمت گوشتی خشک شده قارچ: تکه‌های خشک شده را در داخل آب جوش قرار داده و پس از ۲۰ دقیقه آن را بنوشید.
  • مصرف پودر قارچ: تکه‌های تازه یا خشک شده قارچ را پودر کنید و از آن دمنوش گانودرما تهیه کرده و مورد استفاده قرار دهید.

مقدار مصرف قارچ های گانودرما

میزان مصرف این قارچ به مقدار یک تا سه گرم در روز است که معادل نصف قاشق غذاخوری تا یک و نیم قاشق غذاخوری خواهد بود. استفاده از قارچ گانودرما را ابتدا با مقدار روزانه یک گرم شروع کنید و پس از گذشت ۲۰ روز میزان آن را افزایش دهید.

در صورت نیاز ممکن است پزشک مصرف روزانه ۱۵ گرم در روز را نیز تجویز کند، اما از مصرف زیاد این قارچ بدون هماهنگی پزشک خودداری کنید. مصرف این قارچ را به صورت روزانه و در چند نوبت انجام دهید؛ مثلا در صورتی که باید دو گرم از گانودرما استفاده کنید، آن را در دو نوبت پیش از هر وعده غذایی دم کرده و بنوشید.

طرز تهیه دمنوش گانودرما

نکته مهم در تهیه دمنوش گانودرما حرارت دادن به آن است. این دمنوش هرچه مدت زمان بیشتری حرارت ببیند خواص بیشتری خواهد داشت.

مواد اولیه دمنوش گانودرما

مواد اولیه مورد نیاز در طرز تهیه دمنوش گانودرما در جدول زیر ارائه شده است.

مواد لازم مقدار لازم
پودر گانودرما ۱ تا ۳ گرم
عسل، شیره انگور یا شیره خرما به مقدار لازم

 

دستور تهیه دمنوش قارچ گانودرما

در این بخش طرز تهیه این دمنوش را به صورت مرحله به مرحله آموزش می‌دهیم.

  • مرحله یکم: آب را درون کتری ریخته و روی حرارت قرار دهید تا به جوش آید.
  • مرحله دوم: پودر قارچ را به آب اضافه کنید و اجازه دهید پنج تا ده دقیقه بجوشد و سپس حرارت شعله را کم کنید.
  • مرحله سوم: در این مرحله می‌توانید دمنوش را روی بخار کتری قرار دهید تا به آرامی حرارت ببیند و یا آن را داخل فلاسک بریزد. در هر صورت به زمانی بین یک تا سه ساعت نیاز خواهید داشت تا ترکیبات قارچ به آرامی آزاد شوند.
  • مرحله چهارم: پس از سپری شدن این زمان، آن را از یک صافی عبور داده و درون لیوان بریزید.
  • مرحله پنجم: در صورت تمایل برای شیرین کردن دمنوش گانودرما می‌توانید از عسل، شیره خرما یا انگور استفاده کنید که با توجه به طبع سرد گانودرما این کار توصیه می‌شود.

نوش جان!

اثرات جانبی قارچ گانودرما

قارچ گونه گانودرما

استفاده از گانودرما برای برخی افراد ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشد.

  • احساس خارش بینی، خشکی گلو و بینی از عوارض احتمالی مصرف این قارچ است.
  • برخی افراد ممکن است در ابتدای مصرف دچار مشکلات گوارشی مانند یبوست شوند که پس از چند روز رفع خواهد شد.
  • استفاده از قارچ گانودرما برای خانم‌های باردار و مادران شیرده ممنوع است.
  • برخی افراد به این قارچ حساسیت داشته و دچار علائم پوستی مانند خارش و قرمزی می‌شوند. در صورت مشاهده هر یک از علائم حساسیت به پزشک مراجعه کنید.
  • در صورتی که عمل جراحی در پیش دارید، از مصرف این قارچ اجتناب کنید.
  • قارچ ممکن است با برخی داروهای شیمیایی در تداخل باشد. اگر در حال مصرف دارویی خاص هستید، برای استفاده از گانودرما با پزشک مشورت کنید.
  • در صورت ابتلا به بیماری خود ایمنی، مصرف این قارچ برای شما ممنوع است.
  • مصرف بیش از حد قارچ گانودرما بر میزان فشار خون تاثیر می‌گذارد. علائمی همچون گیجی، سبکی سر و بی‌حالی پس از مصرف گانودرما، در اثر فشار خون پایین اتفاق می‌افتد.

مصرف دمنوش گانودرما برای درمان بسیاری از بیماری‌ها مفید است.

دمنوش گانودرما از نوشیدنی‌های پرخاصیتی است که به آسانی تهیه می‌شود. مواردی که در اینجا به آن‌ها اشاره شد، تنها بخش کوچکی از فواید این قارچ است. اما دقت داشته باشید که مصرف زیاد این دمنوش ممکن است عوارضی را در پی داشته باشد.

برای درست کردن این دمنوش به پودر گانودرما نیاز خواهید داشت که می‌توانید آن را از عطرای اسنپ فود تهیه کنید. تجربیات خود از اثرات مصرف دمنوش گانودرما را با ما به اشتراک بگذارید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *